Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

ΥπΑΑΤ από Ξάνθη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα νοικοκυρευτεί. Αρκετά!

Αυγενάκης από Ξάνθη: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

   Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα νοικοκυρευτεί. Αρκετά!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στα 13α Βραβεία για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή». Παράλληλα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να πράξει ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να λειτουργεί προς όφελος των αγροτών.

Βασικός στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Ο ΥπΑΑΤ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. «Τα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΚΑΠ 2023-2027, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. «Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της, θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκ ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά μέτρα που αφορούν καλλιεργητικά μέτρα, επενδύσεις, προώθηση των προϊόντων και άλλες δράσεις και απευθύνονται σε ενώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου του επισημαίνοντας:

  • Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει πρότυπο για επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Δώσαμε όλο τον εαυτό μας  βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το projectδεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Πρέπει να εκπονήσουμε  πολιτική νερού και άρδευσης. Με διαφάνεια θα έχουμε Οργανισμούς που θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο”. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει διαβούλευση για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού.
  • Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.
  • Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, σωστή και αποτελεσματική διοίκηση που θα εκπληρώνει το σκοπό του για έγκαιρη και διαφανή καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.«Πρόκειται για μια πικρή ιστορία. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν κάποιοι. Έχουμε χρέος απέναντι στην Κοινότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε χρέος και προς τους αγρότες γιατί γι’ αυτούς πρέπει να λειτουργούμε. Και κακά τα ψέματα, κάποιοι για καιρό ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι «να σπάσουμε αυγά». Αρκετά πια».
  • Τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα Τμήματα αυτά θα προσφέρουν γνώση στους αγρότες, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρισθεί ποιοι και πόσο είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.«Μπαίνει σειρά και τάξη. Οι αγρότες θα έχουν δικαιώματα στη γνώση που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τους αγρότες».

Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ, με αφορμή την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η γη πρέπει να μείνει ζωντανή. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε στο πλευρό μας».

 

Σε συζήτηση που ακολούθησε ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και χρηματοδοτείται, συνήθως, από κοινοτικούς πόρους. Εξήρε τη συμβολή της ΕΘΕΑΣ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι «στα ζόρια φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε».

 

Αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Το Συνέδριο οργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, στην Ξάνθη.

Επίσκεψη στη ΣΕΚΕ

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της για την πορεία της Ένωσης και τις επενδύσεις της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Τουρκία.

Η ΣΕΚΕ εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και τα διαθέτει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες καπνού σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Παράλληλα με τον τομέα καπνού, τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των τροφίμων, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά προϊόντα ελαιολάδου και χυμό ροδιού.

"Αγρότης της Χρονιάς" - Τα πολλαπλά οφέλη στην αγροτική παραγωγή από την ψηφιοποίηση και την εφαρμογή νέων καινοτόμων λύσεων

Οι νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες σε τομείς ψηφιοποίησης της παραγωγής, της φυτοπροστασίας, τις τεχνολογίες νερού και τις θρέψεις των φυτών, παρουσιάστηκαν στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Ο Λευτέρης Ρουμελιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Yara Hellas στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι βασικό στόχος των αγροτών είναι η αύξηση της γονιμότητας των εδαφών και κατ΄επέκταση η αύξηση της παραγωγής κάνοντας όμως χρήση μικρότερου ποσοστού λιπασμάτων και φαρμάκων προκειμένου να περιοριστεί το κόστος παραγωγής. 

Ο κ. Ρουμελιώτης παρουσίασε τις πρακτικές εφαρμογές της Yara Hellas που στοχεύουν να βοηθήσουν τον αγρότη στο χωράφι, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται όραμα, επενδύσεις και συνεργασίας των αγροτών με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υπάρχει αγροτική απόδοση και ανάπτυξη. 

Την επιβεβλημένη θωράκιση των καλλιεργειών  από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ο κ. Δημήτρης Ρέππας από την εταιρείας Timac Agro/ΛΥΔΑ στην παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος παραμένει η αύξηση της παραγωγής με όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα. Στόχος της εταιρείας, σημείωσε ο κ. Ρέππας, είναι η επένδυση σε νέες καινοτόμες λύσεις προκειμένου ο σύγχρονος αγρότης να έχει το κατάλληλο οπλοστάσιο  για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. 

Ο κ. Μιλτιάδης Χαρένης, αγρότης από τη Χαλκιδική, μεταφέροντας τις προσωπικές του εμπειρίες από την αγροτική παραγωγή υπογράμμισε με έμφαση ότι σήμερα τα έξυπνα λιπάσματα δίνουν λύσεις στον αγροτικό κόσμο και σε συνεργασία με τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και απόδοσης σε τέτοια επίπεδα που τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν αδύνατη. 

Τα οφέλη της ψηφιοποίησης της αγροτικής παραγωγής παρουσίασε ο κ. Χριστόδουλος Μποζατζίδης, διευθύνων σύμβουλος της  AGROTECH SA σημειώνοντας ότι βασικός στόχος είναι να δίνονται λύσεις που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα στην αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μποζατζίδης στους ψεκασμούς των καλλιεργειών επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης η κάμερα που είναι τοποθετημένη στο ψεκαστικό έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει το ζιζάνιο πάνω στο φυτό και θα το ψεκάζει. Αυτή η απόλυτα ακριβής διαδικασία εξασφαλίζει μείωση κατά 70% στα φυτοφάρμακα με ότι αυτό σημαίνει για το τελικό κόστος της παραγωγής. «Ο Έλληνας αγρότης πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής του αν θέλει να γίνει ανταγωνιστικός» κατέληξε ο κ. Μποζατζίδης. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 4 – 8 Δεκεμβρίου

Κατά την περίοδο 4 έως 8 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 222.888.557 ευρώ σε 404.692 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:
1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 4 έως 8 Δεκεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
• Από τις 4 έως 8 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 22,5 εκατ. ευρώ σε 1.030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
• Στις 5 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 12.388.557 ευρώ σε 28.162 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
• 160 εκατ. ευρώ σε 346.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας, δώρο χριστουγέννων και λοιπών επιδομάτων
• 22 εκατ. ευρώ σε 6.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
• 6 εκατ. ευρώ σε 23.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Σύμπραξη ελλήνων ερευνητών για να δώσουν βιώσιμες λύσεις φυτοπροστασίας στους αγρότες

Νέους, πιο φιλικούς στο περιβάλλον και στον άνθρωπο τρόπους καλλιέργειας αναζητούν ερευνητές από πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, που θέτουν ως στόχο, μέσα από συγκεκριμένα έργα, να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της μη ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων και ως στοίχημα να εγκαθιδρύσουν μια νέα, βιώσιμη, καλλιεργητική νοοτροπία στους Έλληνες παραγωγούς.

Στην κατεύθυνση αυτή ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά ιδρύματα και συγκεκριμένα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ως συντονιστής), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάκαμψης έργου: «Καινοτόμες λύσεις για τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική φυτοπροστασία των οπωροκηπευτικών της Ελλάδας, στην Ευρώπη του μέλλοντος».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4.915.000 Ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης του 28 μήνες.

 Εκ μέρους του ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχουν οι: Μανόλης Ροδιτάκης, αν. καθηγητής, συντονιστής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Φίλιππος Βερβερίδης, καθηγητής, Μανόλης Τραντάς, επίκουρος καθηγητής και Δημήτρης Γκούμας, ομότιμος καθηγητής, οι οποίοι έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο του έργου.

Τα επτά ιδρύματα, όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης, «συμπράττουν σε ένα πολύ μεγάλο έργο με έξι διακριτές ενότητες εργασιών, που στοχεύουν στη θεραπεία προβλημάτων της φυτοπροστασίας, στο πλαίσιο της επικείμενης αναμόρφωσης, υπό το πρίσμα της πράσινης συμφωνίας, που θα επιβληθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει τη μείωση των χημικών εντομοκτόνων και την αύξηση των φιλοπεριβαλλοντικών και βιολογικών προσεγγίσεων».

Ηράκλειο: Έλληνες ερευνητές συμπράττουν για να δώσουν βιώσιμες λύσεις φυτοπροστασίας στους αγρότες

Όπως τόνισε, αυτή η συλλογική προσπάθεια αποσκοπεί στην εξεύρεση νέων λύσεων, στην διάγνωση προβλημάτων, στην πρόβλεψη των πληθυσμιακών εξάρσεων των εχθρών των καλλιεργειών, στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσεων (drones κ.α.) και στην ανάπτυξη βιολογικών παραγόντων πολύ καλά προσαρμοσμένων στο περιβάλλον της Ελλάδας. Όλες οι λύσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου εντός της επόμενης διετίας θα πρέπει να εφαρμοστούν σε πειραματικούς αγρούς. «Τρία ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το ΕΛΜΕΠΑ, θα αναλάβουν την εφαρμογή αυτών των λύσεων. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα αναλάβει την πειραματική καλλιέργεια κηπευτικών και συγκεκριμένα ντομάτας, στην οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι λύσεις που θα έχουν αναπτυχθεί και προταθεί στη διάρκεια του έργου. Θα υπάρξουν ανάλογες δράσεις για το αμπέλι, τα ξινά, τα ροδάκινα κ.α.» σημείωσε ο κ. Ροδιτάκης.

Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα ενδιάμεσο βήμα, προκειμένου να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν όπου χρειάζεται οι προτεινόμενες λύσεις, ώστε το τελικό «απόσταγμα» να είναι κάτι που να μπορεί να μεταφερθεί στην πράξη.

“Zero Tuta” – Από την θεωρία στην πράξη

«Ο πρωτογενής τομέας και ειδικά οι παραγωγοί κηπευτικών χρειάζονται υποστήριξη. Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι θα προσπαθήσουμε για μια καλύτερη μέρα στην φυτοπροστασία. Αυτό σταδιακά γίνεται και μέσα από άλλα έργα, όπως το «zero tuta” – “Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του υπονομευτή της τομάτας Tuta absoluta”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του μέτρου 16, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου, με σκοπό την βιώσιμη και ορθολογική αντιμετώπιση του μεγαλύτερου εχθρού της ντοματοπαραγωγής» πρόσθεσε ο κ. Ροδιτκάκης.

Ηράκλειο: Έλληνες ερευνητές συμπράττουν για να δώσουν βιώσιμες λύσεις φυτοπροστασίας στους αγρότες
Το λεπιδόπτερο Tuta absoluta προκαλεί σημαντικές ζημιές στην ντοματοπαραγωγή

Πρόκειται για ένα έντομο που κάθε χρόνο καταστρέφει σημαντικό κομμάτι της παραγωγής ντομάτας στην Κρήτη και αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς που προσπαθούν με συχνούς ψεκασμούς να το αντιμετωπίσουν.

Τι επιχειρούν να κάνουν οι επιστήμονες; : «Μαζί με τους γεωπόνους του συνεταιρισμού και σε συνεργασία με τους παραγωγούς, εφαρμόζουμε ορθές πρακτικές φυτοπροστασίας για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο. Ευελπιστούμε σε 6-7 μήνες, γιατί είμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και του έργου, να έχουμε ένα θετικό feedback, ένα καλό αποτέλεσμα και, αν μπορούμε, να διορθώσουμε τυχόν λανθασμένες πρακτικές» σημείωσε ο ίδιος.

Το «zero tuta» άρχισε να υλοποιείται σε 3 θερμοκήπια των 2,5 – 3 στρεμμάτων, στο Τυμπάκι, των οποίων οι ιδιοκτήτες βιοπορίζονται από αυτά. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες έχουν αναλάβει την ευθύνη να μειώσουν τη χρήση των χημικών εντομοκτόνων και να αυξήσουν τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές χωρίς να υπάρξει οικονομική ζημιά.

Και εφόσον το «εγχείρημα» πετύχει, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους παραγωγούς. «Θα θέλαμε αυτό το καινούργιο πρότυπο την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να εφαρμόζεται και από άλλους παραγωγούς, χωρίς τη δική μας υποστήριξη. Να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Η εκμάθηση και η εφαρμογή μέσω παραδείγματος νομίζουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουμε τους νέους παραγωγούς, που θέλουν να μεταβούν στην πραγματικότητα του αύριο» τόνισε ο κ. Ροδιτάκης.

Ένα πολύ θετικό πρώτο «δείγμα γραφής», έχουν ήδη στα χέρια τους, αφού το «zero tuta» έχει ήδη εφαρμοστεί σε μικρότερη κλίμακα, σε θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα από φοιτήτρια  του ΕΛΜΕΠΑ, στο πλαίσιο της πρακτικής της, η οποία κατάφερε να παράγει ντομάτες με πολύ μειωμένες εισροές χημικών. Τώρα, οι επιστήμονες θα δουν πώς θα λειτουργήσει το εγχείρημα σε μεγαλύτερη κλίμακα, στο Τυμπάκι, όπου οι συνθήκες για την ανάπτυξη του εχθρού είναι πιο ευνοϊκές.

Ηράκλειο: Έλληνες ερευνητές συμπράττουν για να δώσουν βιώσιμες λύσεις φυτοπροστασίας στους αγρότες
Ηράκλειο: Έλληνες ερευνητές συμπράττουν για να δώσουν βιώσιμες λύσεις φυτοπροστασίας στους αγρότες

Όμως, τι είναι αυτό που αλλάζει σε ό,τι αφορά τις καλλιεργητικές συνήθειες των παραγωγών, που είναι συχνά λανθασμένες, με επαναλαμβανόμενες χρήσεις εντομοκτόνων που οδηγούν σε αδιέξοδα, αύξηση του κόστους, επιβάρυνση του προϊόντος, ίσως ακόμη και του παραγωγού και του καταναλωτή;

«Ένα βασικό σημείο – αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Ροδιτάκης – που, αν και αυτονόητο, δεν εφαρμόζεται από τους παραγωγούς, είναι η στενή παρακολούθηση εχθρών και ωφέλιμων οργανισμών στην καλλιέργεια. Εμείς, στο πλαίσιο του έργου, έχουμε έναν άνθρωπο που κάθε εβδομάδα πηγαίνει και παρακολουθεί την καλλιέργεια, δίνοντάς μας πίσω συγκεκριμένες μετρήσεις. Οι μετρήσεις αυτές μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Να δούμε αν απαιτείται ψεκασμός ή όχι, αν απαιτείται εξαπόλυση φυσικών εχθρών ή όχι. Και με αυτόν τον τρόπο, με βάση συγκεκριμένα δεδομένα και όχι βάσει χρονοδιαγράμματος, π.χ. μια φορά την εβδομάδα, έχουμε ή δεν έχουμε επέμβαση με ψεκασμό ή με πιο ήπιο μέσο. Διαχειριζόμαστε, δηλαδή, την καλλιέργεια όχι με βάση το ψυχολογικό στρες, που μπορεί να προκαλεί η αντίληψη του «θα καταστραφώ αν δεν ψεκάσω», αλλά με πραγματικά δεδομένα και αυτό βοηθά στη μείωση των ψεκασμών και την ορθολογική χρήση των εργαλείων. Αυτό στη συνέχεια μειώνει την πίεση που μπορεί να έχει κάποιος από την ανάπτυξη ανθεκτικότητας και άλλα προβλήματα, οπότε σπάμε τον φαύλο κύκλο: ψεκάζεις, ο εχθρός αντιδρά και αναπτύσσει ανθεκτικότητα, ψεκάζεις περισσότερο κ.ο.κ. Αυτός ο κύκλος σπάει με απλές λύσεις, εύκολα εφαρμόσιμες που, όμως, απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτό είναι το στοίχημά μας».

Πηγή: ertnews.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.