Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aράχνη-πασχαλίτσα

Η αράχνη-πασχαλίτσα εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός από το Ναύπλιο.

 Tο σπάνιο είδος αράχνης (Eresus Cinnaberinus) που εθεάθη στην Αργολίδα, έστειλαν φωτογραφίες με το συγκεκριμένο έντομο από τους Δελφούς και την Χαλκιδική.

“Την εντόπισα χθες το πρωί και στην περιοχή των Δελφών και συγκεκριμένα στο μουσείο Δελφικών εορτών «Άγγελου και Εύας Σικελιανού»” αναφέρει χαρακτηριστικά αναγνώστρια του enikos.gr η οποία μάλιστα υποστηρίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το συγκεκριμένο είδος στην περιοχή.

 

  

 

Η φωτογραφία που έστειλε από την Χαλκιδική αναγνώστης του enikos.gr με την αράχνη-πασχαλίτσα

 

 

 

Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά του στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει, αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

Είδος προς εξαφάνιση στην Αγγλία

Αυτό το έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει  μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμη διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε  ένα ποσό 4,6 εκατ. λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009. Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus.

ΠΗΓΗ:https://www.enikos.gr

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb