ΥΠΑΑΤ: Επικαιροποιείται το πλαίσιο αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κτηνοτροφία
Με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση και εκρίζωση του αφθώδους πυρετού, χωρίς καθυστερήσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 236005 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 5582/15.09.2026) τροποποιείται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού και πλέον οι σχετικές αποφάσεις θανάτωσης ζώων σε θετικές εκτροφές θα υπογράφονται από τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές, δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), και όχι από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.
Με το νέο πλαίσιο, η αρμοδιότητα περνά στις υπηρεσίες που έχουν την επιστημονική ευθύνη, γνωρίζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εφαρμογής των μέτρων. Έτσι, περιορίζονται τα περιθώρια καθυστερήσεων και οι αποφάσεις μπορούν να εκδίδονται άμεσα, μόλις επιβεβαιώνεται ένα θετικό περιστατικό και ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η αναθεώρηση αποσαφηνίζει παράλληλα τους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Οι αποφάσεις θανάτωσης αποτελούν πλέον ευθύνη της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και δεν εξαρτώνται από την υπογραφή πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διασφαλίσει ενιαία και ταχύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Η γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών της Volvo Trucks κερδίζει το βραβείο “International Truck of the Year 2027”
- Π.Ε. Ημαθίας: Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2026
- Παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα των 16 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη
- Από την ειδικότητα στην επιτυχία | Φροντιστήρια Πουκαμισάς Βέροια-Κέντρο
- Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες βελτιώσεις στο myAGRO - Τι προβλέπει για τους ΚΑΕΚ – Μετάθεση ημερομηνιών - Διευκολύνσεις στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026










