Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών του Δήμου Κισσάμου από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών του Δήμου Κισσάμου από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας, με θέμα: «Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” : Ορθές πρακτικές από το χωράφι ως την τυποποίηση»

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας, διοργανώνουν εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 στις 17:30 μ.μ στην Αίθουσα Ενοριακού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Γραμβούσας στην Κίσσαμο. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να ενημερωθούν οι παραγωγοί για όλες εκείνες τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται  κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να προστατεύεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα είναι οι εξής:

  • Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν
  • Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία, διαχείριση ελαιώνα), συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
  • Επιμόλυνση ελαιόλαδου από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορυκτέλαια κ.α.
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας).

Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:

Δρ. Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Υδατικών Πόρων, Αρδεύσεων και Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Γεώργιος Ψαρράς, Διευθυντής  Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

Δρ. Κυριακή Βαρίκου, Διευθύντρια Ερευνών, Εργαστήριο Εντομολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, Στέλεχος Εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας κ. Βασίλειος Κουτσαυτάκης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε: Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, ενισχύοντας τη γνώση και την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Δήμο Κισσάμου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης των παραγωγών, καλύπτοντας όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας – από το χωράφι έως την τυποποίηση.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν την εκπαίδευση των παραγωγών και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Η ενεργή συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου αποτελούν για εμάς κίνητρο να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια το έργο μας.

“Η εν λόγω  δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”

Δράμα: Η 26η γιορτή σπόρων του Πελίτι

Η ετήσια εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και για τα τριάντα ένα χρόνια υπάρξεως του ξεκινά.

 Από το Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, όπου χτυπά η καρδιά της ελληνικής γής, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ παρουσιάζει μία γιορτή της φύσεως που έγινε θεσμός.

Ο Παναγιώτης Σαΐτανούδης, ιδρυτής του Πελίτι, αναφέρει ότι το 2013 χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη γιορτή σπόρων. Είναι μια παγκόσμια συνάντηση που  αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από ανθρώπους γιατί στοχεύει στην διατήρηση των παραδοσιακών σπορών. «Μία γιορτή ανοικτή σε όλους, μέσα στο δάσος σε μία τεράστια έκταση. Ενώνονται οι άνθρωποι με την φύση, της οποίας αποτελούν ένα κομμάτι».

Όπως λέει ο κ. Σαΐτανούδης «είναι ένα όραμα από το μέλλον που το παρουσιάζουμε σήμερα. Να μπορούμε να παράγουμε τα δικά μας προϊόντα». Είναι η λογική της αυτάρκειας και ενός διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της καθημερινότητος. Στις 18 Απριλίου, από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, στην γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί διανομή των παραδοσιακών σπόρων, χωρίς κάποια υποχρέωση εκ μέρους των επισκεπτών

Πηγή:rtnews.gr

Ψυχραιμία, αυστηρή τήρηση των μέτρων και συνεχής στήριξη των πληγέντων το μήνυμα της έκτακτης σύσκεψη για τον αφθώδη πυρετό

Ψυχραιμία, αυστηρή τήρηση των μέτρων και συνεχής στήριξη των πληγέντων το μήνυμα της έκτακτης σύσκεψη για τον αφθώδη πυρετό

 

Ετοιμάζεται σχέδιο μερικής διακίνησης τυριών υπό αυστηρές προϋποθέσεις βιοασφάλειας – Ομάδα διαχείρισης κρίσης και 10 κτηνίατροι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεταβαίνουν άμεσα στο νησί

Ολοκληρώθηκε η σημερινή έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κτηνοτρόφους, τυροκόμους, παραγωγούς και τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά.

Το κεντρικό συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν ότι η κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Λέσβος απαιτεί ψυχραιμία, αυστηρή τήρηση των μέτρων και συνεχή στήριξη όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου, ενώ ανακοινώθηκε η προετοιμασία σχεδίου για την μερική άρση της απαγόρευσης διακίνησης τυριού από την Λέσβο, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές μέτρων βιοασφάλειας.

Ανακοινώθηκε επίσης η μετάβαση 10 κτηνιάτρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να συνδράμουν στην κλινική επιτήρηση, κατόπιν εντολής του Υπουργού, και η λειτουργία μιας ομάδας διαχείρισης κρίσης στο νησί που θα συντονίζει το σύνολο των επιτόπιων δράσεων.

Επίσης, συζητήθηκαν η επιδημιολογική πορεία της νόσου, τα πρόσφατα μέτρα στήριξης ύψους 8 εκ. ευρώ προς τα τυροκομεία και οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άμεση αποζημίωση κτηνοτρόφων και τα νέα εργαλεία περιορισμού της διασποράς, με ταχύτερες αποζημιώσεις, νέες προσλήψεις και μετακινήσεις προσωπικού και ταχύτερες διαδικασίες προμηθειών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, οι Βουλευτές Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδηςκαι Μαρία Κομνηνάκα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και η Γενική Διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Κατερίνα Μαρίνου, καθώς και στελέχη της κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.

Αυξημένες τιμές προϊόντων και για τους παραγωγούς ή μόνο στο ράφι; (Βίντεο)

Αγρότες σε απόγνωση: Κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές και αβεβαιότητα για το μέλλον

Με φόντο τις αυξανόμενες δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες της χώρας εκπέμπουν "SOS", βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να μην ανταμείβονται. «Τρως τη γη με το κουτάλι, αλλά το δικό σου πιάτο μένει άδειο», λένε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μια πραγματικότητα που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι ένα: ποιες θα είναι τελικά οι φετινές τιμές πώλησης των προϊόντων; Οι παραγωγοί εργάζονται αδιάκοπα, μέρα και νύχτα, ωστόσο στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου συχνά δεν απομένει ούτε ένα ευρώ κέρδους. Όπως τονίζουν, όταν τα προϊόντα πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής, δεν είναι πρόβλημα συγκυριών αλλά κάποιοι φέρουν ευθύνη.

Στο "στόχαστρο" των αγροτών βρίσκονται οι μεσάζοντες και τα οργανωμένα συμφέροντα της αγοράς, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, καθορίζουν τις τιμές εις βάρος τους. «Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για το μέλλον μας», δηλώνουν με έντονη αγανάκτηση, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση. Η αύξηση του κόστους παραγωγής σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές, αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές πώλησης των προϊόντων.Κατά συνέπεια, οι τιμές στα ράφια προβλέπεται να αυξηθούν, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αντίστοιχης ενίσχυσης των τιμών που λαμβάνει ο παραγωγός. Βέβαια στη διαμόρφωση των τιμών συντελούν και άλλοι παράγοντες όπως η αγοραστική δύναμη, οι καιρικές συνθήκες και φυσικά είναι ζήτημα του νόμου της προσφοράς και ζήτησης. 

κοτσος

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία στην αγορά και να προστατευτεί το εισόδημά τους. Παράλληλα, έντονος προβληματισμός επικρατεί και για το μέλλον του εργοσήμου, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή κατάργησή του , μια εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στην εύρεση και απασχόληση εργατών γης.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά από σχετική παρέμβαση φαίνεται να δρομολογείται τρίμηνη παράταση για τους εργάτες γης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί σχετική τροπολογία από το αρμόδιο υπουργείο, δίνοντας προσωρινή «ανάσα» στον αγροτικό κόσμο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι αγρότες ζητούν λύσεις εδώ και τώρα, προειδοποιώντας ότι χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.