Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα είναι τα δύο τρίτα στην ΕΕ
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
Το 2021, εκτιμάται ότι εκτρέφονταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών στην ΕΕ, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών.
Τέσσερις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (68%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών το 2021: η Ισπανία 25%, η Γαλλία 17% και η Ιταλία και η Ελλάδα 13%.
Ωστόσο, η παραγωγή εντός της ΕΕ ήταν μικρότερη από εκείνη της Νορβηγίας, όπου παρήχθησαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ο σολομός εκτροφής.
Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη όπως η πέστροφα, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος, ο σολομός καθώς και στα μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2021. Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής της πέστροφας και του λαβρακιού το 2021 ήταν υψηλότερη από άλλα είδη στην ΕΕ (το καθένα αντιπροσώπευε μερίδιο 14% της συνολικής αξίας της υδροκαλλιέργειας της ΕΕ το 2021).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Εκλογές στον Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Ημαθίας την Κυριακή 11 Μαϊου
- Ξεκινά το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών – Στα 600 εκ. με υπερδέσμευση και ιδιωτική συμμετοχή ο συνολικός Προϋπολογισμός
- Σε πανστρατιά για τη λειψυδρία κάλεσε πολίτες και φορείς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου
- Παράδοση New Holland T4.90F & TERRA DIAS PRO 2000 στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής | Δες τα χαρακτηριστικά τους!
- Θλιβερή η κατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας που τερματίζει στην… Έδεσσα!