Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία από τον e-ΕΦΚΑ - Υποβολή αίτησης-δήλωσης εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Τεχνολογία
Σε λειτουργία τέθηκε η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ «Αίτηση-δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης» που απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα και ως μισθωτοί.
Με τη νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης των ασφαλισμένων στα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να δηλώσουν την παράλληλη απασχόληση τους. Τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται αυτόματα κατά τη δήλωση της παράλληλης απασχόλησης στην νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και στη συνέχεια αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεύθερο επάγγελμα, μέχρι τη διενέργεια της εκκαθάρισης.
Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»->Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».
Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά στον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από τον μήνα υποβολής της και μετέπειτα.
Τα ανωτέρω στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη κατά τις μηνιαίες μηχανογραφικές επεξεργασίες για την έκδοση των εισφορών προκειμένου να αναστέλλονται ή να εκδίδονται τα ειδοποιητήρια κατά περίπτωση.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή και έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλεται η σχετική αίτηση – δήλωση περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Μετατίθεται η διοργάνωση της 31ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA για τις 12-15 Μαρτίου 2026
- Η NewHolland παρουσιάζει την αυτόνομη σειρά ρομπότ R4 σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ειδικής καλλιέργειας
- Βέροια: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας
- ΥΠΑΑΤ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για το Μέτρο 23 και για τις αυτόχθονες φυλές - Στήριξη άνω των 175 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα
- Συνταγή του παππού - Νηστίσιμη σοκολατίνα











