Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων: 98,2% των δειγμάτων Δεκεμβρίου 2025 εντός ορίων
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προϊόντα
Υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης και ασφάλειας στα τρόφιμα
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ελέγχων για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης για τον μήνα Δεκέμβριο 2025.
Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στα δύο (2) επίσημα εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του Υπουργείου: στο εργαστήριο του Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο εργαστήριο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) Θεσσαλονίκης.
Κύρια ευρήματα (Δεκέμβριος 2025)
- Συνολικά δείγματα: 274
- Δείγματα από Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου (ΣΣΕ): 21 (καν. (ΕΕ) 2019/1793)
- Εισαγόμενα: 58 (περιλαμβάνουν και τα δείγματα από ΣΣΕ)
- Εσωτερική αγορά: 216
- Δείγματα με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: 2
- Δείγματα με υπερβάσεις σε MRLs: 5
- Δείγματα με υπερβάσεις σε MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές: 2
Με βάση τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου 2025, το 98,2% των δειγμάτων ήταν εντός των ανώτατων νόμιμων ορίων (MRLs), επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης και ασφάλειας των τροφίμων που φτάνουν στον καταναλωτή.
Αναλυτικά αποτελέσματα (Δεκέμβριος 2025):
https://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Trofima_Ygeia/December_2025.pdf
Δήλωση Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπύρου Πρωτοψάλτη
«Η υψηλή συμμόρφωση, στο 98,2% τον Δεκέμβριο, δείχνει ότι οι κανόνες εφαρμόζονται στην πράξη. Συνεχίζουμε με στοχευμένους ελέγχους, τεκμηριωμένη αξιολόγηση κινδύνου και άμεσες διορθωτικές ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και να στηρίζουμε τους συνεπείς παραγωγούς και επιχειρήσεις τροφίμων».
Πλαίσιο και Μεθοδολογία
Οι έλεγχοι οργανώνονται και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ. Η συμμόρφωση/μη συμμόρφωση ορίζεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005 και η εκτίμηση κινδύνου για τον καταναλωτή γίνεται με το μοντέλο EFSA PRIMO (EFSAPRIMo) της European Food Safety Authority (EFSA).
Σημείωση για τα MRLs
Τα MRLs είναι τα ανώτατα νόμιμα όρια υπολειμμάτων που επιτρέπονται σε τρόφιμα όταν τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Υπέρβαση MRL δεν σημαίνει αυτόματα κίνδυνο, αλλά ενεργοποιεί αξιολόγηση κινδύνου και διορθωτικές ενέργειες.
Τα αποτελέσματα όλων των μηνών του 2025 είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ:
https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoprostateytika-071124/ypoleimatafyto/apotelesmata-elegxou-ypoleimmaton-fytoprostateftikon-proionton-se-trofima-fytikis-proelefsis-2025
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η χορήγησηδασμοφορολογικής απαλλαγής λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας (μετοικεσία)
- ΚΕΟΣΟΕ: Το κρασί δεν είναι ένα αλκοολούχο ποτό σαν όλα τα άλλα για την υγεία: Η μέτρια κατανάλωση επικυρώνεται με οφέλη
- Επισκέψεις Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, στη Meliss Κίκιζας και στον ΘΕΣγη
- Ημαθία: Νεκρός 24χρονος μετά από πτώση με Ι.Χ. σε αρδευτικό κανάλι
- ΠΟΓΕΔΥ: «H καινοτομία με χορηγία 4.000.000 ευρώ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες γεωτεχνικές υπηρεσίες»










