Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Γεωργικές Προειδοποιήσεις για την Ελιά

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Ελιά.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ

Οι πρώτες γενετικά τροποποιημένες ντομάτες που παράγουν έξτρα βιταμίνη D

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα έδειξε ότι είναι δυνατό οι ντομάτες να τροποποιηθούν γενετικά έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη προβιταμίνη D3, τον πρόδρομο της βιταμίνης D3, γνωστής και ως "βιταμίνης της λιακάδας".

         Στόχος των επιστημόνων είναι οι ντομάτες αυτές να αποτελέσουν μια νέα διατροφική πηγή βιταμίνης D, κάτι που θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια αυτής της ζωτικής βιταμίνης στον οργανισμό τους.

         Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη έχουν έλλειψη βιταμίνης D, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η άνοια και η νόσος Πάρκινσον. Μολονότι οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D3, όταν εκτεθούν στον ήλιο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της φυσικά παραγόμενης βιταμίνης στο σώμα προέρχεται από τη διατροφή, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τα αντηλιακά μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα. Όμως αρκετοί άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές τροφές με αφθονία βιταμίνης D, με συνέπεια να χρειάζονται σχετικά συμπληρώματα με τη μορφή χαπιού.

         Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Κούβα), με επικεφαλής την Κάθι Μάρτιν του βρετανικού ερευνητικού κέντρου John Innes, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Plants", τροποποίησαν ένα γονίδιο της ντομάτας που κωδικοποιεί ένα ένζυμο. Με τον τρόπο αυτό μπλόκαραν τη δράση του ενζύμου, το οποίο κανονικά μετατρέπει την εν λόγω βιταμίνη σε χοληστερίνη. Έτσι, η προβιταμίνη D3 συσσωρεύεται πλέον στις ίδιες τις ντομάτες και στα φύλλα της ντοματιάς, χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη του φυτού και η παραγωγικότητα του.

         Στη συνέχεια η προβιταμίνη D3 μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βιταμίνη D3 μέσω τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό για να συνθέσει με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D3, όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV-B.

         Η ποσότητα προβιταμίνης D3 μέσα σε μια μόνο ντομάτα, αν μετατραπεί σε βιταμίνη D3, ισοδυναμεί με την ποσότητα αυτής της βιταμίνης που υπάρχει σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή σε 28 γραμμάρια ψαριού τόνου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση των τροποποιημένων αυτών ντοματών - είτε ολόκληρων είτε με τη μορφή τοματοχυμού - θα μπορεί μελλοντικά να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη D3 τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων (15 και 20 μικρογραμμάρια αντίστοιχα).

         Επίσης οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνες για να αυξήσουν μέσω γενετικής τροποποίησης τα επίπεδα βιταμίνης D και σε άλλα φυτά όπως οι πατάτες.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

   https://www.nature.com/articles/s41477-022-01158-2

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Α. Τζιτζικώστας σε έργα αγροτικών υποδομών και επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στη Χαλκιδική

Δυο έργα στους τομείς των υποδομών και της επιχειρηματικότητας, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εγκαινίασε σήμερα στη Χαλκιδική ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης εγκαινίασε τον αγροτικό δρόμο, που συνδέει την κοινότητα Διονυσίου με την κοινότητα Πορταριάς, στον Δήμο Νέας Προποντίδας, ο οποίος παραδόθηκε σε χρήση στους πολίτες και κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν με τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρρά, παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.

“Με το έργο αυτό στηρίζουμε τον πρωτογενή μας τομέα, την αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς μας. Η ασφαλτόστρωση και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής οδού, από την Κοινότητα Διονυσίου μέχρι την Κοινότητα Πορταριάς, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές σήμανσης και ασφάλειας, προστίθεται σε δεκάδες ακόμα έργα αγροτικής οδοποιίας, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Αυτά τα έργα, ίσως δεν έχουν τη λάμψη, που έχουν άλλα μεγάλα οδικά έργα, που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, η Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, η Περιφερειακή οδός Πολυγύρου, η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, η Είσοδος του Κιλκίς και πολλά άλλα. Τα έργα αγροτικής οδοποιίας έχουν όμως ουσία και τεράστια σημασία για τον τόπο μας και τον πρωτογενή τομέα, καθώς βελτιώνουν με ουσιαστικό τρόπο, την ποιότητα και την ασφάλεια των μεταφορικών υπηρεσιών των αγροτών, σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Κι αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί είμαστε οι πρωταθλητές της χώρας στον πρωτογενή τομέα, είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, εδώ παράγεται το ένα τέταρτο του ελληνικού αγροτικού ΑΕΠ, στη βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της εθνικής οδικής μεταφορικής δραστηριότητας. Οπότε, το πρώτο μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών μας, την εφοδιαστική μας αλυσίδα και τις εξαγωγές, που φέρνουν σημαντικά έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας στον τόπο μας. Και βέβαια το κύριο μέλημά μας είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγρότες, τους παραγωγούς και τις τοπικές μας επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να κατακτούν, την ελληνική και τις διεθνείς αγορές”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στον Πολύγυρο και συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για το έργο της ψηφιακής αναβάθμισης του Επιμελητηρίου, την οποία επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “το έργο της Ψηφιακής Αναβάθμισης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες που παρέχει, ώστε να ανταποκρίνεται ακόμα ταχύτερα και αποτελεσματικά, στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά με την ψηφιακή μετάβαση του Επιμελητηρίου, δημιουργούμε έναν ψηφιακό κόμβο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει τον ‘Ηλεκτρονικό Σύμβουλο’ των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, μέσα από τον οποίο θα ενημερώνονται και θα εξυπηρετούνται”.

Πρακτικά, η αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σημαίνει:

-Καλύτερη επικοινωνία με τις επιχειρήσεις.
-Πλήρη διαδικτυακή εξυπηρέτηση.
-Ψηφιακά πιστοποιητικά, ψηφιακές πληρωμές, ηλεκτρονικές αιτήσεις.
-Ψηφιακή προβολή και ηλεκτρονική συνεργασία των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τα οφέλη για το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι:
-Αναβάθμιση των ψηφιακών του υποδομών.
-Ψηφιοποίηση του υλικού του.
-Δημιουργία Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Αγοράς Εργασίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, με αυτόματη ταύτιση προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
-Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας.
-Δημιουργία Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Τουριστικού Οδηγού του Επιμελητηρίου, που θα προβάλει το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί πάντα να είναι ο σταθερός σύμμαχος των επιχειρήσεων, όπως είναι και ο σταθερός συνεργάτης των Επιμελητηρίων. Τα Επιμελητήρια πρέπει να αποτελούν τον άμεσο θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας, σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα Επιμελητήρια είναι τα πρώτα που πρέπει να ακούει μία διοίκηση, γιατί έχουν την πλήρη εικόνα των καθημερινών αναγκών των επαγγελματικών κλάδων, γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις, τα εμπόδια της αγοράς, γιατί μπορούν να αξιολογούν καλύτερα τις δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας. Γι’ αυτό ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο πόρο, για να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές των Επιμελητηρίων, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. Άλλωστε, μοιραζόμαστε ένα κεντρικό κοινό στόχο: την ανάπτυξη των τοπικών μας επιχειρήσεων και της τοπικής μας οικονομίας, αλλά και τη δημιουργία νέων, πολλών καλών θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, με εννέα δράσεις για την επιχειρηματικότητα, από το Πρόγραμμα ‘Διέξοδος’, μέχρι τα κουπόνια καινοτομίας και τεχνολογίας, για να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα υλοποιούμε μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, στον οποίο η Χαλκιδική είναι η αιχμή του δόρατος για την Κεντρική Μακεδονία. Και θα αναφέρω συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα, όπου χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια 152 τουριστικών επιχειρήσεων”, τόνισε ο Περιφερειάρχης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη για την εξαιρετική και σταθερή συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στην Αρκαδία - Αγριογούρουνα και τσακάλια καταστρέφουν περιουσίες

Οι καταστροφές που προκαλούν τα τσακάλια και τα αγριογούρουνα στους παραγωγούς της Αρκαδίας έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού δεν έχουν βρει λύση ώστε να σταματήσει η καταστροφή της περιουσίας τους.

Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ», Θανάσης Τσιοτίνας, προτείνει να βρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί απο τον ΕΛΓΑ.

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης επισημαίνει ότι «το πρόβλημα, στην Αρκαδία δεν είναι μόνο τα αγριογούρουνα, αλλά και οι επελάσεις των τσακαλιών που κάνουν ζημιές στην κτηνοτροφία για αυτό ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδοτηθούν οι περιφράξεις με ηλεκτροφόρα καλώδια, ώστε να υπάρξει μία μέριμνα, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί ένα αίτημα στον ΕΛΓΑ να αποζημιωθεί ο κάθε παραγωγός που έχει υποστεί ζημιές».

Πηγή:ertnews.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.