Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν από πυρηνόκαρπα δεύτερης διαλογής

Σε καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, μετατρέπονται πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής (ροδάκινα και νεκταρίνια), που αλλιώς θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο σε πολύ χαμηλές τιμές, στο πλαίσιο του έργου «Αξιοποίηση πυρηνόκαρπων διαλογής Ημαθίας για παραγωγή καινοτόμου προϊόντος τύπου γιαουρτιού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά», με τον τίτλο «Novoyog».

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ Άκης Ψωμάς, επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου πρότζεκτ, «ροδάκινα και νεκταρίνια, που είναι μικρότερα σε μέγεθος απ’ αυτά που μπορούν να πωληθούν ως νωπά στην αγορά, ή έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι ή παρουσιάζουν κάποια δυσμορφία, και τα οποία διατίθενται σε χαμηλές τιμές στις βιομηχανίες για τη χυμοποίησή τους ή απλώς καταλήγουν στα αζήτητα, παίρνουν νέα “ ζωή” και συμβάλλουν στη “ γέννηση” ενός νέος καινοτόμου και υγιεινού προϊόντος».

Το νέο γαλακτοκομικό προϊόν θα «μοιάζει» με το γιαούρτι, ωστόσο δεν θα έχει καθόλου ζάχαρη, θα περιέχει περισσότερες διαιτητικές ίνες έως και 15% έναντι του κοινού γιαουρτιού ή ενός επιδορπίου, όπως και αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινόλες και θα κυκλοφορεί με βελτιωμένη δομή.

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, το τελικό προϊόν, υπολογίζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά εντός του 2024, θα είναι ασφαλές και θα συντηρείται.

Στόχοι του έργου, αναμενόμενα αποτελέσματα και στόχος επένδυσης

Το έργο «Novoyog» είναι διετούς διάρκειας και αναμένεται -με μια μικρή παράταση- να ολοκληρωθεί τέλος του 2023. Εντάσσεται στα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ύψους 400.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εταίροι του έργου είναι η Φάρμα Κουκάκη ΑΕ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μακροχωρίου Ημαθίας «Κόσμος», ο ΕΛΓΟ -Δήμητρα και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

Στους στόχους του έργου, σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, συμπεριλαμβάνονται η διαφοροποίηση και ο μετασχηματισμός των παραγωγικών διαδικασιών στην αγροδιατροφή, με την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας και η παραγωγή νέου τελικού προϊόντος σε πιλοτική γραμμή παραγωγής, βασισμένου στη γνώση και στη βιώσιμη εξειδίκευση, το οποίο καταλήγει σε προώθησή του στην αγορά και σε εμπορική αξιοποίησή του.

Παράλληλα, η εμπορική του αξιοποίηση θα προσδώσει στις επιχειρήσεις προστιθέμενη αξία και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ η συνδημιουργία του τελικού καινοτόμου προϊόντος μέσω του έργου «Novoyog», ενισχύει τη συνεργασία των εταιρειών με την ερευνητική κοινότητα και αναδεικνύει την αξία της κυκλικής οικονομίας.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος αγροδιατροφής, με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγάλη θρεπτική αξία, ανάδειξη των ευεργετικών αποτελεσμάτων της κυκλικής οικονομίας και εισαγωγή νέων μεθόδων και πρακτικών και επέκταση του ερευνητικού πεδίου στον χώρο της αγροδιατροφής.

Επιπλέον, στα αναμενόμενα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του κύκλου εργασιών με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής, η προώθηση του εταιρικού προφίλ των επιχειρήσεων με την ένταξη καινοτόμων διεργασιών, η προβολή και προώθηση των υφιστάμενων προϊόντων της, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά και διείσδυση της σε νέες. «Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα της αγροδιατροφής και η συμβολή της προσπάθειας που γίνεται στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, είναι στα υπέρ της υλοποίησης του έργου», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψωμάς.

Το έργο θα παρουσιάσει ο κ. Ψωμάς σε αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Money Show 2023 (27-29 Ιανουαρίου), στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν περίπου 130 εκδηλώσεις.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεοδώρα Τζάκρη: Κοντά στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν από την Δευτέρα για την χειμερινή Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου είναι μέλος, βρέθηκε σήμερα το πρωί κοντά στους επιχειρηματίες της Αλμωπίας, τα καταστήματα των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, στους πολίτες των οποίων τα σπίτια τους πλημμύρησαν όπως και στους αγρότες του Δήμου Σκύδρας των οποίων οι καλλιέργειες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες.

                Η κ. Τζάκρη έχει καταθέσει ήδη ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών με την οποία ζήτησε

  • Να κηρυχθεί η ΠΕ Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.4662/2020
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών σε καταστήματα, κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εξοπλισμούς.
  • Να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή εξ άπαξ προκαταβολών για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων, στα οποία ήδη έχουν υποβληθεί οι πληγέντες προκείμενου να καταστήσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους λειτουργικά.
  • Να ανασταλεί η πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων.
  • Ο ΕΛΓΑ μετά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων να προβεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργειών που επλήγησαν.

 

Η κ. Τζάκρη βρήκε τους επιχειρηματίες αναστατωμένους από το μέγεθος των ζημιών καθώς στην περιοχή πέριξ της Εκκλησίας και της Κεντρικής Πλατείας, ολόκληροι χείμαρροι νερού μπήκαν μέσα στα καταστήματά τους προκαλώντας καταστροφές σε προϊόντα, εμπορεύματα, φάρμακα και πάγιους εξοπλισμούς (έπιπλα γραφείου, υπολογιστές, επαγγελματικά ψυγεία κλπ), οι οποίοι σε μια δύσκολη ούτως ή άλλως περίοδο κλήθηκαν να τα αντικαταστήσουν με δικές τους δαπάνες για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους λειτουργικές.

Το ίδιο συνέβη και με τους πολίτες που τα σπίτια τους πλημμύρισαν και έχουν καταστραφεί οι οικοσκευές τους.

Όπως ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη οι καταστηματάρχες η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προβεί ήδη στην καταγραφή των συμβάντων και στην καταγραφή των ζημιών σ’ ένα γενικό πλαίσιο, η οποία όμως επ’ ουδενί υποκαθιστά την καταγραφή των ζημιών.

Όσοι έχουν υποστεί ζημιές στα καταστήματα, στα σπίτια τους, στον πάγιο εξοπλισμό τους (αποθήκες, συστήματα άντλησης κλπ) κλπ, θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στους κατά τόπους δήμους και στην συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από την Περιφέρεια και το Δήμο θα καταγράψουν επί τόπου τις ζημιές όσων υπέβαλαν αιτήσεις.

Οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες πλημμύρισαν και έχουν υποστεί ζημία στο φυτικό κεφάλαιο θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ.

        Η κ. Τζάκρη μετέφερε στους πληγέντες ότι θα επιδιώξει την καταβολή εξ άπαξ προκαταβολών άμεσα από την Κρατική Αρωγή και ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι την ολοσχερή αποκατάσταση των ζημιών τους, όπως ο νόμος προβλέπει.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR της Μαδρίτης

  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε για δεύτερη φορά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR 2023 που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

          Στην έκθεση, η οποία  ήταν επαγγελματική κατά τις πρώτες τρεις ημέρες, συμμετείχαν όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες η διοργάνωση ήταν ανοικτή και για το κοινό.

          Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διοργανωτές η FITUR 2023 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, προσελκύοντας στη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών λειτουργίας της 136.000 επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση κατά 68% έναντι του 2022. Ο αριθμός των εκθετών πλησίασε τις 8.500 εταιρείες από 131 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία μετείχε με εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ, στο οποίο συνεκθέτης ήταν και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

          Κατά την πενθήμερη διάρκεια της έκθεσης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας διερεύνησαν τις προοπτικές για ενίσχυση υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων συνεργασιών και πραγματοποίησαν πολλές επιτυχημένες συναντήσεις με στόχο την προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας και την επέκταση του τουριστικού δικτύου της όχι μόνο στην Ισπανική αγορά, αλλά και στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, καθώς η Ισπανία θεωρείται πύλη για αυτές τις αγορές.

          Στο περιθώριο της έκθεσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  Αλέξανδρος Θάνος είχε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) με τη Διευθύντρια του Οργανισμού για την Ευρώπη Alessandra Priante, τον Προϊστάμενο Τεχνικής Συνεργασίας Marcel Leijzer και τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης Νικόλαο Γκολφινόπουλο. Στη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την προβολή και το marketing της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας μεταξύ του UNWTO και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την τεχνική υποστήριξη στην υποβολή του φακέλου για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και για μια ευρύτερη συνεργασία σε τεχνικά θέματα.

          Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος σημείωσε: «Η συμμετοχή μας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Μαδρίτης σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας στρατηγικής επιθετικής στόχευσης σε μεγάλες αγορές, όπως αυτή της Ισπανίας, αλλά και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τη μεγάλη υστέρηση που παρουσιάστηκε σε αφίξεις και έσοδα τη διετία της πανδημίας. Η απευθείας αεροπορική διασύνδεση με τη Μαδρίτη είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς με τη Βαρκελώνη υπάρχει εποχιακή έστω διασύνδεση. Για τον σκοπό αυτό είμαστε ήδη σε συζητήσεις με διάφορες αεροπορικές εταιρίες».

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στο 31ο Money Show

Το επιχειρηματικό και οικονομικό Πολυσυνέδριο Money Show, το σημαντικό οικονομικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, θα λάβει χώρα για 31η φορά, στις 27, 28 & 29 Ιανουαρίου 2023 στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας συμμετέχει στο μεγάλο αυτό γεγονός, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις στον πρωτογενή τομέα αλλά και το νέο Leader που το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την μεταποίηση και τα επώνυμα είδη διατροφής. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 12.00-14.00 παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Καραγιάννη, συντονιστής της ΟΤΔ της ΑΝΗΜΑ Α.Ε.

Οι κύριοι τομείς που θα προβληθούν στο φετινό Money Show είναι : Τεχνολογίες – Καινοτομίες – Startups, Γεωργία και Αγροδιατροφή, Μακεδονική Κουζίνα, Ενέργεια, Ανακύκλωση - Περιβάλλον, Υποδομές, Τουρισμός, Κυκλική Οικονομία ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην μελλοντική εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός στόχος του Money Show είναι η δημιουργία ενός υγειούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από την ουσιαστική σύμπραξη των κρατικών φορέων, των εδραιωμένων αλλά και των νέων αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, ώστε να προαχθεί και να επιταχυνθεί ο παράγοντας καινοτομία, επιτρέποντας την ανάδειξη νέων κλάδων και αγορών. Υπολογίζουμε ότι οι επισκέπτες στην φετινή διοργάνωση θα ξεπεράσουν τους 10.000 ενώ έχουν προγραμματισθεί πάνω από 100 εκδηλώσεις.

Η Εκδήλωση είναι ανοικτή για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.