Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλεργίες και τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Αλλεργίες της Άνοιξης: Τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών της εποχής. Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά, και σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε έρθει ήδη αντιμέτωποι με τις αλλεργίες, που η όμορφη κατά τα άλλα εποχή μας προκαλεί. Οι αλλεργίες πλέον είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού την Άνοιξη αλλά και τις αρχές του Φθινοπώρου.

 

Αλλεργία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε κανονικά αβλαβείς ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Οι αλλεργίες εκδηλώνονται συνήθως με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα και αίσθηση μπουκώματος, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδα αλλά και άσθμα το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Παρά το γεγονός ότι η φύση είναι στην πραγματικότητα η κυριότερη αιτία των περισσότερων αλλεργικών συμπτωμάτων, μπορεί επίσης να είναι η καλύτερη λύση για τους πάσχοντες και να βοηθήσει να κρατήσουν την αντίδραση υπό έλεγχο. Εμείς εδώ βρήκαμε και σας προτείνουμε τα πιο σημαντικά βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών αυτών συμπτωμάτων που προκαλούν οι αλλεργίες.

Δείτε επίσης: Τζίνγκο Μπιλόμπα: Ένα πανάρχαιο και πολύ δραστικό βότανο

Τζίνγκο Μπιλόμπα

Το Τζίνγκο μπιλόμπα θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για αλλεργίες. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμά το άσθμα και τις αλλεργίες του αναπνευστικού. Ανακουφίζει επίσης από τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και από τη φλεγμονή των αεραγωγών της μύτης σε ασθενείς με άσθμα.

Θυμάρι

Έχει αποχρεμπτική και αντισηπτική δράση. Είναι χρήσιμο τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα σε χρόνιες λοιμώξεις.

Σκουτελάρια

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργιών που προκαλούν ρινίτιδα, άσθμα, ωτίτιδες, ακόμη και βρογχίτιδα ή εμφύσημα. Είναι αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή.

Γλυκόριζα

Έχει αντιαλλεργικές αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες παρόμοιες με της κορτιζόνης.

Εφέδρα

Ισχυρό και γρήγορο αντιαλλεργικό που σύμφωνα με τους βοτανολόγους χρησιμοποιείται για ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα κατά του άσθματος.

Μελισσόχορτο

Το λάδι του έχει αντιισταμινική δράση και προστατεύει το δέρμα, το τονώνει και το χαλαρώνει. Είναι πολύ γνωστό άλλωστε για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Τζίντζερ

Το Τζίντζερ βοηθάει στις αλλεργίες του δέρματος και στα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους βήχα και φλεγμονή.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Βοηθά στην επούλωση κάθε πληγής όπως τα τσιμπήματα. Βοηθάει πολύ στην επιπεφυκίτιδα, καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και του ερυθήματος και είναι ιδανική για το ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα.

Διαβάστε ακόμα: Αγγελική: Ένα βότανο για τη γυναίκα και όχι μόνο

Βασιλικός

Εξαιρετικά αρωματικός, τονώνει την αναπνοή και είναι σπασμολυτικό του πεπτικού, αντισηπτικό και αποχρεμπτικό.

Χαμομήλι

Έχει ισχυρή δράση σε φλεγμονές των ματιών ή του δέρματος. Έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση, αντιμολυσματικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Το αφέψημα χαμομηλιού είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό.

Λούφα (Luffa operculata L.)

Αυτό το πολύτιμο τροπικό φυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλα βότανα για όλες τις περιπτώσεις των αλλεργιών. Δρα “μπλοκάροντας” και αποβάλλοντας τις τοξίνες οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σπουδαιότερο όφελος από τη χρήση του φυσικού αυτού ιάματος, είναι η έλλειψη των ανεπιθύμητων ενεργειών που συνήθως παρουσιάζουν τα συνθετικά αντιισταμινικά όπως υπνηλία.

Ενδείκνυται για αλλεργικό συνάχι (φαγούρα, φτέρνισμα, βήχας, φλόγωση του λάρυγγα, της μύτης, των ματιών, δακρύρροια, μπούκωμα της μύτης, ρινική καταρροή), αλλεργική ρινίτιδα (χρόνια ή εποχιακή), αλλεργίες του αναπνευστικού (από τρίχες ζώων, πούπουλα, αρώματα, σκόνη) και αλλεργικό έκζεμα.

Τσουκνίδα

Η γνωστή σε όλους μας τσουκνίδα παρέχει γενική τόνωση στον οργανισμό, έχει αντιαλλεργική δράση και βοηθάει στην αλλεργική ρινίτιδα.

Παρόλο που τα παραπάνω βότανα θεωρούνται ασφαλή για την αντιμετώπιση αλλεργιών αλλά και άλλων παθήσεων, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν τη χρήση τους, για τυχόν παρενέργειες.

 

Πηγή:tsouk.gr

 
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb