Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χρήση ενέργειας στα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 6% το 2021

Το 2021, τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 27 % της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ στα νοικοκυριά καλύφθηκε από φυσικό αέριο (33,5%) και ηλεκτρική ενέργεια (24,6%). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 21,2%, ακολουθούμενες από το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (9,5%) και την παράγωγη θερμότητα (8,6%). Ένα μικρό ποσοστό (2,5%) εξακολουθούσε να καλύπτεται από προϊόντα άνθρακα (στερεά ορυκτά καύσιμα).

Σε σύγκριση με το 2020, το 2021 η κατανάλωση ενέργειας μεταξύ των νοικοκυριών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,5% σε συνολική αξία σχεδόν 11,0 εκατομμυρίων Terajoules, με τα μερίδια του φυσικού αερίου (+1,8 ποσοστιαίες μονάδες (pp) ), των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (+0,9 pp) και των παραγόμενων θερμότητας (+0,4 π.μ.) στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξάνεται. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου μειώθηκε αισθητά (-2,8 π.μ.), με την ηλεκτρική ενέργεια και τα στερεά ορυκτά καύσιμα στην ίδια πορεία (-0,2 π.μ. το καθένα). 

Infographic: κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά της ΕΕ (μερίδιο %, 2021)

Πηγή δεδομένων: nrg_d_hhq
 

Στην ΕΕ, η κύρια χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά είναι για τη θέρμανση κατοικιών (64,4% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα), ακολουθούμενη από τη θέρμανση νερού (14,5%).

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για το φωτισμό και τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές αντιπροσωπεύει το 13,6% (αυτό εξαιρεί τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των κύριων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης ή μαγειρέματος).

Οι κύριες συσκευές μαγειρέματος απαιτούν το 6,0% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, ενώ οι άλλες τελικές χρήσεις και η ψύξη χώρου καλύπτουν το 1,1% και το 0,5%, αντίστοιχα. Η θέρμανση του χώρου και του νερού αντιπροσωπεύει συνεπώς το 78,9% της τελικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, σημειώνοντας αύξηση 1,0 π.μ. σε σύγκριση με το 2020. 

Κοιτάζοντας το 2020, το 2021 η κατανάλωση και στις έξι τελικές χρήσεις που αναφέρονται παραπάνω ήταν αυξημένη, αλλά πιο ξεκάθαρα όσον αφορά την ψύξη χώρων (+10%) και τη θέρμανση χώρων (+7%). Η γενική κατηγορία «άλλες χρήσεις» σημείωσε επίσης αύξηση 17%. 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb