Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικός ανταγωνισμός, μικροκαρπία, κόστος παραγωγής, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ιταλικό ακτινίδιο

Δοκιμασμένο τα τελευταία χρόνια λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με τη βακτηρίωση, τις νεκρώσεις και τους ανοιξιάτικους παγετούς, το ακτινίδιο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια νέα παραγωγική και εμπορική σεζόν φέτος.
 
Σε ποιο σημείο όμως, βρίσκεται σήμερα, η παραγωγή αυτού του φρούτου στις ιταλικές περιοχές;
 
Εξετάζοντας τα στοιχεία του Istat σχετικά με τις επιφάνειες και την παραγωγή των τελευταίων δύο ετών, παρατηρείται καθαρή αύξηση σε εθνικό επίπεδο και ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Η ιταλική τάση ανάπτυξης από έτος σε έτος είναι 23% με συνολική παραγωγή 537.867 τόνων (αύξηση κατά 101.000 τόνους το 2021) και ειδική έκταση 26.341 εκταρίων.
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Αναλύοντας την κατάσταση των επιμέρους περιοχών, το Λάτσιο ξεχωρίζει σίγουρα σε επίπεδα παραγωγής, με όγκους 239.231 τόνων το 2022, με αυξητική τάση 14% σε σύγκριση με το 2021. Το Λάτσιο είναι επίσης η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό εκταρίων αφιερωμένων στην καλλιέργεια: το 2022 οι περιφερειακές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με ακτινίδια ανήλθαν σε 9499 στρέμματα, ακολουθούμενες σε μεγάλη απόσταση από την καλλιέργεια της Emilia Romagna που εκτείνεται σε 5.153 εκτάρια. Το Λάτσιο είναι η πρώτη ιταλική περιφέρεια και σε περιφερειακό μερίδιο: αυτό του 2022 είναι ίσο με 36%.
 
Αλλά το Veneto αναπτύσσεται περισσότερο από όλα φέτος, ανακάμπτοντας μετά από έναν ανοιξιάτικο παγετό το 2021, σημειώνοντας αύξηση 327% για παραγωγή 57.785 τόνων.
 
Στο Πιεμόντε η εκτιμώμενη παραγωγή είναι ουσιαστικά παρόμοια με αυτή του Βένετο, με λίγο περισσότερους από 56 χιλιάδες τόνους, ενώ όσον αφορά τις επιφάνειες η βορειοδυτική περιοχή έχει 300 περισσότερα εκτάρια.
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Σε έντονη αντίθεση -τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις- η Καλαβρία, που πιθανότατα υπέφερε πολύ από τις επιπτώσεις της μεγάλης καλοκαιρινής ζέστης.
 
Εδώ η παραγωγή, μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο italiafruit , μειώθηκε κατά 36% σε σύγκριση με το 2021 με λίγο περισσότερους από 27 χιλιάδες τόνους ακτινιδίων συγκομιδής (όγκοι πρακτικά μειωμένοι στο μισό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και αποκλειστικές εκτάσεις ίσες με 1.586 εκτάρια.
 
Ακολουθώντας την αρνητική τάση της Καλαβρίας, βρίσκουμε την Καμπανία, με τάση παραγωγής μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με το 2021. 
 
Τα πρώτα ιταλικά φρούτα έχουν ήδη κάνει το ντεμπούτο τους στις αγορές στα μέσα Σεπτεμβρίου και τώρα η καμπάνια ζωντανεύει, με την έναρξη της συγκομιδής του Hayward και στη Βόρεια Ιταλία.
 
Και αν τι κλίμα  είναι καλό, τα προβλήματα του ελληνικού ανταγωνισμού και οι κλιματικές συνέπειες παραμένουν: σε πολλές περιπτώσεις η καλοκαιρινή ξηρασία έχει επηρεάσει τους καρπούς μειώνοντας το μέγεθός τους, ενώ στο κίτρινο υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με την ωρίμανση των καρπών που έχει δείξει η ίδια ιδιαίτερα παραμορφωμένη.
 
Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής και τιμές ενέργειας, με ότι συνεπάγεται αυτό και για την φετινή παραγωγή και το πόσο δύσκολο είναι να κυλίσει ομαλά σε όλα τα επίπεδα.
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb