Αρχίζει η συγκομιδή του κρόκου στην Άνω Κώμη Κοζάνης
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προϊόντα
Στην Άνω Κώμη Κοζάνης, ξεκινάει η συγκομιδή του κρόκου, με προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή.
Πρόκειται για μία διαδικασία επίπονη που απαιτεί δεξιοτεχνία, καθώς περιλαμβάνει τη συγκομιδή των λουλουδιών και τον διαχωρισμό των στημόνων από τα πέταλα. Χρειάζονται άλλωστε 120 με 150 χιλιάδες λουλούδια για να παραχθεί ένα κιλό κρόκου.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, το πολύτιμο προϊόν εξάγεται κυρίως σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία, ενώ τν εμπιστεύονται οι μεγαλύτερες εταιρείες μπαχαρικών και αρωματοποιίας στον κόσμο.
Πολλοί κάτοικοι, μαζεύουν, όπως λένε, από τότε που ήταν στο δημοτικό, είναι δύσκολη δουλειά, χρειάζεται υπομονή και η εμπειρία μετράει. Είναι ευπαθές το λουλούδι. Έχει μικρό κύκλο ζωής, οπότε πρέπει να το μαζέψεις και να κάνεις γρήγορα τη διαλογή του, λένε εργάτες του κρόκου.
Η περιοχή της Κοζάνης και συγκεκριμένα χωριά, όπως Κρόκος, Άνω Κώμη, Καρυδίτσα, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά αποτελούν την μοναδική κροκοπαραγωγό περιοχή της χώρας. Στις περιοχές αυτές καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα με τα 1.000 να είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Συνέχεια πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 27 Μαρτίου | Αγροτικά νέα IMATHIOTIKIGI.GR
- ΚΕΟΣΟΕ: Αναγκαία και επείγουσα η λήψη μέτρων για τον αγροτικό τομέα | Αγροτικά νέα IMATHIOTIKIGI.GR
- Η νέα viral τάση ευεξίας είναι τα σφηνάκια λαδολέμονου - Έχουν όμως πραγματικά οφέλη;
- «Ένα Γεύμα Χαράς» και «Κούτες Αγάπης» προσφέρουν η Οδύσσεια και η Lidl Ελλάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανανεώνοντας τη συνεργασία τους
- Πυρηνόκαρπα: Πώς οι Βιοδιεγέρτες μπορούν να βοηθήσουν στην ακαρπία











