Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαθητής κέρδισε βραβείο 250.000 δολαρίων! -Τι εφηύρε που θα εξοικονομήσει δισ.

Ένα από τα κορυφαία βραβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κέρδισε ένας 18χρονος μαθητής από τη Νέα Υόρκη, για την έρευνα του σχετικά με τον καταστρεπτικό μικροοργανισμό που προκάλεσε το μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία.

Ο 18χρονος Μπέντζαμιν Φάιρεστερ, σχεδίασε ένα μοντέλο υπολογιστή που θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαμένες καλλιέργειας της πατάτας.

Ο 18χρονος Μπέντζαμιν Φάιρεστερ

Ο μαθητής του Hunter College High School βγήκε πρώτος ανάμεσα σε 1.800 συμμετέχοντες για το πρώτο βραβείο των 250.000 δολαρίων στο Regeneron Science Talent Search, το οποίο αριθμεί 13 νικητές βραβείων Νόμπελ μεταξύ των αποφοίτων του.

Το έργο του Φάιρεστερ, με τίτλο «Μοντελοποίηση της πρόσκαιρης δυναμικής της φυτόφθορας σε τοπική κλίμακα», χαρτογράφησε δεδομένα ασθενειών και πρότυπα καιρικών συνθηκών για να προβλέψει πού θα διασκορπιστούν τα παθογόνα που προκαλούν την καταστροφή της πατάτας. Στη μελέτη που ανέπτυξε ο Φάιρεστερ χρησιμοποίησε στοιχεία από Ισραηλινούς αγρότες και μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής, όπως τα επίπεδα υγρασίας και η κατεύθυνση του ανέμου.

Οι μύκητες αυτοί μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα χωράφια με καλλιέργεια πατάτας μέσα σε μερικές ημέρες και ήταν η κύρια αιτία που προκάλεσε το μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία το 1840 που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων που πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα με της καταστροφή της πατάτας συνεχίζει να υφίσταται αλλά όχι τόσο οξύ. Σύμφωνα με έγγραφα του 2012, εκτιμάτε πως η αξία της απώλειας από μια τέτοια καταστροφή στις ημέρες μας θα μπορούσε να ανέλθει στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πηγή:iefimerida

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb