Η παραγωγή χημικών που πωλήθηκε στην ΕΕ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας το 2022
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Διατροφή - Υγεία
Η συνολική πωλούμενη παραγωγή χημικών στην ΕΕ έφτασε τα 872 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, 335 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2011 και την υψηλότερη αξία από εκείνο το έτος. Η συνολική πωλούμενη παραγωγή χημικών αυξάνεται σταθερά από το 2011, ωστόσο, από το 2020 έως το 2021, η αξία της πωλούμενης παραγωγής εκτινάχθηκε από 626 δισεκατομμύρια ευρώ σε 765 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ 2011 και 2022, η μέση ετήσια αύξηση της πωλούμενης παραγωγής χημικών ήταν 4,5%.
Σε σύγκριση με το 2021, η πωλούμενη παραγωγή χημικών αυξήθηκε σε όλες τις ομάδες, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν για τα ανόργανα χημικά (ανόργανα χημικά στοιχεία, οξείδια και άλατα αλογόνου, υπεροξυάλατα ανόργανων οξέων και μετάλλων και ραδιενεργά και συναφή υλικά), τα οποία αυξήθηκαν από 38 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 σε 61 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που ισοδυναμεί με αύξηση του 61,5%. Αυτή η ομάδα προϊόντων ακολουθήθηκε από τα λιπάσματα (+50,5%; +10 δισεκατομμύρια ευρώ), τα αιθέρια έλαια, τα ρητινοειδή και τα αρωματικά υλικά (+16,2%· +10 δισεκατομμύρια ευρώ), το πλαστικό σε πρωτογενείς μορφές (+13,0%· + €13 δισεκατομμύρια) και σε μη πρωτογενείς μορφές (+11,2%· +8 δισεκατομμύρια ευρώ) και υλικά βαφής, βυρσοδεψίας και χρωματισμού (+11,1%· +4 δισεκατομμύρια ευρώ) όλα με σχετική αύξηση άνω του 10%.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Μη τα καταπολεμάτε - Τα 10 ζιζάνια που έχουν ευεργετικές ιδιότητες
- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Ο τρύγος που ακούστηκε μόνο σαν αριθμός…
- Γερμανική Ποιότητα πέλλετ EN Plus A1 στην Πόρτα Σου! (2025)
- Youth League: Ξεκίνημα με «τεσσάρα» για τον Ολυμπιακό
- Ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου - Όχι στο 13ωρο, μείωση ωραρίου εργασίας τώρα!