Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

6ο TrophyΤροφή Meet-Up στη Φλώρινα, με θέμα «ΚαινοτόμεςΤεχνολογίες για την Αύξηση της Παραγωγικότητας στη Γεωργία»

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση ολοκληρώθηκε το 6ο TrophyΤροφή Meet-Up, με θέμα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Αύξηση της Παραγωγικότητας στη Γεωργία», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

Το TrophyΤροφή αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και υλοποιείται από το 2019, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που επενδύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον κλάδο της αγροδιατροφής, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistics με προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (preseed).

Το 6ο TrophyΤροφή Meet-Up ξεκίνησε με ομιλία από τον κ. Φωκίων Παπαθανασίου, Πρόεδρο Τμήματος Γεωπονίας Π.Δ.Μ., τον κ. Αθανάσιο Τάσκα, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, την κ. Βαλίνα Ρόζα, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Φλώρινας, και τον κ. Νίκο Τσιρώνη, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Η πρώτη εισαγωγική παρουσίαση με θέμα «Καινοτόμες εφαρμογές για μία σύγχρονη και αειφόρο γεωργία» πραγματοποιήθηκε από τον κ. Στέφανο Τεστέμπαση, Επίκουρο Καθηγητή Π.Δ.Μ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε το πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Φυτοπροστασίας και των Καλλιεργειών», με τη συμμετοχή του κ. Φίλιππου Μπαντή, Επίκουρου Καθηγητή Π.Δ.Μ. ο οποίος ήταν και συντονιστής της συζήτησης, του Δρ. Ευάγγελου Καραγιάννη, Επίκουρου Καθηγητή Π.Δ.Μ., του κ. Στέφανου Τεστέμπαση, Επίκουρου Καθηγητή Π.Δ.Μ., του Δρ. Γιάννη Τσακίρη, Τεχνικού Διευθυντή της Agrocell και του κ. Δημήτρη Βακάμη, Ιδρυτή της AgroQ.

Το δεύτερο πάνελ συζήτησης είχε ως θέμα το «Αποτύπωμα άνθρακα της γεωργίας». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Βασίλειος Άμπας, Επίκουρος Καθηγητής Π.Δ.Μ. ο οποίος ήταν και συντονιστής του πάνελ συζήτησης, η κ. Ελένη Κασαπίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Δ.Μ., η κυρία Εύα Σαρηγιαννίδου, Ερευνητική Συνεργάτης i–BEC, ο κ. Βασίλης Μυλωνάς, Γεωπόνος του Κτήματος Κυρ-Γιάννη και ο κ. Ηλίας Πλατής, Market Development Manager, FarmB Digital Agriculture.

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του Meet-Up έλαβαν μέρος σε εργαστήριο παραγωγής ιδεών όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και μετά από ψηφοφορία να βραβευτεί η καλύτερη ιδέα.

Το 6ο TrophyΤροφή Meet-Up υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το TrophyΤροφή 2025 αναδεικνύει τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα και παρέχει μια μοναδική εμπειρία ανταλλαγής γνώσεων, δικτύωσης και προώθησης καινοτόμων ιδεών.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των επόμενων Meet-Ups μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ζευγάρι μελισσοκόμων αφιέρωσε τη ζωή του στις μέλισσες εγκαταλλείποντας την Αθήνα

Η αγάπη για τις μέλισσες και τη φύση, τους ένωσε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20 Μαΐου), ο Χρήστος Κιούσης και η Σάντυ Νταμαδάκη, δύο νέοι μελισσοκόμοι, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την πολύβουη Αθήνα. Ζουν μόνιμα στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους και φροντίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο τις μέλισσές τους.

   «Στα 27 μου, παρακολούθησα σεμινάρια μελισσοκομίας, όπου γνώρισα τη Σάντυ», εξηγεί ο κ. Κιούσης και με λάμψη στα μάτια μιλώντας για τη σύζυγό του λέει: «Ήταν γεμάτη πάθος για τις μέλισσες και γρήγορα καταλάβαμε πως μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη φύση και τη ζωή κοντά στις κυψέλες. Αυτή η κοινή αγάπη, μάς ώθησε να αφήσουμε την Αθήνα και να εγκατασταθούμε στο χωριό μου στην Εύβοια, συνεχίζοντας την οικογενειακή μας κληρονομιά. Μαζί, δημιουργήσαμε μια οικογένεια με τα παιδιά μας, τον Νικόλα και τον Κωνσταντίνο, που μεγαλώνουν κοντά στις μέλισσες, μαθαίνοντας να αγαπούν και να σέβονται τη φύση».

   «Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όταν γνώρισα τον Χρήστο ήταν μονόδρομος για εμάς να ζήσουμε στην επαρχία και συγκεκριμένα στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, όπου ουσιαστικά αναλάβαμε και εξελίξαμε τη μελισσοκομία. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, ωστόσο η αγάπη και η αφοσίωσή μας στις μέλισσες, δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον για την οικογένεια μας», εκμυστηρεύεται η κ. Νταμαδάκη.

   Όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μέλισσες τους ένωσαν και αυτοί έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ´ αυτές. «Η μελισσοκομία για εμάς δεν είναι απλά μια δουλειά. Είναι τρόπος ζωής, γεμάτος αφοσίωση και σεβασμό στη φύση. Δεν αρκεί να συλλέγεις το μέλι, πρέπει να φροντίζεις τις μέλισσες, να τις προστατεύεις από ασθένειες και να τις αγαπάς. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την αυθεντική, παραδοσιακή γεύση του ελληνικού μελιού, κάτι που σήμερα απειλείται από το νοθευμένο μέλι, το οποίο υποβαθμίζει την πραγματική μελισσοκομία», εξηγεί ο κ. Κιούσης.

   Για τον κ. Κιούση η μελισσοκομία αποτελούσε οικογενειακή παράδοση, η οποία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, λίγο μετά τον πόλεμο του 1940, όταν ο προπάππους του Χρήστου, ο Δημήτρης, άρχισε να ασχολείται με τη μελισσοκομία. Χρησιμοποιούσε κορμούς δέντρων ως κυψέλες και αργότερα τα μετέφερε σε κουβέλια. Τότε, οι μεταφορές γίνονταν με ζώα - μουλάρια, γαϊδούρια ή άλογα - και κάθε ταξίδι ήταν μια περιπέτεια. Με τον καιρό, ο παππούς του, ο Γιώργος, ανέλαβε τα μελίσσια και τα μετέφερε από τα κουβέλια σε κυψέλες, συνεχίζοντας την παράδοση με αφοσίωση.

   «Η αγάπη για τις μέλισσες και τη μελισσοκομία πέρασε από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα μου, τον Νικόλα, και τον θείο μου, τον Βασίλη», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός μελισσοκόμος και εξηγεί πως, «ο θείος μου ήταν πάντα ο μέντοράς μου, ο άνθρωπος στον οποίο στρέφομαι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ως παιδί, ακολουθούσα τον πατέρα μου στα μελίσσια, μαγεμένος από τη ζωή των μελισσών και τις ώρες δουλειάς γύρω από τις κυψέλες. Παρά τα τσιμπήματα, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, ειδικά όταν μετακινούσαμε τα μελίσσια στα βουνά τις νυχτερινές ώρες».

   Οι δύο νέοι έχουν δημιουργήσει πιστό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως σημειώνουν, «μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας με τις μέλισσες στο TikTok, δείχνοντας τον καθημερινό μας κόπο και την αφοσίωση που χρειάζεται η μελισσοκομία. Είναι όμορφο να βλέπουμε τον κόσμο να αγκαλιάζει τα βίντεό μας και να αναγνωρίζει τη γνησιότητα και την παράδοση που κρύβονται πίσω από κάθε βάζο μελιού».

   «Σήμερα, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην παραγωγή πατροπαράδοτου μελιού, αλλά έχουμε ξεκινήσει και μια πρωτοποριακή δράση, "Οι Μελισσούλες στα Θρανία"», υπογραμμίζει η κ. Νταμαδάκη και τονίζει πως «θέλουμε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις αυθεντικές μελισσοκομικές γνώσεις που κληρονομήσαμε. Επισκεπτόμαστε σχολεία και προσφέρουμε στα παιδιά μια βιωματική εμπειρία γύρω από τη μέλισσα και τις κυψέλες. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε τα πρόσωπα των παιδιών να φωτίζονται από ενθουσιασμό, μαθαίνοντας για την αξία της μέλισσας στο οικοσύστημα. Τα "μελισσάκια στα θρανία" είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη μελισσοκομία και πρόκειται για μια ιδέα, ένα όραμα που είχα και καταφέραμε να το υλοποιήσουμε. Είναι μαγικό να βλέπεις τα παιδιά να ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα για τις μέλισσες».

   «Για εμάς, το μέλι δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι η γεύση της παράδοσης, της αγάπης για τη γη μας και της αφοσίωσης στις μέλισσες. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας, της φροντίδας και της επιμονής. Η αυθεντική γεύση του ελληνικού μελιού, είναι για εμάς ιερή και η προστασία της παράδοσης αποτελεί χρέος προς τους προγόνους μας», σημειώνει ο κ. Κιούσης.

      * Φωτογραφίες - Πηγή: Χρήστος Κιούσης

      Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέροια: Υποβολή δηλώσεων ζημιάς στα κυδώνια από παγετό Μαρτίου Απριλίου της 12/5/25 στην ΔΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΑΠΟ  ΠΑΓΕΤΟΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ΤΗΣ 12/5/25 ΣΤΗΝ ΔΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣενέκρινε για το ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ - ΔΙΑΒΑΤΟ– ΚΟΥΛΟΥΡΑ - Ν. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ - ΠΑΛΙΑ & ΝΕΑ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από ΠΑΓΕΤΟ της 12/5/25 για ΚΥΔΩΝΙΑ

Οι δηλώσεις ζημιάς για χωράφια της ΔΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ θα γίνουν τις εργάσιμες μέρες και ώρες,με ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλέφωνα:

  • 2331350541 για ΚΟΥΛΟΥΡΑ Ν. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΠΑΛΙΑ & ΝΕΑ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ &
  • 2331350528 για ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ – ΔΙΑΒΑΤΟ

ΛΗΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ:ΤΡΙΤΗ 27/5/2025

ΟΣΕΘ: Βελτιωτικές κινήσεις σε γραμμές που διέρχονται από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μετά την αξιολόγηση δεδομένων που προκύπτουν από την κίνηση συγκεκριμένων λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου προχωρά σε βελτιωτικές κινήσεις σε τρείς γραμμές προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, συνεχίζοντας να ενισχύει τη μετεπιβίβαση σε σταθμούς του Μετρό.

Ειδικότερα, μετά από διαβούλευση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης τροποποιείται η γραμμή 17 ενώ μετά από διαβούλευση με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι δύο βασικές λεωφορειακές γραμμές 57 και 58, επεκτείνονται προς τις διαδρομές τους στο κέντρο.

Τροποποιήσεις στη λεωφορειακή γραμμή Νο 17

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΣΕΘ, η γραμμή 17 «Τριανδρία-Αγίας Σοφίας» τροποποιείται από την 1η Ιουνίου και μετανομάζεται σε «Τριανδρία-Βενιζέλου». Κατά τη μετάβαση από τον τερματικό σταθμό Τριανδρίας προς την οδό Βενιζέλου θα ακολουθεί την υφιστάμενη διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Νο 17 «Τριανδρία-Αγίας Σοφίας» κι έπειτα θα ακολουθεί τη διαδρομή: Ερμού-Βενιζέλου. Κατά την επιστροφή της από την οδό Βενιζέλου προς τον τερματικό σταθμό Τριανδρίας θα ακολουθεί τη διαδρομή: Βενιζέλου-Εγνατία-υφιστάμενη διαδρομή Νο 17. Στο πλαίσιο της τροποποίησης, εντάσσονται στη διαδρομή μετάβασης οι στάσεις «Αγίας Σοφίας» (λειτουργούσε ως τερματικός σταθμός), «Αριστοτέλους» και «Τ.Σ. Αγορά», ενώ στην επιστροφή εντάσσονται οι στάσεις «Τ.Σ. Αγορά» (νέος τερματικός σταθμός της γραμμής 17), «Πλατεία Αριστοτέλους» και «Μητροπολίτου Γενναδίου».

Η γραμμή 57 θα τερματίζει στην οδό Ερμού, ενώ η γραμμή 58 στην οδό Βενιζέλου (περιοχή Πλ. Ελευθερίας).

Η απόφαση του ΟΣΕΘ για τις αλλαγές στη γραμμή 57 προβλέπει την τροποποίηση λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής και την μετονομασία της σε «Διασταύρωση Χορτιάτη-Ασβεστοχώρι-Ερμού».

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, από την 1η Ιουνίου, η λεωφορειακή γραμμή Νο 57 κατά τη μετάβασή της από τον τερματικό σταθμό Χορτιάτη προς την οδό Ερμού θα ακολουθεί την υφιστάμενη διαδρομή, μέχρι την οδό Λαγκαδά κι έπειτα θα ακολουθεί τη διαδρομή: Λαγκαδά-(αριστερόστροφος ελιγμός στην οδό Εγνατία) και Εγνατία - Ίωνος Δραγούμη - Ερμού. Κατά την επιστροφή της από την οδό Ερμού προς τον τερματικό σταθμό Χορτιάτη θα ακολουθεί τη διαδρομή : Βενιζέλου-Εγνατία-Λαγκαδά και υφιστάμενη διαδρομή.

Στην διαδρομή της μετάβασης εντάσσονται οι στάσεις «Κολόμβου», «Αντιγονιδών», «Ίωνος Δραγούμη», «Τ.Σ. Ερμού» στη μετάβαση της λεωφορειακής γραμμής Νο 57 ενώ στην επιστροφή εντάσσονται οι στάσεις «Τ.Σ. Ερμού», «Αντιγονιδών», «Κολόμβου». Καταργούνται οι στάσεις «Πλατεία Δημοκρατίας», «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» «Αγίων Πάντων» στη μετάβαση και οι στάσεις «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Μιχαήλ Καλού», «Ζωγράφου» στην επιστροφή.

Στην ίδια λογική επανέρχεται στην παλιά του διαδρομή το δρομολόγιο 58, που τροποποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2024, λόγω Μετρό σε 58Α, (μέχρι Πανεπιστήμιο) και 58Β (μέχρι Ν.Ελβετία) και θα τερματίζει ξανά στη Βενιζέλου.

Ο ΟΣΕΘ αποφάσισε την τροποποίηση λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής και τη μετονομασία της σε «Διασταύρωση Χορτιάτη-Πανόραμα-Βενιζέλου».

Ειδικότερα από την 1η Ιουνίου η λεωφορειακή γραμμή Νο 58 κατά τη μετάβασή της από τον τερματικό σταθμό Χορτιάτη προς την οδό Βενιζέλου θα ακολουθεί την υφιστάμενη διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Νο 58Α μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού κι έπειτα θα ακολουθεί τη διαδρομή: Λεωφόρος Στρατού-Τσιμισκή-Βενιζέλου. Κατά την επιστροφή της από την οδό Βενιζέλου προς τον τερματικό σταθμό Χορτιάτη θα ακολουθεί τη διαδρομή : Βενιζέλου-Εγνατία-υφιστάμενη διαδρομή Νο 58A. Στην μετάβαση εντάσσονται οι στάσεις «Χ.Α.Ν.Θ.», «Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης», «Διαγώνιος», «Αγίας Σοφίας» , «Πλατεία Αριστοτέλους», «Τ.Σ. Βενιζέλου» ενώ στην επιστροφή oι στάσεις «Τ.Σ. Βενιζέλου», «Αγορά», «Πλατεία Αριστοτέλους», «Μητροπολίτου Γενναδίου», «Αγίας Σοφίας», «Ιασωνίδου», «Καμάρα». Παράλληλα καταργείται η στάση «Αγγελάκη» (μετάβαση) και Σιντριβάνι (επιστροφή) .

Ο ΟΣΕΘ θα διατηρήσει τις χρησιμότατες συνδέσεις της Νέας Ελβετίας με το Σταθμό στο εμπορικό κέντρο ΙΚΕΑ και το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και σύντομα θα ενισχύσει επίσης με νέα σύνδεση την Πυλαία με τη Νέα Ελβετία.

Τα δυναμικά δεδομένα από τις βελτιωτικές αλλαγές σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν από τον ΟΣΕΘ ώστε να γίνονται όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.