24kontelis.gif
Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων, οικολογικών σχημάτων και βασικής ενίσχυσης 2023

Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών. Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.

Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.

Επιπλέον πιστώθηκαν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το έτος 2023, καθώς επίσης και ποσά πληρωμής σε 6815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο, πολλά από τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη.

Αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Για όλα τα παραπάνω θα εκδοθούν σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προθεσμίες που θα τεθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα, την αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς, δίκαιες πληρωμές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες κοινοτικές και εθνικές νομικές διατάξεις και κανονισμούς. Η συνεχής, αδιάληπτη υποστήριξη και καθοδήγηση, της νέας Διοίκησης του Οργανισμού από την Πολιτική Ηγεσία του Εποπτικού θεσμικού Οργάνου δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, αποτέλεσαν την βάση για την ανάταξη του Οργανισμού. Απαιτήθηκαν για ένα ολόκληρο τρίμηνο αδιάκοπες, νυχθημερόν προσπάθειες από όλους και βέβαια κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και τα Γραφεία μας. Χωρίς την αυταπάρνηση και την προσήλωση των εργαζομένων τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Αυγενάκης: Με τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια ανοίγουμε δρόμους προόδου και προοπτικής για τους παραγωγούς μας

Τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητήριο Αχαΐας το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία ίδρυσης Τμήματος Αγροτών

Και το Επιμελητήριο Αχαΐας έλαβε απόφαση να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο οποίο μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λουξεμβούργο που βρισκόταν, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης.

Ήδη στη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων προχωρούν 45 επιμελητήρια με τα 22 εξ αυτών να έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου.

Πρόκειται για τα εξής: Εμπορικό & Βιομηχανικό Αθηνών, Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Πειραιώς, Επαγγελματικό Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας,  Αχαΐας , Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Χανίων, Χίου.

Επίσης,23 επιμελητήρια είναι θετικά ως προς τη σύσταση αγροτικών τμημάτων, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διαδικασίες. Πρόκειται για το Βιοτεχνικό Αθηνών, Εμπορικό & Βιομηχανικό Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης, Αρκαδίας, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηλείας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Ξάνθης, Ρεθύμνης, Σάμου, Φθιώτιδας,

Μη ενεργοποιημένα έως αυτήν την ώρα ως προς το ενδεχόμενο σύστασης Αγροτικού Τμήματος: 5 επιμελητήρια

Υπενθυμίζεται ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ν. 5087/2024), θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, μια σειρά διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, καθώς και στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών (άρθρα 50-53). Το μητρώο αγροτών θα διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παρεμβαίνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ευχαρίστησε τον πρόεδρό του Πλάτωνα Μαρλαφέκα για την πρωτοβουλία, και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».

Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ,  θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων).«Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές προς όφελος των παραγωγών μας».

Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτήν την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, μεταξύ άλλων είπε:

«Εδώ και 10 χρόνια περίπου, πολλά Επιμελητήρια της επαρχίας που έχουν επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής ζητούσαμε να μπορούμε να κάνουμε Αγροτικά Τμήματα και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τα Επιμελητήρια θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Με μεγάλη ικανοποίηση αποδεχτήκαμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και αμέσως την υιοθετήσαμε στο Επιμελητήριο Αχαΐας με την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος. Τα Επιμελητήρια είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα».

Καταπολέμηση μύγας της κερασιάς

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της Κερασιάς.
 
 
 Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες για την Κερασιά ΕΔΩ 

Τάσος Μπαρτζώκας: Καταβάλλεται σήμερα στους αγρότες της Ημαθίας η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο, και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ !

Ο Αναπληρωτής Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Μπαρτζώκας, χαρακτήρισε ως δικαίωση τη σημαντική εξέλιξη της καταβολής, σήμερα, της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο για τους αγρότες της Ημαθίας! Ένα ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο, το οποίο ο  Βουλευτής είχε θέσει υπόψιν του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσιου Σταμενίτη, στη συνάντησή τους στις 05/10/2023, όπου είχε μάλιστα επισημάνει στον κ. Υφυπουργό την ανάγκη να ληφθούν υπόψιν τα υπέργεια ύδατα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αραβοσίτου στην Ημαθία, ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα που υπήρχαν.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Τάσος Μπαρτζώκας επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί η ενισχυμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο στους γεωργούς της Ημαθίας, σε συνεχείς επαφές του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις στους αγρότες, μετά τις ζημίες που είχαν επέλθει στις καλλιέργειές τους από καιρικά φαινόμενα, όπως και να γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, αλλά και των δικαιούχων των Προγραμμάτων για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων- τα γνωστά ως ecoschemes.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο και ερώτησή του στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή, όπου τόνιζε την ανάγκη να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες πληρωμής.

Όπως σχολίασε ο Βουλευτής, ο αγροτικός κόσμος ανέμενε με αγωνία την καταβολή των ποσών αυτών για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις του. Είναι, επομένως, θετική η ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις συνεχείς εκκλήσεις του αγροτικού κόσμου για καταβολή των αποζημιώσεων αυτών αλλά και της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο, ενώ ο Τάσος Μπαρτζώκας τόνισε για άλλη μία φορά πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες της Ημαθίας, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.