Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση είναι υψηλότερο από τους άνδρες
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κόσμος
Στην ΕΕ , τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών με μερική απασχόληση στο σύνολο των γυναικών εργαζομένων ηλικίας 15-64 ετών, το τρίτο τρίμηνο του 2022, ήταν υψηλότερο (28%) από το ποσοστό των ανδρών (8%), με γυναίκες που αντιπροσωπεύουν τα υψηλότερα μερίδια σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες (καθορίζονται από την ISCO ).
Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 48% των γυναικών σε στοιχειώδη επαγγέλματα ήταν εργαζόμενες με μερική απασχόληση έναντι 19% των απασχολουμένων ανδρών. Αυτή η κατηγορία που αναφέρεται μεταξύ άλλων σε βοηθούς, καθαριστές ή βοηθούς προετοιμασίας τροφίμων κατέγραψε τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των μεριδίων γυναικών και ανδρών εργαζομένων μερικής απασχόλησης (29 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.)). Αυτή την κύρια ομάδα επαγγελμάτων ακολούθησαν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και πωλήσεις (35% γυναίκες έναντι 15% άνδρες) και τεχνικοί και συνεργάτες επαγγελματίες (26% έναντι 7%).
Η χαμηλότερη διαφορά μεταξύ των μεριδίων εργαζομένων μερικής απασχόλησης στη γυναικεία και ανδρική απασχόληση καταγράφηκε στα διευθυντικά επαγγέλματα (10% γυναίκες έναντι 3% άνδρες) και στους χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων (13% έναντι 5%), με 7 και 8 pp διαφορά, αντίστοιχα.
Πηγή δεδομένων: lfsq_epgais
Σε επίπεδο χώρας, οι γυναίκες κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των απασχολουμένων ατόμων ηλικίας 15-64 ετών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Ρουμανία όπου το μερίδιο των ανδρών ήταν υψηλότερο: 4% για τους άνδρες έναντι 3% για τις γυναίκες. Στη Βουλγαρία, τα ποσοστά των γυναικών και των ανδρών που εργάζονται με μερική απασχόληση ήταν πολύ παρόμοια.
Η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση, 63% της συνολικής απασχόλησης έναντι 24% για τους άνδρες και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών (39 ποσοστιαίες μονάδες). Οι άλλες χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν η Αυστρία (39 ποσοστιαίες μονάδες) και η Γερμανία (37 ποσοστιαίες μονάδες).
Πηγή δεδομένων: lfsq_epgaed
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Καστοριά: Χειροπέδες σε δυο άτομα για διακίνηση 240 λίτρων λαδιού αμφιβόλου ποιότητας
- Αμυγδαλιά: Βήμα προς βήμα η συγκομιδή της
- Στρατηγική συνεργασία ΔΥΠΑ – Alfa Wood Group - Δημιουργία νέας ειδικότητας με εξασφαλισμένη απασχόληση
- Ελληνογερμανικές ημερίδες ενημέρωσης e-ΕΦΚΑ & DRV στην Καβάλα 14-16 Οκτωβρίου 2025
- Επίσκεψη του ΥφΑΑΤ Γιάννη Ανδριανού στην Αλεξανδρούπολη και εγκαίνια της 28ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών