Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Agrotica 2022: Ενημερωτική Εκδήλωση - Ημερίδα με θέμα τα ΑΓΡΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΑΓΡΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:
«ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΚΑ 3ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ»
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ AGROTICA 2022
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 8 - ΑΙΘΟΥΣΑ Β, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΤΗΣ ΔΕΘ
 
Η Επαναστατική προσέγγιση των Αγροβολταϊκών με πρώτη κύρια εφαρμογή στα Θερμοκήπια με τη χρήση Ημιδιάφανων Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγουν την Ενέργεια για τη λειτουργία τους και αυξάνουν την παραγωγή, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών HOPE-A, στο πλαίσιο της AGROTICA 2022, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 13.30, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του Συνδέσμου εταιρειών HOPE-A, καθ. Στέργιο Λογοθετίδη, και την παρουσία και συμμετοχή της εταιρείας Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ).
Πλεονεκτήματα και Οφέλη
Τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής καινοτομίας των Αγροβολταϊκών με τη χρήση των Ημιδιάφανών Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, τα Οργανικά Φωτοβολταϊκά (OPVs) είναι:
  • Τριπλό Όφελος, Παραγωγή Τροφής και Ενέργειας και Μείωση στην Κατανάλωση Νερού
  • Παραγωγή Ενέργειας με τη Χρήση 3ης γενιάς Ημιδιάφανων Φωτοβολταϊκών
  • Σκίαση Φυτών και δέσμευση της βλαπτικής για τα Φυτά Υπεριώδους Ακτινοβολίας
  • Ρυθμιζόμενη Διαφάνεια, Μείωση Εξατμισοδιαπνοής, Μείωση Νερού & Ενέργειας
  • Αύξηση της Παραγωγής έως και 30%
  • Ελαφριά Κατασκευή και εύκολη Τοποθέτηση στα Θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες
  • Βραχεία Απόσβεση της Επένδυσης
  • Εξ αποστάσεως Παρακολούθηση και Προστασία της Καλλιέργειας
  • Δημιουργία θέσεων Υψηλά αμειβόμενης εργασίας για νέους Αγρότες/Επιχειρηματίες
  • Προστασία του Περιβάλλοντος, Εξοικονόμηση Φυσικών Πόρων
  • Κυκλική Οικονομία
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (Ηλιοφάνειας, Θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία.
Η εταιρεία ΟΕΤ διαθέτει το πρώτο στον κόσμο Ενεργειακά Αυτόνομο Υδροπονικό Θερμοκήπιο αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη παγκόσμια Ελληνική τεχνολογία με την χρήση υβριδικού συστήματος Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, για την εκμετάλλευση της Ηλιακής Ενέργειας, εγκατεστημένα στην οροφή του Θερμοκηπίου και χρήση Ανεμογεννήτριας για την εκμετάλλευση της Αιολικής ενέργειας όταν απαιτείται, και γεννήτριας Βιο-καυσίμου ως εφεδρικό σύστημα ενέργειας για πολύ ψυχρά κλίματα.
Το πρώτο παγκόσμια Ενεργειακά Αυτόνομο Υδροπονικό Θερμοκήπιο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης με την χρήση των Ημιδιάφανων Ευκάμπτων Οργανικών Φωτοβολταϊκών (OPVs) που παράγει Η Ελληνική εταιρεία OET, μέλους του Συνδέσμου εταιρειών Ελλάδος HOPE-A. Το αυτόνομο ενεργειακά Θερμοκήπιο έχει δυνατότητες ψύξης, θέρμανσης, φωτισμού (για αύξηση της φωτοσύνθεσης), και αυτόματης λειτουργίας, προστασίας και ελέγχου της καλλιέργειας.
Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics), αναφέρεται στην ταυτόχρονη παραγωγή τροφής και παραγωγή Ενέργειας, με την ενσωμάτωση των Φωτοβολταϊκών στην Γεωργική Παραγωγή.
Η Ελλάδα έχει περίπου 60.000 στρέμματα Θερμοκηπίων και κατέχει την 7η θέση σε καλλιέργειες Θερμοκηπίων στην Ευρώπη. Στα Θερμοκήπια αυτά η παραγωγή, για παράδειγμα της ντομάτας κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 8-16 τόνους το στρέμμα, ενώ θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια με την βελτιστοποίηση της καλλιέργειας, την μέγιστη αξιοποίησης της Ηλιοφάνειας ή/και την χρήση της Υδροπονίας. Η βελτιστοποίηση της παραγωγής απαιτεί την δυνατότητα της ψύξης, θέρμανσης, ελεγχόμενης παροχής τροφής στην καλλιέργεια, του φωτισμού για αύξηση της φωτοσύνθεσης αλλά και όλων των αυτοματισμών για την λειτουργία της Θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Όλα αυτά όμως απαιτούν Ενέργεια της οποίας το κόστος μπορεί να φθάσει και να υπερβεί και το 50% του συνολικού κόστους της καλλιέργειας. Αυτό ακριβώς έρχονται να λύσουν τα Αγροβολταικά με τα Ημιδιάφανα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που εγκαθίστανται στην οροφή των Θερμοκηπίων και εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την Υψηλή Ηλιοφάνεια της Ελλάδος, και των άλλων πλεονεκτημάτων των Ελληνικών κλιματικών συνθήκων. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής των καρπών έως 5 φορές σε σχέση με την Συμβατική Θερμοκηπιακή καλλιέργεια με ταυτόχρονη μείωση των επιπέδων Κατανάλωσης Νερού.
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται τέτοιες Θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής τροφής, και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτοπαραγωγή, και στην συνέχεια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πλούτο και ευημερία στους παραγωγούς και στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, όχι μόνον θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά θα πολλαπλασιαστεί η παραγωγή τροφής και οι εξαγωγές, θα δημιουργηθούν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πολλές νέες εταιρείες και πολλοί νέοι αγρότες – επιχειρηματίες, και θα περιοριστούν οι εκπομπές αερίου.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 8, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Αίθουσα Β της ΔΕΘ 13.30-16.00
Είσοδος στην Ημερίδα είναι Ελεύθερη.
Οι Συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν τις Προσκλήσεις από την ΔΕΘ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 2, STAND 46 του HOPE-A και της ΟΕΤ, από τις 20 Οκτωβρίου.
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb