Ποια τα ποσά οικονομικής ενίσχυσης ανά είδος ζώου για τους κτηνοτρόφους που εντάσσονται στο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προγράμματα
Σήμερα, 8 Νοεμβρίου, υπογράφτηκε απόφαση ένταξης 690 δικαιούχων κτηνοτρόφων στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την οικονομική στήριξή τους επί πέντε έτη, προκειμένου να διατηρήσουν το ζωικό κεφάλαιο απειλούμενων αυτόχθονων φυλών που κατέχουν, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης ύψους 34 εκατ. ευρώ.
Η δράση αφορά όλη τη χώρα, η διάρκειά της είναι 5 χρόνια και η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται κάθε έτος. Στόχος της Δράσης είναι η διάσωση - διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων (άλογα, βοοειδή, πρόβατα, αίγες και χοίροι).
Οι φυλές αυτές είναι ελληνικές και διαβιούν άριστα προσαρμοσμένες για εκατοντάδες χρόνια στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα τοπικά γαλακτοκομικά μας προϊόντα σε σχέση με την παράδοση και την πολιτιστική μας αγροτική κληρονομιά.
Ακόμη η διατήρηση αυτών των φυλών είναι σημαντική, για τη διάσωση του γενετικού υλικού τους, με σκοπό την αξιοποίησή του για τη βελτίωση άλλων φυλών παραγωγικών ζώων.
Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπονται τα παρακάτω ύψη οικονομικής ενίσχυσης:
Είδος ζώου |
Με διατήρηση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκών ζώων αναπαραγωγής |
Χωρίς διατήρηση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκών ζώων αναπαραγωγής |
Βοοειδή |
333€/ΜΖΚ/έτος |
310€/ΜΖΚ/έτος |
Πρόβατα |
232€/ΜΖΚ/έτος |
209€/ΜΖΚ/έτος |
Αίγες |
232€/ΜΖΚ/έτος |
209€/ΜΖΚ/έτος |
Χοίροι |
215€/ΜΖΚ/έτος |
192€/ΜΖΚ/έτος |
Ιπποειδή |
350€/ΜΖΚ/έτος |
Ένα (1) βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών=1 ΜΖΚΌπου, ΜΖΚ: Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου και ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:
- Ένα (1) βοοειδές ηλικίας έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών= 0,6 ΜΖΚ
- Ένα (1) προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους=0,15
- Μία (1) χοιρομητέρα=0,5 ΜΖΚ
- Μόνοπλο άνω των έξι (6) μηνών = 1 ΜΖΚ
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Ανοιξιάτικοι παγετοί: Ερώτηση Τζάκρη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας
- Λιτόχωρο Πιερίας: Εκπαιδευτικό Σχολείο με θέμα «Κυβερνοασφάλεια και ανθρώπινοι παράγοντες από βιομηχανική και ηθική προοπτική»
- Αυτοί είναι οι «εκλεκτοί» του Σπανούλη για το Eurobasket 2025
- ΠΟΓΕΔΥ: Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ δεν αντέχει άλλους “πειραματισμούς”
- Νεότερες εξελίξεις από την Κομισιόν για τους ΜΟΑΗ