Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχοι Κτηνοτρόφων Αττικής για το 2023

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11/1/2023, το τακτικό διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο αντικείμενο την εστίαση στους στόχους του Συλλόγου της Αττικής για το 2023.

Ο κ Γ. Κοντογιάννης προσκάλεσε όλους και όλες στην δημόσια διαδικτυακή ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΥΧΩΝ την Τετάρτη, 18 Ιαν 2023, στις 20.30 στο zoom στην σύνδεση https://us02web.zoom.us/j/86117592866.

Και βέβαια όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν ή και να πάνε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, ΑΘΗΝΑ) για να συμμετέχουν στην διάλεξη της Δρ Αικατερίνης Καμηλάκη όπου η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη του δικτύου Αγροτισσών) θα μιλήσει με θέμα: Η φύση και η ζωή είναι κυκλικές λειτουργίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι σταθερό και βιώσιμο (αειφόρο) όσο μεγαλύτερη βιοποικιλότητα έχει. Διαδικτυακά την συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει δωρεάν όποιος επιθυμεί την Τρίτη, 17 Ιαν 2023, στις 18.00 στο https://us06web.zoom.us/j/82740849755?pwd=YTZ2ZDRMRDN2b21QTm92ZEhDVzhtQT09&fbclid=IwAR28Y5DwFLCMM8PDaWP5qLPoFdcBYK6ysG6Z1TmcJZ3RrXyX8VS8WGHihQo#success.

Με πρόσκληση του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κ Γιάννη Κοντογιάννη, την Τετάρτη, 11/1/2023, η Γραμματέας του Συλλόγου κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής) οργάνωσε την συνάντηση στην πλατφόρμα zoom, που υποστηρίζεται από το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν οι: Δρ Θωμάς Παπαχρήστου, καθ Ιωάννης ΧατζηΓεωργίου, καθ Σέρκο Χαρουτουνιάν, Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου & καθ Δημήτριος Κουρέτας, με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) και γραμματεία την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (γεωργός, Ν. Σκοπός). Την γραμματειακή υποστήριξη της πρωτοβουλίας είχε η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα).

Την συζήτηση μπορεί να την δει κάθε ενδιαφερόμενος στο facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/1139093916809267, όπου βρίσκονται και άλλες πάνω από 200 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, σαν μια ζωντανή «βιβλιοθήκη» θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κτηνοτρόφο, και όχι μόνο, αλλά και τον σύγχρονο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν την Τετάρτη, 11/1/2023 με κύριο ερώτημα «Τι θα μπορούσε να κάνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής το 2023», εντοπίζονται:

  • ΔΕΝ γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς θα εφαρμοσθεί για την Ελλάδα αυτό που μερικοί λένε «Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027»
  • Θετική, αλλά όχι πανάκεια, πρέπει να θεωρηθεί το «ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ με την ΦΥΣΗ» που υπέγραψαν 190 κράτη του ΟΗΕ στο Μοντρεάλ στις 18/12/2022. Μοιάζει να άρχισε μια αντιστροφή της παλαιότερης υποβάθμισης του ρόλου του αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου κλπ).
  • Πυξίδα για τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες για όλες τις πολιτικές και χρηματοδοτήσεις είναι το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040»
  • Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικά, μαζί με την καθημερινότητα της επιβίωσης,

-τις ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ (με υποθέματα: τον χαρακτηρισμό επαρκών βοσκοτόπων, τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, τα Κτηνοτροφικά πάρκα, τα city farm, και την ενεργοποίηση της οικοτεχνίας για κρεατοσκευάσματα)

-τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ με αξιοποίηση υποστηρικτικού δικτύου από τοπικές φάρμες και

-την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ. Είναι απαράδεκτο να μην υποστηρίζονται οι επιχειρηματίες αγρότες από ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.

  • Θα έπρεπε να αξιοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη προσέγγιση των νέων και την προβολή του σημαντικού ρόλου της κτηνοτροφίας.
  • Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν επαρκέστερα για τις σωστές-πραγματικές διαστάσεις της προσφοράς της εκτατικής κτηνοτροφίας στην ευζωία, στην οικογενειακή εκμετάλλευση, στον αγροτικό τρόπο ζωής & στις ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής των κτηνοτρόφων.
  • Η υποστήριξη σε επισκέψιμες φάρμες πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.
  • Η Ελληνική κτηνοτροφία προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως στην επισιτιστική ασφάλεια και σε οικοσυστημικές ανάγκες, Ίσως η διαμόρφωση ειδικών πιστοποιήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστούς πολίτες & καταναλωτές να αντιληφθούν τις σημαντικές προσφορές της Ελληνικής εκτατικής κτηνοτροφίας και να διαμορφώσει το «brand» της κτηνοτροφίας.
  • Η συστηματική και συνεχής ενημέρωση και προβολή της συμβολής της κτηνοτροφίας στην σύγχρονη πραγματικότητα θα πρέπει να είναι στους στόχους κάθε οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την κτηνοτροφία. Διαφάνηκε αισθητή έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης ακόμα και σε Υπουργικό επίπεδο, ενώ είναι ξεκάθαρη η απουσία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων –«Κτηνοτρόφων» από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
  • Εντοπίσθηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον μόνο για ζώα αστών (σκυλάκια, γατιά, πουλιά, άλογα κλπ) και σχεδόν «κυνήγι προστίμων» για τα παραγωγικά ζώα.
  • Η κα Μάγδα Κοντογιάννη ανέφερε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έκαν φιλότιμη προσπάθεια στα διαλείμματα της καθημερινότητας (άρμεγμα, γαλουχίες, υγιεινή, καθαριότητα, τροφοδοσία κλπ κλπ) να πάει σε νηπιαγωγεία, δημοτικά ακόμα και ΕΠΑΛ για να προωθήσει την τοπική παραγωγή τροφής.
  • Οι 200 και περισσότερες δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις είναι ελεύθερες σε βίντεο στο facebook στο προφίλ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ τόσο ως στοιχείο κοινωνικής διαβούλευσης, όσο και ως «βιβλιοθήκη» θεμάτων , αλλά και ως μια μορφή αγροτικής ενημέρωσης, αφού δεν υπάρχει επαρκής αγροτική εκπαίδευση, ούτε καν επαρκής αγροτική επιμόρφωση.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ευελπιστεί ότι το 2023 θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει σταθμό στην καμπή προς αναγνώριση της συμβολής της κτηνοτροφίας στην ισορροπία του περιβάλλοντος, στην υγεία και διατροφή, στον πολιτισμό και στην εθνική οικονομία

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφος) προσκάλεσε όλους & όλες στο https://us02web.zoom.us/j/86117592866 στην δημόσια διαδικτυακή ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΥΧΩΝ την Τετάρτη, 18 Ιαν 2023, στις 20.30.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb