Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιφέρεια Κρήτης, Εκκλησία, φορείς «γέφυρα» συνεργασίας με την ομογένεια όπου γης

Στην στενή συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τους ομογενείς όπου γης και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας του Πολιτισμού της Κρήτης, της Ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων του νησιού μας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο.

Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως είπε ο κ Αρναουτάκης καλωσορίζει όλους εσάς στον τόπο σας και χαιρετίζει τη σημερινή Γενική Συνέλευση με τη διαβεβαίωση πως «οι Κρήτες της Διασποράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού που εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους. Ένα σύνολο ανθρώπων, που με τις δράσεις τους, με την εργατικότητά τους, με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, μας κάνουν όλους περήφανους.»

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης, τόνισε, ότι, «είναι ισχυρή η επίδραση των Απόδημων Κρητών στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Κρήτης, και ότι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, καθιερώνονται ως οι πιο αποτελεσματικοί “πρέσβεις” της επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Μάλιστα ο κ Αρναουτάκης, τόνισε ότι  προς την κατεύθυνση αυτή, ως Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τη στενή συνεργασία με τους Κρητικούς και στις πέντε ηπείρους, δομούμε μια δυνατή σχέση συνεργασίας αναδεικνύοντας το ρόλο της Κρήτης ως την πύλη εισόδου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ένα πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους Ομογενείς. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το νησί μας, μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, καθιερώνεται ως μια Περιφέρεια με ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι η παρουσία σας και η ουσιαστική συμβολή των Ομογενών, στο σχεδιασμό για την Κρήτη των επόμενων χρόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική.»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης επίσης ενημέρωσε τα μέλη του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών για τους άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, όπως, την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού, την βελτίωση της εικόνας της Κρήτης στις διεθνείς αγορές, ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές σε αυτούς τους τομείς πολιτικής, όπως είπε, παρουσιάζονται νέα πεδία συνεργασίας  μεταξύ της Περιφέρειας και των δικών σας οργανώσεων. Παράλληλα απηύθυνε στους ομογενείς μια ιδιαίτερη πρόταση για τους νέους, λέγοντας «Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του πιο δυναμικού, του πιο ελπιδοφόρου τμήματος της κοινωνίας της. Οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες που κατά χιλιάδες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό χρειάζονται τη δική σας στήριξη.  Επικοινωνήστε μαζί τους στις περιοχές που ζουν και εργάζονται, κρατήστε τους κοντά με το Κρητικό στοιχείο, βοηθήστε τους να μην αποξενωθούν από την Κρήτη, πείτε τους πως η Κρήτη τους χρειάζεται και τους περιμένει πίσω. Ενημερώστε τους πως στην Κρήτη λειτουργούν κορυφαία Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα ικανά να καλύψουν τα σχέδια τους για τη ζωή. Σε αυτά τα παιδιά κρύβεται η μαγιά για την αναγέννηση της χώρας».

Τον Περιφερειάρχη ευχαρίστησαν θερμά για την στήριξη της ομογένειας ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Γιάννης Νικολακάκης, οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Αεράκης, Αντώνης Τσουρδαλάκης, Μανόλης Κουγιουμουτζής, ο Κοσμήτορας του Παγκόσμιου συμβουλίου Ιπποκράτης Μπελαδάκης. Επίσης ευχαριστίες για την συνεργασία με τον Περιφερειάρχη στον κοινό στόχο στήριξης της ομογένειας, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης.

Της συνεδρίασης της Γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών προηγήθηκε Αγιασμός που τέλεσε παρόντων του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και θεσμικών εκπροσώπων ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος.

Στην ενίσχυση της συνεργασίας με την ομογένεια αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος, ο Μητροπολίτης κκ Πρόδρομος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Νίκος Παπαδάκης, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα ο ίδιος μίλησε παράλληλα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το έργο του, ενώ ενημέρωσε και για τα παραρτήματα του ιδρύματος που ανοίγονται στο εξωτερικό. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η οποία πρόσφατα είχε ηγηθεί αποστολής της Περιφέρειας για τις τιμητικές εκδηλώσεις της ομογένειας στην Μάχη της Κρήτης. Μάλιστα από του βήματος της συνέλευσης στο Ρέθυμνο σήμερα ο κ.  Τσουρδαλάκης έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για την στήριξη της ομογένειας, όπως και ευχαριστίες στην παρισταμένη κα Λιονή.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb