Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Από τον αποκλεισμό στην πληρωμή: Πώς αποκαταστάθηκε η κατάφωρη αδικία εις βάρος των παραγωγών της Πέλλα

Ολοκληρώθηκε προχθές η πληρωμή των παραγωγών μηδικής (τριφυλλιού) της Πέλλας, με την οποία αποκαταστάθηκε στην πράξη η αδικία σε βάρος τους, καθώς, ενώ είχαν υποστεί τους ίδιους περιορισμούς και τις ίδιες συνέπειες από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, είχαν αρχικά μείνει εκτός της οικονομικής στήριξης.

 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο αποκλεισμός της Πέλλας.

 

Ήδη από τις 8 Ιουνίου, ο Γιώργος Καρασμάνης είχε παρέμβει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας:

 

«Η Πέλλα είχε πολλά κρούσματα ευλογιάς, με συνεχόμενες θανατώσεις κοπαδιών, και μέχρι και σήμερα βρίσκεται όλος ο Νομός σε καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς τριφυλλιού. Πραγματικά είναι κραυγαλέα αδικία για την Πέλλα και παρακαλώ πολύ για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας».

 

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός κατέθεσε στη Βουλή ως Αναφορά την επιστολή – διαμαρτυρία των παραγωγών μηδικής της Πέλλας, μεταφέροντας θεσμικά το αίτημά τους.

 

Η παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη για την αποκατάσταση της αδικίας:

 

https://www.facebook.com/share/p/1HqdgrBj7N/?mibextid=wwXIfr

 

Στις 15 Ιουνίου, επανήλθε με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, τεκμηριώνοντας ότι η Πέλλα βρισκόταν από τις 22 Αυγούστου 2025 σε ζώνη προστασίας και επιτήρησης, με περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση ζωοτροφών.

 

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανσή του:

 

«Συνεπώς, παίρνει ενίσχυση ο παραγωγός της Αλεξάνδρειας Ημαθίας – και ορθώς την παίρνει – και ο παραγωγός της Κρύας Βρύσης Πέλλας αποκλείεται, όταν μια αυλακιά χωρίζει τους παραγωγούς. Η απόφαση είναι έωλη, άδικη και έχει δημιουργήσει παραγωγούς δύο ταχυτήτων».

 

Και κατέληγε ζητώντας «την άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας».

 

Οι συνεχείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Καββαδάς ενημέρωσε στη συνέχεια τον Γιώργο Καρασμάνη ότι εγκρίνεται ποσό 4,9 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση των παραγωγών των Νομών που είχαν αποκλειστεί από την αρχική ενίσχυση, μεταξύ των οποίων και η Πέλλα.

 

Η ανακοίνωση για την έγκριση της ενίσχυσης:

 

https://www.facebook.com/share/p/1EtLG4fQhW/?mibextid=wwXIfr

 

Ακολούθησε η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η ένταξη της Πέλλας στο καθεστώς ενίσχυσης.

 

Προχθές η δέσμευση έγινε πράξη. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς.

 

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η αναγνώριση της εμπειρίας των 30 χρόνων του Γιώργου Καρασμάνη στα αγροτικά ζητήματα συνοδεύεται από συγκεκριμένο έργο άλλωστε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αύξησε κατά 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τη στήριξη προς την ελληνική κτηνοτροφία και έδωσε για πρώτη φορά συνδεδεμένη ενίσχυση στα κτηνοτροφικά ψυχανθή, με στόχο την επάρκεια ζωοτροφών και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

 

Ο πρώην Υπουργός εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των πληρωμών, μια εξέλιξη που δικαιώνει τις άμεσες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του για τους παραγωγούς της Πέλλας. Η θετική αυτή κατάληξη επιβεβαιώνει τα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, οι οποίες, ανταποκρινόμενες με τη δέουσα ευαισθησία και το αίσθημα δικαιοσύνης που τις διακρίνει, ενήργησαν αποτελεσματικά για την άρση της αδικίας, διασφαλίζοντας ότι κανένας παραγωγός δεν θα μείνει απροστάτευτος.

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb