Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόρος με «καπέλο» έως και 67,5% για απλήρωτες εισφορές ΕΦΚΑ

Φόρο με «καπέλο» έως και 67,5% θα πληρώσουν στις δηλώσεις του 2018 περίπου 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, που δεν πλήρωσαν τις εισφορές ΕΦΚΑ για το 2017 είτε γιατί δεν έλαβαν ειδοποιητήριο είτε από αμέλεια. 

 

Οσοι δεν έλαβαν όλες τις εισφορές από αμέλεια και αδυναμία του ΕΦΚΑ, όπως συνέβη με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, θα επιβαρυνθούν με άδικο έξτρα φόρο διότι από το εισόδημα του 2017 που θα δηλώσουν το 2018 θα εκπέσουν μόνον τα ποσά εισφορών που κατέβαλαν για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος,  εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο 26,95%, ενώ ο ΕΦΚΑ όφειλε να τους στείλει και άλλο ένα 4% ως 11% εισφορών για εφάπαξ και επικουρικό, το οποίο όμως επειδή δεν το έλαβαν και δεν το πλήρωσαν δεν θα εκπέσει του εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην έχουν όλη την έκπτωση εισφορών από το εισόδημα αλλά μόνον ένα τμήμα αυτών.

Το ποσό εισφορών που δεν εκπίπτει γιατί δεν στάλθηκε από τον ΕΦΚΑ θα τους στοιχίσει διπλά! Αφενός με επιπλέον φόρο γιατί οι συντελεστές φορολόγησης 22%, 29%, 37% ή 45% θα υπολογιστούν σε μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που θα είχαν αν ο ΕΦΚΑ τους έστελνε όλες τις εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλουν. Αφετέρου με διπλές εισφορές για το 2018, γιατί οι χρωστούμενες του 2017 (4% ως 11%) θα πληρωθούν το 2018 και μαζί με αυτές θα έχουν να πληρώσουν και τις τρέχουσες εισφορές του έτους.

Με έξτρα φόρο όμως θα επιβαρυνθούν και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες με δική τους ευθύνη δεν κατέβαλαν τις εισφορές του 2017 αφού δεν μπορούν να τις αφαιρέσουν από το εισόδημα που θα δηλώσουν το 2018. Επιπλέον, τα ποσά που δεν πλήρωσαν θα βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμη οφειλή με πρόστιμο.


Πηγή: iefimerida.gr
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb