Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Χωρισμός ψηφιακών δεξιοτήτων στην ΕΕ: Οι πόλεις ξεπερνούν τις αγροτικές περιοχές

Το 2021, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16–74 ετών ανέφερε πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες. Μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφηκε για τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε πόλεις (33%), ενώ μικρότερο ποσοστό των ανθρώπων που κατοικούσαν σε πόλεις και προάστια (24%) και σε αγροτικές περιοχές (20%) είχαν συνολικά πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. 

Σε 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες καταγράφηκε για όσους ζουν σε πόλεις. Η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε υψηλότερο μερίδιο πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε πόλεις και προάστια αντί για πόλεις. 

 

Σύνολο δεδομένων πηγής: isoc_sk_dskl_i21

Ο συνολικός δείκτης ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ένας σύνθετος δείκτης που βασίζεται σε πέντε τύπους δεξιοτήτων: δεξιότητες παιδείας πληροφοριών και δεδομένων, δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, δεξιότητες δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, δεξιότητες ασφάλειας και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. 

Το 2021, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16–74 ετών είχαν πάνω από τις βασικές δεξιότητες ψηφιακής επικοινωνίας και συνεργασίας. Μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφηκε για τους κατοίκους των πόλεων (82%), ενώ εκείνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές είχαν χαμηλότερο ποσοστό (71%). Αυτό το μοτίβο - ένα υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ζουν σε πόλεις με πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες - επαναλήφθηκε και για τους πέντε τομείς που καλύπτονται από τον σύνθετο δείκτη, με το μεγαλύτερο ψηφιακό χάσμα να καταγράφεται για δεξιότητες δημιουργίας περιεχομένου (όπου υπήρχε 16 ποσοστιαίες μονάδες χάσμα στο μερίδιο των ατόμων με δεξιότητες άνω των βασικών μεταξύ αυτών που ζουν σε πόλεις και εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές).

Γράφημα Lollipop: Άτομα (16-74 ετών) με πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες ανά βαθμό αστικοποίησης στην ΕΕ, 2021, σε %

Σύνολο δεδομένων πηγής: isoc_sk_dskl_i21


Για άλλη μια φορά, σε όλα τα μέλη της ΕΕ, συνέβαινε γενικά ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ζουν σε πόλεις (σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε πόλεις και προάστια ή σε αγροτικές περιοχές) είχαν δεξιότητες πάνω από τις βασικές, αν και υπήρχαν ορισμένες εξαιρέσεις:

  • Όσον αφορά τα άτομα με πάνω από τις βασικές δεξιότητες παιδείας σε πληροφορίες και δεδομένα, το υψηλότερο ποσοστό στο Βέλγιο καταγράφηκε για τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις και προάστια (71% έναντι 70% για τις αγροτικές περιοχές και 68% για τις πόλεις). 
  • Όσον αφορά τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας πάνω από τις βασικές, το υψηλότερο ποσοστό στην Κύπρο καταγράφηκε για τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις και προάστια (91% έναντι 88% για τις πόλεις και 81% για τις αγροτικές περιοχές). Επιπλέον, το υψηλότερο ποσοστό στην Ολλανδία καταγράφηκε για τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές (94% έναντι 93% για τις πόλεις και τα προάστια και 92% για τις πόλεις). 

Σκάσιμο Κερασιών: Μια δύσκολη πρόκληση για τον παραγωγό

Καλλιεργείς κεράσια?

Τότε σίγουρα σε απασχολεί το πρόβλημα του σκασίματος!

Το σκάσιμο στο κεράσι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν μπορεί να καταστρέψει ακόμα και ολόκληρη την παραγωγή σου. Ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητη ποικιλία.

Εσύ γνωρίζεις όμως, τι το προκαλεί και τι μπορείς να κάνεις για να το περιορίσεις και να δώσεις λύση?

Πέρα από καλλιεργιτικές τεχνικές υπάρχουν και διαφυλλικές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στην μεγαλύτερη αντοχή καθώς και στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας!

Διάβασε στο άρθρο που ακολουθεί και ενημερώσου αναλυτικά για το πρόβλημα του σκασίματος του κερασιου: https://agrosidiro.gr/skasimo-kerasion-giati-kai-tropoi-antimetopisis/

Αν από την άλλη γνωρίζεις αναλυτικά για τις αιτίες του συγκεκριμένου προβλήματος δες τότε τον παραγωγό κερασιών κ.Λευτέρη Παπαδόπουλο πως έλυσε αυτό το πρόβλημα εδώ: https://agrosidiro.gr/skasimo-kerasion-giati-kai-tropoi-antimetopisis/

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Μεταποιημένα οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφία οι τομείς που πλήττονται περισσότερο

Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας στις Βρυξέλλες: Στήριξη στους αλιείς μας για την επίτευξη βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του κλάδου- Να ληφθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για γεωργούς και καταναλωτές απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Παρεμβάσεις για θέματα αλιείας, για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, για θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία, αλλά και για την αποκατάσταση της φύσης και τα θαλάσσια οικοσυστήματα,  την αποκατάσταση της φύσης σε γεωργικές και δασοκομικές πτυχές και  την αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας στις Βρυξέλλες.

Πιο αναλυτικά:

«Δέσμη μέτρων για την αλιεία»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την τήρηση της δέσμης των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Επισήμανε, εντούτοις, ότι από τις ανακοινώσεις, τίθενται ιδιαίτερα σφικτά χρονοδιαγράμματα και δεν παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την τεκμηρίωση των  προτεινόμενων δράσεων και την εξασφάλιση της απαραίτητης συνεργασίας των αλιέων για την επίτευξη των στόχων.

Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις στους αλιείς είναι σημαντικές ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο συνεχών κρίσεων και οικονομικών επιβαρύνσεων και επισήμανε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της Μεσογείου τα όποια μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, και σε σχέση με την ανάγκη αποτελεσματικότητας της δέσμης ανακοινώσεων της Επιτροπής, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θαλάσσια λεκάνη και την ίδια ώρα ασκείται πίεση στα αποθέματα από τρίτες χώρες, που δεν εφαρμόζουν τις περιοριστικές πολιτικές μας. Μάλιστα, αυξάνουν την αλιευτική ικανότητα του στόλου τους και εμείς οι ίδιοι διαπιστώνουμε ότι διενεργούν παράνομη και καταχρηστική αλιεία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις χιλιάδες διοπτεύσεις τις οποίες η Ελλάδα έχει υποβάλλει στην Επιτροπή. Αν δε συμμορφωθούν τα τρίτα κράτη με τις κοινές υποχρεώσεις, τότε με βεβαιότητα τα μέτρα θα καταστούν αναποτελεσματικά». Σχετικά, ο Έλληνας Υπουργός κάλεσε την Επιτροπή να προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται στον κανονισμό για την λαθραία και άναρχη αλιεία.

 Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης και τη μείωση της πίεσης στα αλιευτικά αποθέματα, η χώρα μας όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όπως την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών η οποία θα συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια.

Ζήτησε πριν ληφθούν μέτρα και προκειμένου ο αλιευτικός μας στόλος να είναι οικονομικά βιώσιμος να εξεταστούν επαρκώς οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των παραγωγικών φορέων που επηρεάζονται σε επίπεδο κράτους μέλους και ιδίως στους αλιείς που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 «Κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Στην παρέμβασή του για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι οι γεωργικές αγορές βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από αστάθμητους παράγοντες, κάτι πολύ σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω τιμών εισροών είναι αυτοί των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας.

Τόνισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις καθίσταται δύσκολη η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, καθώς οι φιλόδοξες δράσεις και επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει, προσκρούουν στον πληθωρισμό.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο εξετάζοντας σοβαρά κατά πόσον ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις. Απαιτούνται κοινά αποδεκτές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές».

 «Θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία»

 Όσον αφορά στα θέματα εμπορίου αυτό που τονίστηκε είναι ότι ο στόχος της διαφοροποίησης των αγορών της Ε.Ε., είναι απαραίτητο να συμβαδίζει και με τη στρατηγική μας αυτονομία, που πρέπει να είναι και ο πρωταρχικός στόχος μας, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική μας επισιτιστική ασφάλεια.

 Σημειώθηκε ακόμα ότι με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους ανθεκτικότερους στην Ένωση, έχουμε συμφέρον και υποχρέωση να τον διατηρήσουμε ζωντανό και ακμάζοντα. Ειδικά για την Ελλάδα σημειώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την μη αποτελεσματική προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο ορισμένων εμπορικών Συμφωνιών της Ε.Ε., κυρίως για τα εμβληματικά μας προϊόντα. Η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων δεν γίνεται εύκολα σεβαστή από αρκετές τρίτες χώρες, κάτι που στο μέλλον θα υπονομεύσει την αναγνώριση της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ένωσης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ειδικότερα για τον τομέα αποκατάστασης της φύσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της λήψης μέτρων αποκατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές απαιτήσεις καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Επίσης, όσον αφορά στις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές για την αποκατάσταση της φύσης ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα απαιτούνται μαζικές επενδύσεις και στήριξη του γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης χρηματοδότηση πέρα από τα κονδύλια της ΚΑΠ, που είναι δεσμευμένα. Μάλιστα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στα  οικοσυστήματα και οι αλλαγές αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο κατά τον καθορισμό των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν όσο και κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των μελλοντικών εθνικών σχεδίων αποκατάστασης.

Τέλος, όσον αφορά στην αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 84 % των καλλιεργούμενων φυτών εξαρτώνται από αυτούς και 15 δισ. Ευρώ περίπου της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδεται άμεσα σε αυτούς. Για να αναστραφεί η παρατηρούμενη τάση  μείωσης τους, το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αποτελεί κύριο μέσο, μέσω μέτρων όπως η βιολογική γεωργία, η διατήρηση και η ανάπτυξη χαρακτηριστικών του τοπίου, η γεωργοδασοκομία και η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

Φρούτα και λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές της οργάνωσης ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Κάθε χρόνο, υπάλληλοι του USDA αναλύουν φρούτα και λαχανικά για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Η λίστα των επιβαρυμένων τροφών αναλυτικά για το 2023

– Φράουλες

– Σπανάκι

– Λάχανο, σέσκουλα

– Ροδάκινα

– Αχλάδια

– Νεκταρίνια

– Μήλα

– Σταφύλια

– Πιπεριές, καυτερές πιπεριές

– Κεράσια

– Μύρτιλα

– Φασολάκια

Σύμφωνα με την έκθεση, ανιχνεύθηκαν συνολικά 210 φυτοφάρμακα σε 12 τρόφιμα. Η λαχανίδα και το άγριο λάχανο περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων – 103 είδη – ενώ οι καυτερές και οι απλές πιπεριές, 101 είδη.

«Ορισμένες από τις αναλύσεις του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται πολύ αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.

«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εξ ορισμού» δήλωσε η Τζέιν Χούλιχαν, πρώην αντιπρόεδρος έρευνας της EWG, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση.

«Σκοπός τους είναι να βλάπτουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», πρόσθεσε.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η EWG συνέταξε μια λίστα με λαχανικά και φρούτα τα οποία έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα. Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων.

Φρούτα και λαχανικά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα

– Αβοκάντο

– Γλυκό καλαμπόκι

– Ανανάς

– Κρεμμύδια

– Παπάγια

– Κατεψυγμένος αρακάς

– Σπαράγγια

– Πεπόνι

– Ακτινίδιο

– Λάχανο

– Μανιτάρια

– Μάνγκο

– Γλυκοπατάτες

– Καρπούζι

– Καρότα

Όταν ελέγχθηκαν για τελευταία φορά το 2014, τα μύρτιλα περιείχαν ίχνη από 50 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Οι δοκιμές το 2020 και το 2021 ανίχνευσαν 54 διαφορετικά φυτοφάρμακα – περίπου την ίδια ποσότητα. Δύο εντομοκτόνα, το phosmet και το malathion, βρέθηκαν σχεδόν στο 10% των δειγμάτων, αν και τα επίπεδα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία.

Μια υψηλή δόση αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, μείωση του καρδιακού ρυθμού, εμετό, αδυναμία, παράλυση και επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

«Παρατηρούμε μείωση χρήσης ορισμένων φυτοφαρμάκων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων», δήλωσε ο Αλέξις Τέμκιν, τοξικολόγος στην EWG. «Παρατηρούμε όμως και αύξηση στη χρήση άλλων φυτοφαρμάκων τα οποία μπορεί να μην είναι ασφαλέστερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια προσπάθεια για τη συνολική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση «παραποιεί σκόπιμα» τα στοιχεία του USDA.

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», σημείωσε ο Νόβακ. «Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μην καταναλώνουν καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.

Επιλέξτε βιολογικά, προτείνουν οι ειδικοί

Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε δεν θα πρέπει να σταματήσετε να τα καταναλώνετε, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αν και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι πιο θρεπτικά, έχουν ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων, εξήγησε ο Τέμκιν.

«Όταν ένα άτομο καταναλώνει βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα ούρα του μειώνονται ραγδαία», πρόσθεσε.

«Εάν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, θα συνιστούσα οπωσδήποτε να τα ξεφλουδίζετε και να τα πλένετε σχολαστικά με νερό», συμβουλεύει ο Τέμκιν. «Αποφύγετε τα απορρυπαντικά. Το ξέπλυμα με νερό θα μειώσει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συμβουλεύει επίσης:

– Πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων προϊόντων.

– Ξέπλυμα των προϊόντων πριν από το ξεφλούδισμα, ώστε να μην μεταφέρονται βρωμιά και βακτήρια από το μαχαίρι στο φρούτο ή το λαχανικό.

– Χρήση μιας καθαρής βούρτσας λαχανικών για να τρίβετε φρούτα ή λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως τα μήλα και τα πεπόνια.

– Στέγνωμα των προϊόντων με καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για περαιτέρω μείωση των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν.

ΠΗΓΗ: CNN , ertnews.gr

 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.