Καστοριά: Διεθνή βραβεία για το μέλι
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προϊόντα
Οι Μανιάκοι μια κωμόπολη μόλις 4 χλμ από την πόλη της Καστοριάς, αποκτά φήμη στο εξωτερικό για ένα μοναδικό προϊόν.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου επανασυστήνει στους τηλεθεατές τον νεαρό μελισσοκόμο ο οποίος πέρυσι ξεκίνησε την πορεία των διεθνών διακρίσεων.
Εργαζόμενος νυχθημερόν στην μελισσοκομική του μονάδα δημιούργησε το μέλι ανθέων και το μέλι βελανιδιάς με την επωνυμία «Μελίκρητον» με τα οποία συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό «Paris IHA 2025» όπου κέρδισε ένα χρυσό, ένα πλατινένιο μετάλλιο, και 3 αστέρια Global Honey.
Η περιπλάνηση των μελισσιών γίνεται ανά εποχή σε ένα περιβάλλον ανθοφορίας των δένδρων ανάμεσα στο Γράμμο και το Βίτσι. Αυτό κάνει το τοπικό μέλι μοναδικό.
Αν και βραβευθείς τονίζει ότι τα ελληνικά μέλια είναι μοναδικά. Ωστόσο, πρέπει να διαφυλαχθούν από τις ελληνοποιήσεις. Αυτές στερούν την καλή φήμη και συγκρατούν τις εξαγωγές. Χωρίς ιδιαίτερη προβολή του ελληνικού μελιού, το προϊόν δεν γνωρίζει την αναγνώριση που θα έπρεπε να έχει διεθνώς.
Μέσα σε ένα χρόνο η δουλειά του κ. Σιγγάρη είδε αύξηση στις πωλήσεις κυρίως στην εγχώρια αγορά και οι προσπάθειες επικεντρώνονται να ανοίξει η πόρτα των διεθνών αγορών, όπως έγινε με την Γερμανία.
Πολλοί νέοι βλέπουν με ενδιαφέρον την επαγγελματική ενασχόληση με την μελισσοκομία, όπως λέει ο κ. Σιγγάρης, αλλά πρόκειται για μια δύσκολη εργασία σε καθημερινή βάση, που δεν επιτρέπει χρόνο για διακοπές, συχνά ούτε για ξεκούραση. Όμως σύμφωνα με τον νεαρό μελισσοκόμο «Όποιος θέλει μπορεί». Και όπως φαίνεται τα καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Τζάκρη: «Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Πέλλας και Ημαθίας, που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν από παγετό στο προανθικό στάδιο»
- Ενημερωτική εκδήλωση στον Πτελεό Μαγνησίας για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
- Μέτρα προστασίας για τη γρίπη πτηνών συστήνει η Περιφέρεια Ηπείρου
- ΚΕΟΣΟΕ: Όταν η μετριοπαθής κατανάλωση αποκτά το πλήρες νόημά της. Ο ΠΟΥ δεν εξοστρακίζει το κρασί: "Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος"
- Επιστολή ΕΘΕΑΣ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τους έκτακτους φορολογικούς ελέγχους στα ΚΥΔ