Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως να φτιάξουμε μόνοι, τα δικά μας φυτά για τον κήπο

Είναι πολύ σημαντικό να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο για λαχανικά, κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, να δημιουργήσουμε δηλαδή τα δικά μας φυτά που θα μεταφυτεύσουμε στη συνέχεια στον κήπο ή στο μπαλκόνι, από τους σπόρους ποικιλιών που έχουμε επιλέξει. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, καθώς ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, μαρούλια, λόλες, αγγούρια, μαϊντανό, άνηθο, άλλα και λουλούδια.

 

• Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση σπορείου;

Όσοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν κηπευτικά την άνοιξη και να φυτέψουν τα σπορόφυτα μέσα στο Απρίλιο-Μάιο θα πρέπει έγκαιρα, 1-2 μήνες πριν, ανάλογα το είδος του κηπευτικού, να δημιουργήσουν σπορείο για να φυτέψουν τους σπόρους. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Για να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όποτε θα πρέπει να ετοιμάσουμε το σπορείο μας, Ιούλιο-Άυγουστο.

• Τι υλικά θα χρειαστούμε για τη φύτευση σπορείου;

Για τη δημιουργία του σπορείου χρειαζόμαστε τα παρακάτω υλικά:
 
– Δίσκους και κυπελάκια φύτευσης
 
Προμηθευόμαστε έτοιμες βάσεις φυτωρίων με κυπελλάκια από πλαστικό, ή ειδικούς δίσκους από φελιζόλ ή ακόμα και μικρά γλαστράκια απο οικολογικό κοκοφοίνικα. Εναλλακτικά, ανακυκλώνουμε πλαστικά κύπελλα του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής.
 
– Φυτόχωμα σποράς
 
Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μίγμα με τις εξής αναλογίες: 70% μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης με pH γύρω στο 6, 20% κομπόστ ή σβησμένη κοπριά και 10% περλίτη ή ψιλή ελαφρόπετρα.
 
– Σπόρους κηπευτικών
 
Επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες κηπευτικών για να φυτέψουμε που θα ήταν καλό να τις διατηρούμε κάθε χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, προτιμούμε σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

• Ποια είναι τα βήματα για την δημιουργία του σπορείου;

Για τη φύτευση του σπορείου κηπευτικών, εξασφαλίζουμε αρχικά ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους. Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών. Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφριά με ένα ποτιστήρι που εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

• Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για το σπορείο των κηπευτικών μας;

Εξασφαλίζουμε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι των κηπευτικών. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα μικρά σπορόφυτα των λαχανικών να έχουν έκθεση στον ήλιο, αλλά αποφεύγουμε τον ζεστό ήλιο του μεσημεριού. Μπορούμε επίσης να τα προστατέψουμε χρησιμοποιώντας πράσινο δίχτυ που βοηθά τόσο στην αντιπαγετική προστασία των φυτών για τις κρύες νύχτες, καθώς στην ηλιοπροστασία τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ποτίζουμε σταθερά κάθε 1-2 μέρες ώστε το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο χωρίς να παραποτίζουμε τα φυτά.

• Kι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση σπορείου

Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της τομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού. Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

mistikakipou.gr

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb