Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

ΑΑΔΕ: Ευγενική υπενθύμιση σε 345.000 παραγωγούς για την ΕΑΕ 2026

Σε ευγενική υπενθύμιση σε 344.536 παραγωγούς προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και την Παρασκευή 18/9, είχαν χορηγήσει εξουσιοδότηση σε φορείς υποβολής αιτήσεων μόλις 255.300 παραγωγοί.

Αξιοποιώντας τα δεδομένα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2025, η ΑΑΔΕ απέστειλε προσωποποιημένη ενημέρωση στους παραγωγούς που είχαν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2025 και δεν έχουν ακόμη υποβάλει την ΕΑΕ 2026 ούτε έχουν εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για την υποβολή της.

Σκοπός της επικοινωνίας αυτής είναι να ενημερωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης, ώστε να ολοκληρώσουν την υποβολή πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 16ης Οκτωβρίου 2026.

Η προσωποποιημένη ενημέρωση περιλαμβάνει:

  • τις διαθέσιμες επιλογές για την ολοκλήρωση της υποβολής της ΕΑΕ 2026,
  • ⁠τιςκρίσιμεςημερομηνίες,
  • οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για την υποβολή και την εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου.

Οι παραγωγοί μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες στην ειδική ενότητα myAGRO, καθώς και στις σχετικές ενότητες του my1521.

Επισημαίνεται ότι όσοι έλαβαν το σχετικό μήνυμα και έχουν ήδη υποβάλει την ΕΑΕ 2026 ή έχουν χορηγήσει τη σχετική εξουσιοδότηση, δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Γεωργικές προειδοποιήσεις για τα εσπεριδοειδή

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.
 
 
 
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ

Η 1η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης οίνου, που καταστρέφεται από τις εκριζώσεις: «Είμαστε οι πρώτοι που σταματάμε μια ονομασία προέλευσης. Οι τελευταίοι, δεν είμαι σίγουρος»

«Η κρίση αποδεκατίζει τις πιο αδύναμες AOC και εκείνες που είναι περισσότερο τοποθετημένες σε τομείς που δεν αντιστοιχούν πλέον στην αγορά», αναλύει ένας γνώστης της Νοτιοδυτικής Γαλλίας

Αν και τα πρώτα κρασιά AOC (ΠΟΠ) γιορτάζουν τα 90 τους χρόνια το 2026, η ονομασία Saint-Sardos δεν θα μπορέσει να γιορτάσει τα 15 της χρόνια, καθώς η παραγωγή κόκκινου κρασιού της –που συνδυάζει τις ποικιλίες tannat και syrah– είναι μηδενική για φέτος στην περιοχή Lomagne (νότια του Tarn-et-Garonne και βόρεια της Haute-Garonne). Βασιζόμενη κατά 97% στο οινοποιείο Vignerons de Saint-Sardos (με έναν μόνο ακόμη ανεξάρτητο αμπελουργό παραγωγό, το κτήμα Latucayne), η AOC της Gasconne έχει τη μοίρα της στενά συνδεδεμένη με τον συνεταιρισμό, ο οποίος δεν μάζεψε σταφύλια φέτος και προετοιμάζει το κλείσιμο της εγκατάστασής του, συνεχίζοντας παράλληλα να πωλεί τα αποθέματά του.

Ιδρυμένο το 1955, το οινοποιείο του Saint-Sardos είχε μόλις πετύχει την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσής του στις 16 Δεκεμβρίου 2025 από το εμπορικό δικαστήριο του Montauban, έπειτα από χρόνια αγώνα για την επανεκκίνησή του, παρά τις εμπορικές και τεχνικές δυσκολίες που έπλητταν τα 135 εκτάρια σε παραγωγή με ναυαγισμένα επίσης σχέδια  (όπως η προσέγγιση με τον συνεταιριστικό όμιλο Vinovalie, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε ελλείψει ικανοποιητικών προτάσεων και για τα δύο μέρη). Το 2026, για να τροφοδοτηθεί το οινοποιείο, «δεν είχαμε παρά μόνο 8 αμπελουργούς, για 38 εκτάρια σε παραγωγή. Ήταν το τέλος. Προσπαθήσαμε, αλλά υπήρχε τόσο λίγος κόσμος που αποφασίσαμε να σταματήσουμε», αναφέρει ο Hervé Cayrou, ο οποίος προεδρεύει της AOC Saint-Sardos από το καλοκαίρι του 2025.

 

Τέλη δραστηριότητας

Ο αμπελουργός επισημαίνει ότι όλοι οι συνάδελφοί του συνεταιριστές εκριζώνουν τα αμπέλια τους, εκμεταλλευόμενοι την εθνική πριμοδότηση των 4.000 € ανά εκτάριο που αποδεσμεύτηκε το 2026, και επαγγελματικά επαναπροσανατολίζονται: «ο ένας πηγαίνει στην κοινότητα δήμων, ένας άλλος γίνεται πλακάς στις κατασκευές...»

Μια αναπόφευκτη κατάληξη για τον Hervé Cayrou: «κάθε χρόνο η παραγωγή μειωνόταν. Το 2025 ήμασταν γύρω στα εκατό εκτάρια. Η σοδειά ήταν τόσο κακή, τα πάντα είχαν καεί, παρήγαμε  μόνο 16 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, ήταν καταστροφικά. Και κάθε δύο χρόνια είχαμε μια κλιματική κρίση που μείωνε τη σοδειά». Η αυξανόμενη επαναληψιμότητα των απωλειών απόδοσης δεν πλήττει μόνο την αμπελουργία, καθώς επηρεάζονται και άλλες αγροτικές παραγωγές: «πολλοί αγρότες σταματούν τις εκμεταλλεύσεις τους. Η περιοχή είναι ήδη πληγείσα, υπάρχουν όλο και περισσότερα ακαλλιέργητα εδάφη, τα οποία κερδίζουν έδαφος με ιλιγγιώδη ταχύτητα». Και πλέον είναι η AOC Saint-Sardos που εγκαταλείπεται σε αγρανάπαυση, καθώς το μοναδικό ανεξάρτητο οινοποιείο περιοχής δεν αναλαμβάνει μόνο του την AOC.

«Ειλικρινά, από οικονομική άποψη και από άποψη φόρτου εργασίας, παρόλο που είμαστε δεμένοι με την ονομασία προέλευσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας. Προχωράμε σε vin de France», συνοψίζει ο Sébastien Almendros, συνδιαχειριστής του κτήματος La Tucayne (7 εκτάρια βιολογικών αμπελώνων στο Bouillac), για τον οποίο τα πάντα προέκυψαν από «το σοκ της πρώτης συνάντησης της χρονιάς με το συνεταιριστικό οινοποιείο. Είχαν πάρει το διοικητικό πράσινο φως για να ξαναρχίσουν, αλλά στην ερώτηση ποιος εκριζώνει, όλοι στην αίθουσα σήκωσαν το χέρι· δεν υπήρχαν πλέον αρκετά σταφύλια και προμηθευτές για να κρατηθούμε».

Ως αντιπρόεδρος επίσης του Οργανισμού Προστασίας και Διαχείρισης της AOC (ODG), ο οινολόγος υποδέχθηκε τις υπηρεσίες του Εθνικού Ινστιτούτου Προέλευσης και Ποιότητας (INAO) για να μελετήσουν τις πιθανές επιλογές για το μέλλον της ονομασίας με αυτήν την παραγωγή του 2026 που είναι μηδενική. «Μας είπαν ότι αποτελούμε μια ιδιαίτερη περίπτωση, ότι είμαστε οι πρώτοι που δημιουργούμε δεδικασμένο», αναφέρει ο Sébastien Almendros, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα  είναι «η θέση της ονομασίας σε αδράνεια».

Ανατρέχοντας στην ιστορία, το INAO εξηγεί ότι «το συνεταιριστικό οινοποιείο κατείχε ευρεία πλειοψηφία στον όγκο παραγωγής της AOP Saint-Sardos (97% του όγκου). Αποφάσισε τη φιλική εκκαθάρισή του και, κατά συνέπεια, τη διακοπή της οινοποιητικής του δραστηριότητας από τη σοδειά του 2026. Μετά την περίοδο εκριζώσεων, την άνοιξη του 2026 απέμενε δυναμικό 12 έως 15 εκταρίων το πολύ». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, «οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες εκτίμησαν ότι αυτό το παραγωγικό δυναμικό δεν επέτρεπε πλέον να αναληφθούν οι αποστολές και τα βάρη που αναμένονται από μια ονομασία προέλευσης. Όλες οι υποθέσεις εξετάστηκαν και η κοινότητα επέλεξε, σε έκτακτη γενική συνέλευση, το αίτημα ανάκλησης της αναγνώρισής της ως ODG».

 

Ευθύνη και θάρρος

«Κατά συνέπεια, ο κωδικός του Μητρώου Πληροφοριακών Αμπελοκαλλιεργειών (CVI) θα απενεργοποιηθεί για τη δήλωση συγκομιδής του 2026, αλλά, βεβαίως, χωρίς αντίκτυπο στην εμπορική διάθεση των αποθεμάτων προηγούμενων ετών η οποία συνεχίζεται», δηλώνει το INAO, το οποίο θέλει να «υπογραμμίσει την ευθύνη και το θάρρος των επαγγελματιών, οι οποίοι διαχειρίστηκαν αυτή τη δύσκολη κατάσταση μέσα από τον διάλογο και τη διαφάνεια, παρά τη δοκιμασία που αυτό αντιπροσωπεύει».

Για τον πρόεδρο της AOC, αυτή η θέση σε αδράνεια «είναι πρωτιά στην Occitanie. Είμαστε οι πρώτοι που σταματάμε μια ονομασία. Οι τελευταίοι, δεν είμαι σίγουρος. Θα το είχα αποφύγει ευχαρίστως», αναγνωρίζει ο Hervé Cayrou, ο οποίος προσθέτει ότι, ως μέλος του συνεταιρισμού, δεν ξέρει πώς θα καταλήξουν τα πράγματα: «προς το παρόν το οινοποιείο τελειώνει τη διάθεση των αποθεμάτων. Αλλά δεν τρέφω αυταπάτες, το δικαστήριο θα ζητήσει από τα μέλη που μπορούν να πληρώσουν. Αυτό προβλέπεται στα καταστατικά του συνεταιρισμού, αλλά πολλοί δεν έχουν πλέον πόρους. Οι πριμοδοτήσεις μας για τις εκριζώσεις θα χρησιμεύσουν απλώς για την πληρωμή των τελευταίων τιμολογίων».

Αν και μια σελίδα γυρίζει για τον αμπελώνα της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, το κτήμα La Tucayne σκοπεύει να διατηρήσει την κουλτούρα του κρασιού στην περιοχή. «Κανείς από εμάς δεν θέλει να σταματήσει· κάνουμε υπομονή. Μόλις συλλέξαμε μια καλή ποιοτικά  σοδειά σε ένα δύσκολο πλαίσιο, όπου τα καλά νέα είναι σπάνια», εξηγεί ο Sébastien Almendros, ο οποίος εξεπλάγη ευχάριστα  από την αντοχή των αμπελιών απέναντι στους καύσωνες: «τα τσαμπιά μας είναι όμορφα και έχουν χυμό: είναι μια σούπερ σοδειά».

Γνωρίζοντας ότι το κτήμα διαθέτει στην αγορά τα μπουκάλια του μετά από χρόνια παλαίωσης, η AOC Saint-Sardos θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Όπως λέει άλλωστε και η ιστοσελίδα του συνεταιριστικού οινοποιείου, «η ιστορία του Saint-Sardos απέχει πολύ από το να τελειώσει, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να τη γράψετε και εμείς να της δώσουμε το μελάνι…»

Κεραμέως στον ANT1: Νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζόμενους οι οποίοι ζουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας προανήγγειλε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως επεσήμανε η υπουργός, η αποκέντρωση είναι μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να δώσει κίνητρα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις ώστε να μετακινηθούν προς την περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζόμενους που ζουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Βάσει  του νέου προγράμματος η εργασία θα γίνεται εξ’ αποστάσεως και θα επιδοτείται το 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για 12 μήνες.

«Η σκέψη είναι ότι ο άνθρωπος αυτός μένει στον τόπο του, μπορεί όμως και να δουλέψει, μπορεί να εργαστεί και αν αποδείξει την αξία του θα τον κρατήσει μετά η επιχείρηση», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αποτελεί κίνητρο και για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ανεργία στη χώρα μας, η υπουργός υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν δύο ιστορικά ρεκόρ μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να δίνουμε διαρκώς κίνητρα για περισσότερη εργασία και για αυτό έχουμε θεσπίσει και μια σειρά από μέτρα όπως για παράδειγμα εφαρμόζουμε το επίδομα εργασίας.  Δηλαδή αν είσαι άνεργος και βρεις δουλειά μέσα στην περίοδο ανεργίας το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας στο μισό του. Άρα λοιπόν δίνουμε κίνητρα για να βρεις δουλειά. Αν είσαι στην ανεργία σου προσφέρουμε τρεις δουλειές. Αρνείσαι την πρώτη, αρνείσαι την δεύτερη, αν αρνηθείς και την τρίτη δεν έχεις πλέον θέση στο Μητρώο Ανεργίας της ΔΥΠΑ».

Η υπουργός επεσήμανε μάλιστα ότι την τελευταία επταετία έχουμε 600.000 περισσότερους εργαζόμενους, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εγχώρια δεξαμενή εξαντλείται σταδιακά.

«Ποια είναι μια, θα έλεγα πολλά υποσχόμενη δεξαμενή την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Οι Έλληνες του εξωτερικού. Όλα εκείνα τα λαμπρά μυαλά που φύγαν τα δύσκολα χρόνια κυρίως της κρίσης. Και πηγαίνουμε τη δράση του Rebrain Greece. Πηγαίνουμε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού που έχουμε πολλούς Έλληνες. Έχουμε πάει στο Λονδίνο. Στο Άμστερνταμ. Στη Στουτγάρδη. Στο Ντίσελντορφ. Στη Νέα Υόρκη».

Η κα Κεραμέως προανήγγειλε μάλιστα ότι στις 28 Νοεμβρίου στο Μόναχο της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί η επόμενη δράση «Rebrain Greece».

«Η Γερμανία έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες όπως ξέρετε. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα έχει μια σημαντική πολιτική σταθερότητα. Σε μια τελευταία δράση που είχαμε κάνει στην Γερμανία  – αυτές οι δράσεις απευθύνονται σε Έλληνες – ήρθαν 1600 Έλληνες. Ξαφνικά με ειδοποιούν στην εκδήλωση. Έχουμε ερώτημα. Λέω τι έγινε; Λέει, έχουμε Γερμανούς. Λέω δηλαδή; Λέει έχουμε Γερμανούς που ήρθαν στην εκδήλωση των ελληνικών επιχειρήσεων για να βρουν δουλειά στην Ελλάδα. Γιατί η Γερμανία είχε περάσει σε βαθμούς ύφεσης εκείνο το διάστημα».

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.