Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγειρεύοντας "κριθαλώτο" στο χωράφι: Μια νέα πρόταση από την Ημαθία που κερδίζει εντυπώσεις

Η εύφορη ημαθιώτικη γη εκτός από τα υπέροχα φρούτα που παράγει , τον Μάρτιο κατά την περίοδο της ανθοφορίας των ροδακινιών και νεκταρινιών ντύνεται στα ροζ, προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα , μια αληθινή πινελιά της φύσης!

Ρεπορτάζ: Χρήστος Βοργιάδης - Photos by Παναγιώτης Φιλιππίδης 

κριθαε 

Να όμως που δε σταματά εκεί και διανύοντας τον τελευταίο φθινοπωρινό μήνα απολαμβάνουμε εκπληκτικά τοπία , κτήματα βγαλμένα από πίνακες ζωγραφικής!

Ο φακός της IMATHIOTIKIGI.GR και ο δημοσιογράφος Χρήστος Βοργιάδης βρέθηκαν στο κτήμα του παραγωγού λωτών Τάσου Ρούστα , στη Νικομήδεια του Δήμου Βέροιας, όπου και στήθηκε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

κκιε

Πρωταγωνιστής ο σεφ Αντώνης Μουστάκας από την Ταβέρνα «Πλάτανος» , ο οποίος μαγείρεψε «κριθαλώτο», δηλαδή κριθαρότο με λωτό και μάλιστα μέσα στο χωράφι (Φυσικά με τη βοήθεια του Smart Grill της Coral Gas) !

«Σας ευχαριστώ πολύ για το κάλεσμα και ευκαιρία είναι να δώσουμε στους αναγνώστες σας και ένα ευχάριστο θέμα που αφορά τα αγροτικά προϊόντα και κατά κύριο λόγο τον λωτό ένα φρούτο που παράγουμε και στον ημαθιώτικο κάμπο. Σαν μάγειρας μου αρέσει να κάνω πειράματα και ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν να κάνουν με τα προϊόντα του τόπου μας. Πρέπει να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και σαν επιχειρηματίας έχουμε ένα λόγο παραπάνω. Έτσι ήρθε η ιδέα για να συνδυάζουμε τον λωτό σε ένα φαγητό γρήγορο εύκολο και προσιτό στις νέες γενιές. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε συνδυάσει τα φρούτα σε κάποιο φαγητό ή σάλτσα ήδη η τηγανιά με ροδάκινο που σερβίρουμε στην ταβέρνα πλάτανος έχει κερδίσει αρκετά καλές κριτικές και τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.» ανέφερε στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ ο κ. Αντώνης Μουστάκας, προσθέτοντας «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και άλλα πειράματα αρκεί να υπάρχει θέληση και εξωστρέφεια για το οποιοδήποτε προϊόν».

ρερτττ

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες τα χρώματα του «Κριθαλώτο» συνδέονται με το έδαφος, η μαγειρική γίνεται γιορτή και ο λωτός , γεμάτος άρωμα, γλυκύτητα και θρεπτική αξία… κερδίζει δικαίως τη θέση του στο πιάτο μας.

ικι32

Ακολουθεί η συνταγή του σεφ Αντώνη Μουστάκα

Κριθαλώτο για 2 άτομα

Υλικά

1 μέτριο κρεμμύδι

2 μανιτάρια κούπες

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

3 κ. σ. Ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι κατά προτίμηση

3 Λωτούς 250γρ

Κριθαράκι μέτριο 500ml

Νερό

Εκτέλεση - Μαγείρεμα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα λαχανικά μας

Kρεμμύδι ψιλοκομμένο στη συνέχεια πιπεριές και μανιτάρια επίσης ψιλοκομμένα, τα αφήνουμε λίγο να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε το κριθαράκι.

Tο μαγειρεύουμε και αυτό για λίγο και τελειώνουμε με το νερό (όχι όλο σε δόσεις).

Αλάτι και πιπέρι μόλις πάρει την πρώτη βράση με το 1/3 του νερού που ρίξαμε , ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε σε αυτή τη φάση και τον λωτό.

Συμπληρώσουμε με το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε με αργές κινήσεις, ίσα ίσα να μην κολλήσει στα τοιχώματα.

Όταν τραβήξει όλο το ζουμί η κατσαρόλα το κριθαλώτο μας θα είναι έτοιμο.

Καλή σας όρεξη

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb