Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κράταιγου και πώς να τον χρησιμοποιήσετε

Όνομα: Κράταιγος

Επιστημονική ονομασία: Κράταιγος – Crataegus

Οικογένεια: Ροδοειδή

Άλλα ονόματα: Μουρτζιά, τρικουκιά, μουμουτζελιά, κουδουμηλιά, τσαπουρνιά, ξαγκαθιά, ξανθή

Περιγραφή του Κράταιγου

Ο κράταιγος είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δένδρο με λευκό φλοιό, κοφτερά αγκάθια, λευκά αρωματικά λουλούδια και εξαιρετικούς κόκκινους καρπούς που μοιάζουν με μικρά μήλα. Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 5 μέτρα. Τα άνθη του εμφανίζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, ανάλογα με το υψόμετρο, έχουν μήκος 1-1,5 εκατοστά με 5 λευκά πέταλα και 2-3 λευκοπράσινους στύλους.

Οι καρποί του περιέχουν 2-3 κουκούτσια, είναι ωοειδείς με διάμετρο 8-12 χιλιοστά και έχουν ανοικτό κόκκινο χρώμα. Συλλέγονται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι σπόροι χρειάζονται 18 μήνες για να φυτρώσουν, αλλά τα δένδρα συνήθως καλλιεργούνται από μοσχεύματα.

Ο κράταιγος προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αντέχει σε ποικιλία εδαφών αλλά προτιμά τα ελαφρώς αλκαλικά, πλούσια και υγρά εδάφη. Κάποια είδη του προτιμούν πολύ ηλιακό φως, ενώ άλλα ευδοκιμούν καλύτερα σε μερικώς σκιερά μέρη. Θα τον συναντήσουμε σε φράκτες, δάση και πετρώδεις περιοχές. Συχνά φύεται σαν θάμνος και είναι πλατειά διαδεδομένος σε όλη την Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα θεωρείται ένας από τους πολύ κοινούς θάμνους. Γενικά, τον συναντάμε σε όλες τις εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.

Ορισμένα από τα είδη του και ιδίως εκείνα που φύονται στις παραμεσόγειες περιοχές, όπως για παράδειγμα το είδος κράταιγος ο αζαρόλος είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία. Το γένος του κράταιγου περιλαμβάνει περί τα 200 είδη. Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως, τα είδη κράταιγος ο ανατολικός, κράταιγος ο λείος, κράταιγος ο πυκνόβολος, κράταιγος ο ποντικός κ.α. Από τον κράταιγο, χρησιμοποιούμε τους καρπούς και τα άνθη, φρέσκα ή αποξηραμένα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/krataigos-therapeutikes-idiotites-pws-xrisimopoihsete/

Συστατικά του Κράταιγου

Τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί περιέχουν φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν συνεργική δράση με τη βιταμίνη C, καθώς την σταθεροποιούν, προστατεύοντάς την από την οξείδωση, με συνέπεια να αυξάνουν τα ενδοκυτταρικά της επίπεδα. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή παρουσιάζουν σταθεροποιητική δράση έναντι του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη του σώματος που είναι υπεύθυνη για την ακεραιότητα των τενόντων, των χόνδρων και των συνδέσμων.

Περιέχει λευκο-ανθοκυανιδίνες, καθώς και τριτερπενικά παράγωγα, όπως την κραταιγολακτόνη, που περιέχει κραταιγολικό, ουρσολικό και ολεανολικό οξύ. Περιέχει ακόμη, σαπωνίνες, τανίννες, κυανούχους γλυκοζίτες, αμίνες, πολυφαινόλες και κουμαρίνες.

Διαβάστε επίσης πως θα φτιάξετε τσάι κράταιγου και τα οφέλη του: Τσάι κράταιγου, το τσάι που αγαπά την καρδιά σας

Ιστορία και παράδοση

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει σπόρους κράταιγου που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή – δείγμα ότι το φυτό ήταν βρώσιμο από τότε. Για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους είχε μεγάλη συμβολική σημασία και συνδεόταν με την ελπίδα, το γάμο και τη γονιμότητα. Οι Ελληνίδες νύφες αρωματίζονταν με λουλούδια κράταιγου, ενώ οι γαμπροί κρατούσαν μπουκέτα από το φυτό.

Οι Ρωμαίοι έβαζαν φύλλα του στις κούνιες των μωρών, ώστε να απομακρύνονται τα κακά πνεύματα. Για τους χριστιανούς, ωστόσο, ήταν ένα δυσοίωνο φυτό, καθώς το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού λέγεται ότι ήταν φτιαγμένο από αυτόν.

Έτσι, το φυτό έγινε σύμβολο της κακής τύχης και του θανάτου, παρόλο που ο Διοσκουρίδης τον 1ο μ.Χ αιώνα, ανάφερε ήδη τον κράταιγο, σαν θεραπευτικό βότανο. Η σύνδεση του με το θάνατο οφείλεται στη δυσάρεστη οσμή που αναδίδουν ορισμένα ευρωπαϊκά είδη του φυτού, η οποία μοιάζει με αυτή που ανέδιδαν τα πτώματα από τις επιδημίες βουβωνικής πανώλης.

Οι βοτανολογίες του 16ου και του 18ου αιώνα, τον αναφέρουν σαν διουρητικό και σαν γιατρικό για τις πέτρες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Πολύ αργότερα και παρά την κακή του φήμη, άρχισε να χρησιμοποιείται ως ιατρικό βότανο, για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης αλλά και των καρδιακών προβλημάτων (ιδιαίτερα της στηθάγχης και της υπέρτασης).

Στη σύγχρονη εποχή, μόλις κατά το τέλος του 19ου αιώνα, ένας Ιρλανδός γιατρός διαπίστωσε τη θεραπευτική του αξία και έκτοτε, ο κράταιγος, αναγνωρίστηκε ως ένα πολύτιμο βότανο για τα προβλήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς.

Στην Κίνα οι καρποί του θεωρούνται χωνευτικοί ενώ στη Γαλλία χρησιμοποιούνται κατά της δυσπεψίας και της διάρροιας.

Καρπός κράταιγου

Κράταιγος: Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

-είναι ένα εξαιρετικό καρδιοτονωτικό. Ανοίγει τις στεφανιαίες αρτηρίες, βελτιώνοντας την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ. Έτσι, η καρδιά δυναμώνει και χτυπά πιο δυνατά και ικανοποιητικά. Ομαλοποιεί τους καρδιακούς κτύπους, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
-διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα σημεία του σώματος, επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα, με λιγότερη πίεση προ της καρδιά.
-μειώνει τη χοληστερίνη
-βοηθά στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών, της ταχυκαρδίας, της υπέρτασης και της υπότασης
-δρα κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
-είναι σπασμολυτικός, καταπραϋντικός και αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της αϋπνίας που οφείλεται σε νευρική υπερένταση, αφού ελαττώνει τις εξάψεις του νευρικού συστήματος.
-σε συνδυασμό με το γκίνγκο (Ginkgo biloba), χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την κακή μνήμη.
-είναι αντιοξειδωτικός
-προφυλάσσει από την αρτηριοσκλήρυνση
-σαν μακροπρόθεσμη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ή αδυναμίας

-δρα προληπτικά για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς
-είναι αντιπυρετικός
-έχει ευρύ φάσμα εφαρμογής σαν νευροτονωτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις αντιδράσεις στρες, για τη συναισθηματική ένταση και την ανησυχία, βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης σε περίπτωση κατάθλιψης και καταπραϋνει τους νευρικούς πόνους
-βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο κεφάλι και ως εκ τούτου αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου στον εγκέφαλο.
-τονώνει σε περίπτωση κόπωσης

Τσάι κράταιγου

Παρασκευή – δοσολογία

Έγχυμα

Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κ.γ καρπούς κράταιγου και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα για μεγάλο διάστημα.

Βάμμα

2-4 ml βάμματος ή 10-30 σταγόνες σε ½ ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα.

Αφέψημα για τη νευρική αϋπνία

Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 2 κ.σ άνθη κράταιγου. Αφήνουμε 15 λεπτά και πίνουμε 3 τέτοια φλιτζάνια την ημέρα, για 1 μήνα.

Κατάπλασμα για τη στηθάγχη, ταχυπαλμία, ρευματισμούς και λουμπάγκο

Κοπανίζουμε φρέσκα λουλούδια και καρπούς, τα ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε χλιαρό φούρνο και τα βάζουμε για 5 λεπτά στο πονεμένο μέρος.

Τσάι τονωτικό για την καρδιά

Σε 1 λίτρο νερό, βράζουμε 10 γρ. άνθη κράταιγου. Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Για τον πυρετό

Ρίχνουμε 10 πρέζες ψιλοκομμένο κορμό σε 1 λίτρο βρασμένο νερό και πίνουμε όλο το αφέψημα με μικρά ποτηράκια σε 48 ώρες.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κράταιγο

-για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και του κυκλοφορικού συστήματος μπορεί να συνδυαστεί με τίλιο, ιξό και αχιλλέα
-δεν χρειάζεται πότισμα και είναι ιδανικός για τη δημιουργία προστατευτικού φράχτη
-Τα περισσότερα είδη του κράταιγου είναι δέντρα ή θάμνοι ακανθοφόροι, ορισμένα είδη χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά και άλλα για τον εμβολιασμό οπωροφόρων όπως η αχλαδιά ή η μουσμουλιά
-Η επιτροπή Ε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φυτικών φαρμάκων για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, λέει ότι ο κράταιγος, δεν έχει καμία αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα
-τα αποτελέσματα από τη χρήση του κράταιγου δεν είναι άμεσα ορατά. Η θεραπεία για να αποδώσει, θα πρέπει να συνεχιστεί για πολύ καιρό.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες

Ο κράταιγος παρουσιάζει πολύ μικρή τοξικότητα, είναι ασφαλές βότανο και δεν παρουσιάζει αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, ωστόσο, είναι καλό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν τη χρήση του, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Photo: Author/Depositphotos  

Πηγή:enallaktikidrasi.com

Δυτική Ελλάδα: Αμετακίνητοι οι αγρότες - Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται η γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου, τα διόδια στην περιοχή του Δρεπάνου, αλλά και το λιμάνι της Πάτρας.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι επικεφαλής των αγροτών της Αχαΐας, η Περιμετρική Οδός Πατρών δεν πρόκειται να ανοίξει για τη γιορτή των Θεοφανείων, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι εκτός κυκλοφορίας και την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία οι αγρότες σχεδιάζουν μετακινήσεις προς τα σημεία-στόχους των κινητοποιήσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο οι μπάρες των διοδίων παραμένουν ανοιχτές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι έως και την Πέμπτη. Την ημέρα εκείνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής θα κινηθούν και αυτοί προς τη γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου, παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημος συντονισμός.

 
 
Αμετακίνητοι οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας – Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Iερέας από τη Μητρόπολη Πατρών, μετέβη στην Περιμετρική στο σημείο των συγκεντρώσεων προκειμένου να τελεστεί αγιασμός στους αγρότες και στα τρακτέρ .

Πηγή: ertnews.gr

«Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2026» - Η Νάουσα γιορτάζει το Ξινόμαυρο και ανοίγει την πόλη, τα οινοποιεία και τα ποτήρια της

«Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2026»

ibt

Η Νάουσα γιορτάζει το Ξινόμαυρο και ανοίγει την πόλη, τα οινοποιεία και τα ποτήρια της.

16–18 Ιανουαρίου 2026, Νάουσα

Η Νάουσα, μια από τις ιστορικότερες οινικές ζώνες της Ελλάδας, υποδέχεται για ακόμη μία χρονιά τη διοργάνωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου», ένα τριήμερο αφιερωμένο στο Ξινόμαυρο, τον οινοτουρισμό και τη γαστρονομία της περιοχής. Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, η πόλη μετατρέπεται σε ανοικτή σκηνή γεύσεων, αμπελώνων και εμπειριών, με τη συμμετοχή των μελών του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας.

Τριήμερο πρόγραμμα – Η πόλη, η έκθεση, τα οινοποιεία

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου – Welcome Party & Wine Walk

Η αυλαία ανοίγει με το Welcome Party – Wine Walk στην πόλη.
Οι παραγωγοί της Νάουσας μοιράζονται σε πέντε επιλεγμένα σημεία εστίασης στο κέντρο της πόλης (Xinomavro, Whole Bunches, Σείριος, Loft Square, The Boston’s), προσκαλώντας το κοινό σε μια περιπατητική βραδιά γνωριμίας με το Ξινόμαυρο μέσα στην καθημερινή ζωή της Νάουσας.

Με 6€ / ποτήρι (pay as you go), οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικά κρασιά, ενώ κάθε ποτήρι συμμετέχει σε κλήρωση για μια φιάλη magnum σε κάθε κατάστημα.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου – Naoussa Wine Fair & Masterclasses

Το Σάββατο, το επίκεντρο μεταφέρεται στο κτίριο ΕΡΙΑ, όπου λειτουργεί η ολοήμερη έκθεση «Naoussa Wine Fair» με τη συμμετοχή των οινοποιών της ζώνης και παράλληλων εκθετών.

  • 12:30–13:00 – Παρουσίαση από GS Labelprint (https://www.gslabelprint.gr/en/)
  • Από τις 13:00 έως τις 20:00, η έκθεση ανοίγει τούς χώρους της στο γενικό κοινό, wine lovers και επισκέπτες, με γενική είσοδο 7€, που περιλαμβάνει γευστική δοκιμή κρασιών.

Μέσα στον χώρο των ΕΡΙΩΝ:

  • Μικρές δωρεάν mini παρουσιάσεις για όλους (π.χ. πώς διαβάζουμε μια ετικέτα ΠΟΠ Νάουσα, γρήγορες αρμονίες Ξινόμαυρου & τυριού, “Meet the Winemaker”).
  • Mini σεμινάρια σερβιρίσματος με εισηγητή τον Δημήτρη Μάινο, ιδανικά για προσωπικό εστίασης, φοιτητές και φίλους του κρασιού.

Παράλληλα, στην απέναντι Αίθουσα “Ναϊάς” πραγματοποιούνται δύο στοχευμένα masterclasses Ξινόμαυρου:

  1. Masterclass 1 – Xinomavro Crossroads: Νάουσα & άλλες περιοχές” (15:00–17:00)
    • Εισηγητής: Κώστας Προβατάς
    • Θεματική γευσιγνωσία Ξινόμαυρου από Νάουσα και βραβευμένα Ξινόμαβρα από άλλες περιοχές - Καστοριά, Βελβεντό, Δράμα, Θεσσαλονίκη κ.ά.
    • Δύο flights, τυφλή δοκιμή–παιχνίδι με το κοινό και μικρό δώρο.
  2. Masterclass 2 – «Θεωρητικά ευνοϊκές χρονιές» vs «χρονιές με προκλήσεις» (18:00–20:00)
    • Εισηγητής: Αλέξανδρος Μπουζίκας, Advanced Sommelier
    • Blind Vertical: Η ίδια ετικέτα, το ίδιο οινοποιείο. Σύγκριση σε άρωμα, οξύτητα, τανίνες, σώμα, ισορροπία, δυναμική παλαίωσης — και συζήτηση για την εξέλιξη του στυλ, της οινοποίησης και της ζώνης.

Για τα masterclasses διατίθενται ειδικά εισιτήρια, με δυνατότητα συνδυαστικών πακέτων (bundles) που ενώνουν την έκθεση με τις θεματικές γευσιγνωσίες, προσφέροντας επιπλέον αξία στον επισκέπτη.

Φυσικά, από την «ΝΑΟΥΣΑ, ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ» δεν μπορεί να απουσιάζει η ΒΙΒΟΝ, η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της Ελλάδας που θα παρουσιάσει σε επίσημη πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Blood and Wine» του σκηνοθέτη Niklaas van Poortvliet. Μια ταινία που εξιστορεί την συνέχεια των γενιών 3 οινικών οικογενειών της Ελλάδας, με έντονο άρωμα Νάουσας και ιδιαίτερη συγκίνηση (η συνέχεια επί της οθόνης).

Κυριακή 18 Ιανουαρίου – Έκθεση & Ανοιχτά Οινοποιεία

Την Κυριακή, η έκθεση στα ΕΡΙΑ συνεχίζεται (12:00–18:00) με γενική είσοδο 7€, δίνοντας την ευκαιρία για πιο χαλαρή προσέγγιση, επιστροφή σε αγαπημένες ετικέτες και νέες δοκιμές.

Παράλληλα, η Κυριακή είναι η επίσημη «Naoussa Wine Routes Day»: τα επισκέψιμα οινοποιεία της ζώνης ανοίγουν τις πόρτες τους με ειδικό ωράριο, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα αμπελοτόπια, τις κάβες και τους ανθρώπους πίσω από τις ετικέτες. Ενδεικτικές διαδρομές (routes) βοηθούν το κοινό να οργανώσει τις στάσεις του ανά γεωγραφική ζώνη, πριν επιστρέψει στην πόλη για ένα ποτήρι κρασί ή ένα δείπνο στα συνεργαζόμενα εστιατόρια και wine bars.

Προ-εκδήλωση: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες

Λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση, τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026, στη Βιβλιοθήκη Οίνου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις βασικές αρχές ανοίγματος και σερβιρίσματος κρασιού, με στόχο την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών σε εστιατόρια, καφέ–μπαρ και χώρους φιλοξενίας της περιοχής. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, προσωπικό, φοιτητές και εθελοντές και πραγματοποιείται με προεγγραφή.

Δήλωση του Προέδρου

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, σημειώνει:

«Με τη Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2026 θέλουμε να συνδέσουμε ακόμη πιο ουσιαστικά το Ξινόμαυρο με την πόλη, τους ανθρώπους και τους επισκέπτες της. Η Νάουσα δεν είναι μόνο ένας ιστορικός αμπελώνας, αλλά ένας ζωντανός τόπος που εξελίσσεται, πειραματίζεται και ανοίγει νέους δρόμους στον οινοτουρισμό. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο οι επισκέπτες να έρχονται λίγο πιο κοντά στην περιοχή και να φεύγουν με την αίσθηση ότι έζησαν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, όχι απλώς μια γευσιγνωσία.»

 

Συνεργασία με τα Μέσα & Media Sponsorship

Η «Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2026» αποτελεί ιδανικό πεδίο για media συνεργασίες και παραγωγή περιεχομένου:

  • Θεματικά αφιερώματα για το Ξινόμαυρο και τη Νάουσα
  • Συνεντεύξεις με παραγωγούς και επαγγελματίες του κρασιού
  • Ρεπορτάζ για τον οινοτουρισμό και τη γαστρονομία της περιοχής
  • Οπτικοακουστικό υλικό από την έκθεση, τα masterclasses και τις επισκέψεις στα οινοποιεία

Τα Μέσα που θα σταθούν στο πλευρό της διοργάνωσης ως media sponsors θα έχουν τη δυνατότητα:

  • να συνδεθούν με έναν θεσμό που προβάλλει την ελληνική οινική ταυτότητα,
  • να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρώπους–κλειδιά του χώρου,
  • να δημιουργήσουν περιεχόμενο υψηλής προστιθέμενης αξίας για το κοινό τους.

Πληροφορίες & Επικοινωνία

Διοργάνωση:
Σύνδεσμος Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας

Υπεύθυνος επικοινωνίας & κρατήσεων:
Γεωργιάδης Χριστόφορος
Τηλ.: +30 6976 269 759 (ώρες 17:00–21:00)
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

(Πρόγραμμα, συμμετέχοντες, ώρες λειτουργίας οινοποιείων και ενημερώσεις θα είναι διαθέσιμα στα επίσημα ψηφιακά κανάλια της διοργάνωσης.)

 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας αλλά και

όλες τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της Νάουσας

που στηρίζουν έμπρακτα την εκδήλωση με τη συμμετοχή τους.

Find us on Facebook: Naoussa Wine – Νάουσσα Οίνος

Follow us on Instagram: Naoussawine

 

#NaoussaWineCity   #naoussa   #xinomavro   #drinkgreekwine

Ξεκίνησε η εξαγωγή ακτινιδίων στη Νότια Κορέα από την Κοινοπραξία Ημαθίας

Με απόλυτη συνέπεια στους στρατηγικούς της στόχους, η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας προχώρησε στην επίτευξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής εμπορικής συμφωνίας με την αγορά της Νότιας Κορέας για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων. Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε με τη μεσολάβηση και την ουσιαστική καθοδήγηση της COGREXPO S.A., η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε όλα τα στάδια των απαραίτητων διεργασιών.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων και την πλήρη συμμόρφωση με τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, η Κοινοπραξία προχώρησε στη φόρτωση των ακτινιδίων, τα οποία έχουν ήδη αναχωρήσει από τη χώρα μας με προορισμό την αγορά της Νότιας Κορέας.

Η παρούσα συμφωνία αποτελεί ένα ουσιαστικό ορόσημο εξωστρέφειας και μια ισχυρή αφετηρία για τη διεύρυνση της παρουσίας των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη συγκεκριμένη αγορά, δημιουργώντας παράλληλα προοπτικές για νέες εξαγωγικές συνεργασίες.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.