Τέλος Φλεβάρη και νέα πληρωμή ΕΛΓΑ - Πότε ολοκληρώνονται οι πληρωμές για τους παγετούς της άνοιξης

- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
- 0

Να μην χαθεί, αλλά να αξιοποιηθεί η γνώση που παράγεται στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών
Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη δημιουργία της Θεσσαλικής Τράπεζας Σπόρων
«Η συνάντηση πολλών ερευνητών από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιείται σήμερα στο κτίριο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα, είναι πολύ σημαντική και για τη χώρα και για τη Θεσσαλία. Ουσιαστικά, γίνεται μια συζήτηση και παρουσίαση αποτελεσμάτων για τους τοπικούς σπόρους. Είναι πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλία να διατηρήσει άσβεστη αυτή τη φλόγα που παράγεται από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών. Να μην χαθεί αυτή η γνώση που δημιουργείται εδώ».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην «8η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες» με θέμα «Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες: Γέφυρα Ιστορίας και Πολιτισμού, Έρευνας και Επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα.
Ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «εμείς, σαν Περιφέρεια, στηρίζουμε με αρκετά χρήματα από ερευνητικά προγράμματα το Ινστιτούτο, καθώς τρέχουν 4 διαφορετικά προγράμματα που αφορούν τους τοπικούς σπόρους, αλλά νομίζω ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, σε κεντρικό επίπεδο, να μπορέσει να μετατρέψει σε χρήσιμη πληροφορία και πρακτική στην παραγωγή όλης της γνώσης που παράγεται από το τοπικό Ινστιτούτο και άλλα ανά την Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει τα τελευταία πολλά χρόνια». Η 8η επιστημονική συνάντηση είχε ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της διάσωσης του φυτογενετικού πλούτου της χώρας και να αναδείξει την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν οι γηγενείς ποικιλίες, τόσο στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και στη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας.
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της επιστημονικής συνάντησης, τόνισε ότι στη Θεσσαλία πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια μια συστηματική και σημαντική προσπάθεια να αναδειχτούν οι ιδιαιτερότητες των τοπικών ποικιλιών διαφόρων φυτών, την οποία γνωρίζει εκ των έσω καθώς εμπίπτει στη προσωπική ερευνητική του δουλεία των τελευταίων 30 ετών ως επιστήμονας. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως πρόκληση για το κράτος την προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών για τη χώρα και κατ΄ επέκταση για τη Θεσσαλία. «Παρόλο, που η έρευνα που γίνεται είναι υψηλού επιπέδου, από ανθρώπους με αφοσίωση και μεράκι, δεν έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει από το κράτος η στόχευση για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλη αυτή τη γνώση και να την μετατρέψει σε μια πολιτική η οποία θα στηρίζει αυτή τη μετάβαση. Εμείς σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε μια στρατηγική η οποία σχετίζεται ιδιαίτερα με τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Όμως νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε…» είπε χαρακτηριστικά.
Το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής Δ. Κουρέτα για την βιοποικιλότητα της Θεσσαλίας, την ποσότητα και την ποιότητα σε σπόρους και προϊόντα, καθώς και για την ανάγκη όλη αυτή η γνώση να μετατραπεί σε χρήσιμη πληροφορία για την παραγωγή και να μην είναι μόνο αντικείμενο συζητήσεων σε συνέδρια, επιβεβαιώνεται εμπράκτως από την πρόσφατη απόφαση για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη δημιουργία της Θεσσαλικής Τράπεζας Σπόρων. Η Θεσσαλική Τράπεζα Σπόρων θα λειτουργήσει ως βάση δεδομένων για τα επόμενα 100 χρόνια και θα έχει ως στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Θεσσαλίας, την προστασία από τη Γενετική διάβρωση και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στην τράπεζα θα διαφυλάσσεται γενετικό υλικό από σιτηρά, κτηνοτροφικά φυτά, όσπρια, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, κηπευτικά και άλλα είδη που αναπολλαπλασιάζονται και μπορούν να διατηρηθούν με σπόρο. Τη σύσταση και οργάνωση της ΘΤΣ θα αναλάβει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ θα υπάρχει επιστημονική σύνδεση, αλληλεπίδραση και συνεργασία με την Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ που βρίσκεται στη Θέρμη και με το τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του ΠΘ.
Ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Σταυρίδης ως ομιλητής στην 8η Επιστημονική Συνάντηση παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Περιφέρειας και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών (ΑΡΕΠΟ) για τα ΠΟΠ προϊόντα, στο οποίο μετέχουν 34 ευρωπαϊκές περιφέρειες, 5 εκ των οποίων είναι από την Ελλάδα, καθώς και για την Γενική Συνέλευση του ΑΡΕΠΟ. που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στη Λάρισα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία των 12 νέων φακέλων για ΠΟΠ προϊόντα που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο που βρίσκονται στο στάδια έγκρισης, ενώ ετοιμάζονται να κατατεθούν άλλοι 4 φάκελοι, καθώς και στο δίκτυο EUCERN για την ανάδειξη της μεσογειακής τροφής στο οποίο μετέχει επίσης η Περιφέρεια. Τέλος, μίλησε για τις συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και την εκπόνηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια
Το παρών στην επιστημονική συνάντηση που συντόνιζε ο Διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Δημήτρης Βλαχοστέργιος, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτριος Τσέτσιλας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και την προώθηση των φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην περιοχή, θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση FRESKON 2026, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 23 έως τις 25 Απριλίου 2026 στο εκθεσιακό κέντρο ΔΕΘ HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.
Το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON 2026 αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στον κλάδο των φρέσκων προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διοργάνωση συγκεντρώνει κορυφαίους παραγωγούς, εξαγωγικούς ομίλους και εκπροσώπους του διεθνούς και εγχώριου λιανεμπορίου από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα ισχυρό πεδίο επιχειρηματικών ευκαιριών και στρατηγικών συνεργασιών.
Η FRESKON 2026 στοχεύει στην προβολή της ποιότητας και της καινοτομίας των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, στην ενίσχυση του εμπορίου και των εξαγωγών και στη διασύνδεση όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μέσα από μια σύγχρονη και ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση, που περιλαμβάνει στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, διεθνή συνέδρια, θεματικές παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις νέων προϊόντων και τεχνολογιών, η FRESKON 2026 εδραιώνει το ρόλο της ως καταλύτη ανάπτυξης για τον κλάδο των φρέσκων προϊόντων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 23 Απριλίου θα διεξαχθεί το 2ο Διεθνές Συνέδριο με επίκεντρο το κεράσι, ένα προϊόν σύμβολο της ελληνικής δενδροκομίας, που ξεχωρίζει για την ποιότητα, τη γεύση και τη δυναμική του στις διεθνείς αγορές. Ειδικοί επιστήμονες, παραγωγοί, εξαγωγείς και εκπρόσωποι διεθνών αγορών θα αναδείξουν τις προοπτικές ανάπτυξης του κερασιού σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού και συνεχών προκλήσεων.
Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί το FreshConMarket 2026 μια μοναδική πλατφόρμα για συναντήσεις με τους επικεφαλής αγοραστές από τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ευρώπης με σκοπό τις εμπορικές συνεργασίες και τη δικτύωση των παραγωγών. Το FreshConMarket 2026 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προωθήσει τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην FRESKON 2026 είναι η ανάδειξη των ποιοτικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών που αποτελούν προϊόντα-σημαία της Περιφέρειας και προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής. Με τη συμμετοχή της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσβλέπει στη συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού και την προσέλκυση εξειδικευμένων επισκεπτών από το διεθνή χώρο και την Ελλάδα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση θα παραδοθεί σε προνομιακό σημείο στο περίπτερο 13 της έκθεσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες προβολής των προϊόντων των επιχειρήσεών της.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026.
Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των διαθέσιμων stand θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:
- τον εξαγωγικό χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της επιχείρησης
- την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ
- τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε εκθέσεις και δράσεις της Περιφέρειας
Επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330052 (κ. Μαρία Ελευθεριάδου) και 2313330043 (κ. Άννα Παπακωνσταντίνου).
Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) επισυνάπτεται το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.
COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.