Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Μελέτη του ΕΚΠΑ καταγράφει ποσοστά νοθείας

Η αύξηση του πληθυσμού και οι μεταβαλλόμενες διατροφικές προτιμήσεις έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως λόγω των διατροφικών τους οφελών, σύμφωνα με το FAO. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι πολλαπλές κρίσεις που έπληξαν τον κτηνοτροφικό τομέα — η κλιματική και η ενεργειακή κρίση, καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής — έχουν συμβάλει στη μείωση της γαλακτοπαραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μελέτες δείχνουν ότι το γάλα είναι το δεύτερο συχνότερα νοθευμένο τρόφιμο, μετά το ελαιόλαδο. Η πιο συνηθισμένη μορφή νοθείας αφορά την ανάμειξη φθηνότερου αγελαδινού γάλακτος με ακριβότερα γάλατα, όπως πρόβειο, κατσικίσιο και βουβαλίσιο. Οι πρακτικές αυτές επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ιδίως για όσους παρουσιάζουν αλλεργίες, ενώ παράλληλα πλήττουν οικονομικά τους παραγωγούς και υπονομεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Δεδομένου ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παραγωγούς πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση — συνεισφέροντας περίπου το 20% και 25% της συνολικής παραγωγής αντίστοιχα — και με τη φέτα, προϊόν ΠΟΠ, να αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της συνολικής εγχώριας παραγωγής τυριού, η διασφάλιση της αυθεντικότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας. Αφορά όχι μόνο την προστασία των καταναλωτών, αλλά και τη διατήρηση της ακεραιότητας, της φήμης και της βιωσιμότητας ενός από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής αγροδιατροφής.

Πρόσφατα, ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε μια σημαντική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Food Control, αποκαλύπτοντας τα ποσοστά νοθείας σε δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς. Η ομάδα ανέπτυξε και επικύρωσε μια ποιοτική μέθοδο για την ανίχνευση μη δηλωθείσας προσθήκης αγελαδινού γάλακτος σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν 74 δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων προέλευσης προβάτου, κατσίκας και αγελάδας από την ελληνική αγορά. Η ανάλυση αποκάλυψε περιπτώσεις νοθείας σε αρκετά προϊόντα:

  • 8 από τα 20 (40%) κατσικίσια γιαούρτια
  • 1 από τα 8 (12,5%) πρόβεια γιαούρτια (δείγμα SY8)
  • 2 από τα 9 (22,2%) κατσικίσια τυριά
  • 1 τυρί βαρελίσιας ωρίμανσης από μίγμα πρόβειου–κατσικίσιου γάλακτος
  • 1 δείγμα Μυζήθρας μεικτής προέλευσης πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος (SGC8)
  • 1 δείγμα Μανούρι Τυρνάβου μεικτής προέλευσης πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος (SGC14)
  • 1 δείγμα Γραβιέρας Κρήτης

βρέθηκαν να περιέχουν μη δηλωμένο αγελαδινό DNA. Κανένα από τα δείγματα κεφίρ δεν βρέθηκε νοθευμένο με αγελαδινό ή πρόβειο γάλα.

Επιπλέον, από τα 17 δείγματα φέτας που εξετάστηκαν, μόνο 7 (41,2 %) περιείχαν ανιχνεύσιμη ποσότητα κατσικίσιου γάλακτος, παρότι όλα έφεραν επισήμανση μίγματος πρόβειου–κατσικίσιου γάλακτος. Η χαμηλή ένταση του σήματος ήταν συμβατή με τα αναμενόμενα επίπεδα έως 30% κατσικίσιου γάλακτος.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τουλάχιστον το 31% των κατσικίσιων προϊόντων ήταν νοθευμένα, καθιστώντας τα περισσότερο επιρρεπή στη νοθεία σε σχέση με τα πρόβεια — πιθανότατα λόγω υψηλότερου κόστους και μικρότερης διαθεσιμότητας κατσικίσιου γάλακτος. Αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά έχουν καταγραφεί και σε προηγούμενες έρευνες στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες.

Αν και τα αποτελέσματα ανέδειξαν αρκετές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, δεν πρέπει να θεωρηθούν πλήρως αντιπροσωπευτικά της συνολικής ελληνικής αγοράς, καθώς η δειγματοληψία ήταν περιορισμένη. Ωστόσο, η παρούσα έρευνα επιβεβαιώνει τις κλήσεις των παραγωγών για τα φαινόμενα νοθείας, που πραγματοποιούνται στην αγορά, καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων με βασικό στόχο την προστασία του Έλληνα αγρότη.

Συσκέπτονται και αποφασίζουν για κινητοποίηση στην Αθήνα οι αγρότες

Για την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου φέρεται να «κλειδώνει» η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα, η οποία και αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το ενδεχόμενο μιας νέας κινητοποίησης από την πλευρά των αγροτών και των κτηνοτρόφων, μετά τις πολυήμερες αγροτικές κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν δύο μήνες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Σ. Αλειφτήρας, ανέφερε, ότι η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι στη Λάρισα με την πρόταση των Θεσσαλών αγροτών που θα κατατεθεί να τάσσεται υπέρ της διοργάνωσης ενός συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Ο κ. Αλειφτήρας αναφέρθηκε στο άσχημο κλίμα που επικρατεί στον κάμπο και τις οφειλές που έχουν οι αγρότες από την εποχή του “Daniel” ακόμη. «Υπάρχουν αγρότες που έχουν οφειλές σε καταστήματα προμήθειας εφοδίων όχι μόνο από πέρσι που οι τιμές σε αρκετά αγροτικά προϊόντα ήταν πολύ χαμηλές, αλλά από την εποχή των πλημμυρών ακόμη στον κάμπο. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες στη Θεσσαλία».

Η κατάσταση αυτή οδηγεί εκ των πραγμάτων αρκετούς αγρότες, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας να μην μπορούν είτε να καλλιεργήσουν είτε να στρέφονται σε ξηρικές και όχι δυναμικές καλλιέργειες, οι οποίες ενισχύουν το εξαγωγικό προφίλ του πρωτογενούς τομέα.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά κανείς αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος. Οι κινητοποιήσεις αυτές ανέδειξαν αφενός την ενότητα του αγροτικού κόσμου, αφετέρου έφεραν στο προσκήνιο και πολλούς νέους ανθρώπους που βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους στην ελληνική ύπαιθρο, όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται», κατέληξε ο κ. Αλειφτήρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι, όπως είπε, λόγω της ευλογιάς χάνουν από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα, μένοντας χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία.

Πηγή: ertnews.gr

Ανησυχία για τυχόν αποκλεισμό των επιτραπέζιων ελιών από τη συμφωνία ΕΕ–Ινδίας - Να μην επαναληφθούν τα λάθη της ΕΕ–Mercosur

Η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία αναμένεται να είναι συνολικά επωφελής για την Ε.Ε., ωστόσο η ΠΕΜΕΤΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάληψης σοβαρών στρεβλώσεων εις βάρος του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών, αντίστοιχων με εκείνες που προκάλεσε η συμφωνία ΕΕ–Mercosur και για την οποία αναμένουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις από την ΕΕ για  για την ένταξη και του προϊόντος της επιτραπέζιας ελιάς στην λίστα κατάργησης των δασμών. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι ευρωπαϊκές επιτραπέζιες ελιές έχουν συμπεριληφθεί στα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται σταδιακή μείωση και κατάργηση των δασμών εισαγωγής στην Ινδία. Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς οι επιτραπέζιες ελιές επιβαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλούς δασμούς, που φτάνουν έως και το 36%, καθιστώντας το κόστος των ευρωπαϊκών και ελληνικών εξαγωγών απαγορευτικό για την συγκεκριμένη χώρα.

Η άρση των δασμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση της δυναμικής αγοράς της Ινδίας, της πολυπληθέστερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας του πλανήτη, αλλά και για την προσπάθεια αντιστάθμισης των απωλειών που έχει ήδη υποστεί ο κλάδος από τους επιβαλλόμενους δασμούς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη μείωση 7,2% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών στην αμερικανική αγορά, το διάστημα Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2026, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Η επανάληψη της εσφαλμένης προσέγγισης της ετεροβαρούς για τον κλάδο συμφωνίας ΕΕ–Mercosur δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στη συμφωνία ΕΕ–Ινδίας, επειδή θα επιβαρύνει περαιτέρω έναν στρατηγικό εξαγωγικό κλάδο με υψηλό οικονομικό, κοινωνικό και περιφερειακό αποτύπωμα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και έχει καταγράψει ισχυρή εξαγωγική ανάπτυξη ειδικά την τελευταία δεκαετία, πορεία που σήμερα απειλείται.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει, παράλληλα, αυξανόμενο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με σαφώς χαμηλότερο κόστος παραγωγής και χαμηλότερες απαιτήσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, καθώς και πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. 

Επιπρόσθετα δυσμενείς εμπορικές συμφωνίες, όπως αυτή της EU-Mercosur και στην οποία η Ελλάδα έχει συναινέσει, διαμορφώνουν ένα ξεκάθαρο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τον κλάδο των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών.

Η ΠΕΜΕΤΕ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα και ουσιαστικά ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει να συμπεριληφθούν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στην συμφωνία ΕΕ–Ινδίας, με πρόβλεψη σταδιακής μείωσης και πλήρους κατάργησης των δασμών.

Ζητούμε μια δίκαιη και ισορροπημένη εμπορική πολιτική στην οποία ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς δεν θα θυσιάζεται ως παράπλευρη απώλεια στον βωμό της ανάπτυξης άλλων κλάδων, αλλά θα διασφαλίζει τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την ουσιαστική στήριξη της ευρωπαϊκής και ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς.

Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Αντρέ Λουίζ

Ο Ολυμπιακός, μετά τη μεγάλη νίκη στο Αμστερνταμ επί του Αγιαξ (2-1) και την πρόκριση στη φάση των «16» του Champions League, συμφώνησε με τη Ρίο Αβε και ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του Αντρέ Λουίζ. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ είναι μία από τις αποκαλύψεις του φετινού πορτογαλικού πρωταθλήματος, έχοντας επτά γκολ και έξι ασίστ σε 19 ματς με τη Ρίο Αβε.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ:

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Βραζιλιάνου εξτρέμ, Αντρέ Λουίς. Γεννημένος στις 23 Φεβρουαρίου 2002, προέρχεται από τη Rio Ave, με την οποία εφέτος πέτυχε επτά γκολ και μοίρασε έξι ασίστ σε 19 παιχνίδια στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Προηγούμενη ομάδα του στην Πορτογαλία ήταν η Estrela Amadora (41 συμμετοχές, έξι γκολ).
Ο Λουίς ξεκίνησε στο Rio de Janeiro από τα τμήματα υποδομής της América FC, από όπου μεταπήδησε σε αυτά της Flamengo. To 2021 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Flamengo, πραγματοποιώντας συνολικά εννέα συμμετοχές, σημειώνοντας ένα γκολ. Αντρέ, καλώς ήλθες στην οικογένεια του Ολυμπιακού.»

 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.