Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερκαταιγίδες και μαζική μετανάστευση προβλέπει η μελέτη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Η Γη θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας μιας 100πλάσιας αύξησης της καταστροφής που προκαλείται από τις καταιγίδες και εκατ. ανθρώπων που θα μεταναστεύσουν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με προειδοποιητική έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (IPCC), θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 25 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ένα σχέδιο της «ειδικής έκθεσης» για την κρυόσφαιρα της Γης δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σύμφωνα με το AFP, το σχέδιο της έκθεσης διαπίστωσε ότι χωρίς σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων, περίπου το 30% της επιφάνειας των πάγων του βόρειου ημισφαιρίου θα μπορούσε να λιώσει μέχρι το 2100, με αποτέλεσμα μαζικές πλημμύρες. Επιπλέον, η αύξηση των παγκόσμιων επιπέδων της στάθμης του νερού θα μπορούσε να μετατοπίσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ενός δισ. ανθρώπων.

«Ακόμη και αν ο αριθμός είναι 100 ή 50 εκατ. [άνθρωποι εκτοπισμένοι] περί το 2100, αυτό εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη αναστάτωση η οποία θα επιφέρει πολλή ανθρώπινη δυστυχία», δήλωσε στο AFP ο Μπεν Στράους, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επιστήμονας του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Climate Central.

«Όταν εξετάζετε την πολιτική αστάθεια που προκαλείται σήμερα από σχετικά μικρά επίπεδα μετανάστευσης, ανατριχιάζω στην σκέψη για το πώς θα δείχνει ο μελλοντικός κόσμος, όταν δεκάδες εκατ. άνθρωποι θα μεταναστεύουν επειδή ο ωκεανός καλύπτει την γη τους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το σχέδιο της έκθεσης προβλέπει ότι οι ετήσιες ζημιές από τις πλημμύρες θα αυξηθούν κατά «δύο έως τρεις τάξεις φορές έως το 2100», ανέφερε το AFP.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Reuters, η διεθνής εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν, έγραψε ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και η προστασία των ωκεανών μας συμβαδίζουν», εξηγώντας ότι «οι ωκεανοί απορροφούν φυσικά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα αποτελώντας μία γραμμή άμυνας ενάντια στις επιδεινούμενες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος».

«Οι επιστήμονες είναι σαφείς ότι πρέπει να προστατεύσουμε τουλάχιστον το 30% των παγκόσμιων ωκεανών μας μέχρι το 2030, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την άγρια φύση και να βοηθήσουμε στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί η Μόργκαν. «Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν υιοθετηθεί γρήγορα μια φιλόδοξη σύμβαση για τους ωκεανούς η οποία θα ανοίξει την πόρτα για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών».

Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου από τον 19ο αιώνα. Και η πρόβλεψη είναι ζοφερή, με την μέση θερμοκρασία να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 2 έως 3 βαθμούς μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

 

Πηγή:sputniknews.gr

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb