Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Χριστούγεννα στη ΒΙΒΟΝ με δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Μια ανάσα προτού κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές, η ΒΙΒΟΝ – Βιβλιοθήκη Οίνου, προσκαλεί τα παιδιά και τους γονείς τους στον χώρο της, στην οδό Χατζημαλούση 17 στη Νάουσα, σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης που συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη μάθηση.

Σε μια ζεστή γιορτινή ατμόσφαιρα γύρω από το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της Βιβλιοθήκης, ενώ μέσα από την παιδική συλλογή βιβλίων μας -πολλά εκ των οποίων και Ναουσαίων συγγραφέων- θα ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, θα εκφραστούν δημιουργικά και θα διασκεδάσουν.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να πλοηγηθούν στην πλούσια συλλογή βιβλίων για το κρασί και τον πολιτισμό του στη ΒΙΒΟΝ, να εξερευνήσουν σπάνιους τίτλους που έχουν εκδοθεί ακόμη και στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και να εμπνευστούν για το γιορτινό τραπέζι από τις εκδόσεις και τα περιοδικά γαστρονομίας και κρασιού.

Η ΒΙΒΟΝ δεν είναι απλώς μια βιβλιοθήκη. Είναι ένας τόπος συνάντησης όλων των ηλικιών, μια κυψέλη ανακάλυψης και συνεργασίας. Μια γέφυρα που ενώνει την ιστορία με το μέλλον, τη φυσική με την επαυξημένη πραγματικότητα, το «συμβατικό» βιβλίο με τους δημιουργικούς δρόμους που ανοίγει.

Οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών θα προσφέρονται στη ΒΙΒΟΝ:

-Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

-Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 και

-Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026

Ώρες: 11:00 – 13:00

Η συλλογή παιδικών βιβλίων της ΒΙΒΟΝ απευθύνεται κυρίως σε ηλικίες 7-12 ετών.

Διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαδικασία ενστάσεων σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ και για το Μέτρο 23

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνεται η διαδικασία των ενστάσεων που αφορά στα αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ και στην πληρωμή του Μέτρου 23.
Συγκεκριμένα:

Για την υλοποίηση της υπ' αριθμόν 355829/19.12.2025 εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αφορά τα ΚΑΕΚ σε ορισμένους νομούς της χώρας, ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας), σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει από το απόγευμα της Τρίτης 23/12/2025 εφαρμογή στην οποία, παραγωγοί που δηλώνουν αγροτεμάχια έκτασης μικρότερης ή ίσης των 20 στρεμμάτων και δεν διαθέτουν έγκυρο ΚΑΕΚ ή και ΑΤΑΚ, δύνανται να υποβάλουν ψηφιακά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ΕΑΕ, στην ειδική εφαρμογή Υπεύθυνη Δήλωση Κατοχής Αγροτεμαχίου της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, έως την Τρίτη 13/1/2026 και ώρα 23:59.

Σημειώνεται ότι Υπεύθυνες Δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί έως 31/12/2025 θα επεξεργαστούν, προκειμένου οι δικαιούχοι να συμμετάσχουν σε υπολογισμό πληρωμής μέχρι 15/1/2026

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι, και εφόσον υποβάλλουν την Υπεύθυνη Δήλωση μέχρι και13/1/2026 θα συμμετάσχουν σε υπολογισμό πληρωμής μέχρι 30/1/2026

Ενστάσεις για το Μέτρο 23

Το Μέτρο 23, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από την Κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθούν οι γεωργοί οι οποίοι είχαν διαπιστωμένα από τις ΔΑΟΚ μειωμένη παραγωγή το 2024, άνω του 30%, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των πληρωμών του.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη καταβληθεί 157,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 177,5 εκατ. ευρώ του Μέτρου.

Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς σε συνέχεια της πρώτης πληρωμής πραγματοποιήθηκε νέος διασταυρωτικός έλεγχος, ο οποίος επέτρεψε την αποδέσμευση αγροτεμαχίων που δεν παρουσίαζαν πρόβλημα.

Στην πρώτη πληρωμή, ο διασταυρωτικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ΑΦΜ, με αποτέλεσμα 10.990 ΑΦΜ να μην πληρωθούν στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως του αριθμού αγροτεμαχίων που είχαν δηλώσει.

Σε δεύτερο στάδιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε αναλυτικό διασταυρωτικό έλεγχο σε επίπεδο αγροτεμαχίου, γεγονός που καθιστά δυνατή την πληρωμή των αγροτεμαχίων για τα οποία δεν διαπιστώθηκε κανένα ζήτημα, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο ίδιος παραγωγός δεν είχε πληρωθεί καθόλου στην πρώτη πληρωμή.

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση των γεωργών μέσω του Μέτρου 23 δηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 677.318 αγροτεμάχια.

Μετά τον νέο διασταυρωτικό έλεγχο σε επίπεδο αγροτεμαχίου, προέκυψε ότι το πρόβλημα περιορίζεται σε 11.219 αγροτεμάχια, δηλαδή σε μόλις 1,66% του συνόλου.

Κατά συνέπεια, το 98,34% των αγροτεμαχίων δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και εντάσσεται κανονικά στην πληρωμή, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική συρρίκνωση των εκκρεμοτήτων μετά τη μετάβαση από έλεγχο σε επίπεδο ΑΦΜ σε έλεγχο σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Διευκρινίζεται ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χωρίς έλεγχο ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ, στοιχεία τα οποία δεν αποτελούσαν προϋπόθεση καταβολής ενισχύσεων για το έτος 2024.

Για τα αγροτεμάχια που παραμένουν προσωρινά σε εκκρεμότητα, αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση της διαδικασίας ενστάσεων.

Από την15/1/2026 και για ένα μήνα, θα ανοίξει πλατφόρμα για υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων, τα ποσά που θα αντιστοιχούν στους δικαιούχους θα καταβάλλονται ανά 15νθήμερο.

 

Προσλήψεις Δικαστικών Γραμματέων 2026 - Νέος διαγωνισμός

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ο 5ος Διαγωνισμός Δικαστικών γραμματέων. 
Νέες πληροφορίες για τις μόνιμες θέσεις στα δικαστήρια
Δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί το 2026! 
 
Με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2026 , έχουν εγκριθεί 375 θέσεις διορισμού δικαστικών υπαλλήλων – γραμματέων δικαστηρίων, για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων. 
 
Το υπουργείο θα υλοποιήσει δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς. 
 
-Πρώτος διαγωνισμός: Τοποθετείται να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο της γραπτής εξέτασης κατά το τέλος Φεβρουαρίου. 
 
-Δεύτερος διαγωνισμός : Τοποθετείται να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο της   γραπτής εξέτασης τον Ιούνιο.
 
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν:
• Πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ
• Απόφοιτοι Λυκείου και ΙΕΚ
Απαραίτητες προϋποθέσεις:
• Καλή έως πολύ καλή γνώση Αγγλικών
(πολύ καλή για ΠΕ/ΤΕ, καλή για ΔΕ)
• Επάρκεια στη χρήση Η/Υ
 
Μαθήματα εξέτασης
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τρεις θεματικές ενότητες:
1. Γενική Παιδεία
2. Οργάνωση & λειτουργία δικαστικών υπηρεσιών
3. Βασικές αρχές δικαίου, με έμφαση στο συνταγματικό και στο δικονομικό
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΣΔΙ, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσουν δύο ημέρες (συνήθως Σάββατο–Κυριακή).
Όσοι επιτύχουν τόσο στα γραπτά όσο και στα προφορικά, θα κληθούν να παρακολουθήσουν δίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ΕΣΔΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη προκήρυξη η διαδικασία λαμβάνει χώρα χειμώνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Συμβουλή: Καλό είναι η προετοιμασία να ξεκινήσει έγκαιρα, καθώς οι εξετάσεις έχουν απαιτήσεις και καλύπτουν ευρύ φάσμα γνώσεων.
Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης , Easy-Education, αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων / Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ)σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Βορείου Ελλάδος Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε. αδειοδοτημένο από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνει το πληρέστερο πρόγραμμα προετοιμασίας για τον επικείμενο 5ο Γραπτό Διαγωνισμό υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια.
 
Ο/η απόφοιτός/η θα λάβει
• Ασφαλή και Άρτια Προετοιμασία.
• Όλη την εξεταζόμενη ύλη.
• Θέματα των προηγούμενων διαγωνισμών.
• Επεξηγήσεις για το κάθε στάδιο εξέτασης στο Διαγωνισμό
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Προετοιμασία Διαγωνισμού Δικαστικών Γραμματέων εδώ και να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας. 
 
Επικοινωνία
Τηλ: 23111 10186, 23310 70102, 210 300 3913
www.easy-education.gr
 

Η κυβέρνηση κρατά κλειστούς τους δρόμους και ταλαιπωρεί τον λαό καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για  «τη συνειδητή επιχείρηση ταλαιπωρίας του λαού και συκοφάντησης του αγώνα μας. Με εντολή του Μαξίμου, η Αστυνομία κλείνει τους εθνικούς δρόμους χωρίς λόγο, μετατρέποντας τον ταξιδιώτη σε "όμηρο" και τον αγρότη σε "εχθρό"».

Την ίδια τακτική ακολούθησε και σήμερα στην μεγάλη κινητοποίηση του Μπλόκου Νίκαιας, με την συμμετοχή του μπλόκου Ε – 65 Καρδίτσας και του Λόγγου Τρικάλων, στα Τέμπη, παρά την διαβεβαίωση και απόφαση του Μπλόκου να επιτρέψει την διέλευση των ΙΧ και Λεωφορείων από την ΠΑΘΕ. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά παρέκαμψε την κυκλοφορία μέσω Κατερίνης - Ελασσόνας σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων. Ενώ στην κοιλάδα των Τεμπών το μπλόκο Πυργετού είχε τρακτέρ στον δρόμο συμμετέχοντας στην κινητοποίηση αλλά επιτρέποντας την διέλευση των ΙΧ, η αστυνομία με άνωθεν εντολή έκανε παράκαμψη χιλιομέτρων στην Ραψάνη μέσα από χωματόδρομο.

Είναι πρόκληση να βάζουν τους οδηγούς να πληρώνουν κανονικά διόδια και λίγα μέτρα μετά να τους πετάνε έξω στον παράδρομο (όπως π.χ. συμβαίνει στην Τραγάνα)! Η κυβέρνηση διασφαλίζει τα κέρδη των εταιρειών διοδίων, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει τον κόσμο σε παρακάμψεις δεκάδων χιλιομέτρων.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες εμείς οι αγρότες δείξαμε την αλληλεγγύη μας ανοίγοντας τις μπάρες των διοδίων, η κυβέρνηση απαντά με αποκλεισμούς δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα μπλόκα μας για να κινητοποιήσει τον κοινωνικό “αυτοματισμό”.

Υπάρχει λύση και η κυβέρνηση την αγνοεί: Μέσω της Αστυνομίας θα μπορούσε, σε συνεννόηση με τις επιτροπές των μπλόκων, να εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων μέσα από τα σημεία της διαμαρτυρίας.

  • Αντί όμως για συνεννόηση, η κυβέρνηση επιλέγει τον αυταρχισμό.
  • Αντί για ασφάλεια, επιλέγει να ταλαιπωρεί τους οδηγούς σε όσο πιο δύσκολες διαδρομές για να στρέψει την κοινωνία εναντίον μας.

Απαιτούμε:

  1. Να σταματήσει η είσπραξη διοδίωνσε όλο το δίκτυο. Δεν θα πληρώνει ο λαός τον εργολάβο για δρόμους που η κυβέρνηση κλείνει με το έτσι θέλω.
  2. Να σταματήσουν οι εκτροπέςπου στόχο έχουν μόνο τον κοινωνικό αυτοματισμό.
  3. Η κυβέρνηση και η αστυνομία να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα τις επόμενες ημέρες ώστε να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία του λαού μέσα από το εθνικό δίκτυο.

Απορρίπτουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα καθαρά επικοινωνιακά, επικαλούμενη έναν προσχηματικό διάλογο. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι μας ικανοποίησε αιτήματα, όμως οι υποσχέσεις της απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα και τις ανάγκες μας. Παράλληλα, επιχειρεί να σπιλώσει τον αγώνα μας, πετώντας λάσπη σε όποιον δεν υποκύπτει στους σχεδιασμούς της. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής μας τώρα, για να μείνουμε στα χωράφια μας και να έχει ο λαός φθηνά τρόφιμα.

Η επιβίωση της υπαίθρου απαιτεί λύσεις, όχι επικοινωνιακά τερτίπια.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και αφορά όλο τον λαό.

Η κυβέρνηση κλείνει τους δρόμους – τα μπλόκα ανοίγουν τον δρόμο για την επιβίωση».

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.