Σχέδια βελτίωσης: Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προγράμματα
Με τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ανδρέα Φίλια και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Γιώργου Κοντογιάννη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025, τηλεδιάσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟ της Περιφέρειας και των ΔΑΟ των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης (Δράση 4.1.5.) του ΠΑΑ 2014-2022.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, για τα σχέδια βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2022, η επιλεξιμότητα πληρωμών εκπνέει στο τέλος του 2025 και δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των έργων στο ΣΣ ΚΑΠ με την ιδιότητα των ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Με δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων πληρωμής, η οποία είναι η 15η Οκτωβρίου 2025, αναμένεται να ενταθεί ο ρυθμός υποβολής αιτημάτων πληρωμής συζητήθηκαν διεξοδικά οι τρόποι βέλτιστης υποδοχής και αξιολόγησης των σχετικών φακέλων. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύεται για την εκκαθάριση μόνο όσων αιτημάτων πληρωμής θα του έχουν αποσταλεί έως την 15 Νοεμβρίου, τα χρονικά περιθώρια για τις αρμόδιες υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης καθίστανται ασφυκτικά.
Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε η ανάγκη συνέχισης της εντατικής λειτουργίας των αρμόδιων επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής έργων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και εφόσον παραστεί ανάγκη η δημιουργία επιπρόσθετων επιτροπών προκειμένου να διαχειριστούν τον όγκο των αιτημάτων. Παράλληλα με επιστολή που θα αποσταλεί εκ νέου στους μελετητές θα ζητηθεί η συνδρομή τους στην ενημέρωση των επενδυτών/παραγωγών στην έγκαιρη και με πληρότητα υποβολή των σχετικών αιτημάτων κατά τρόπο που θα διευκολύνει την όλη διαδικασία.
Όπως δήλωσε ο κ. Κοντογιάννης «έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη περίοδο για την ολοκλήρωση των σχεδίων βελτίωσης της Δράσης 4.1.5. Στόχος μας είναι να διασφαλισθούν τα αιτήματα πληρωμών των δικαιούχων. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον όγκο των αιτημάτων. Καθοριστικός όμως είναι και ο ρόλος των μελετητών να ενημερώσουν τους παραγωγούς ώστε να κατατεθούν έγκαιρα και με πληρότητα τα αιτήματα πληρωμής. Ο στόχος μας είναι κοινός προς όφελος των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας και τη διασφάλιση των ενωσιακών πόρων».
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΠΟΓΕΔΥ: Νέα απευθείας ανάθεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΥΠΑΑΤ – Η «κατεπείγουσα ανάγκη» δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη διοικητική πρακτική
- Ολοκλήρωση πρώτου κύκλου έκδοσης εγγυητικών επιστολών για έργα αποθήκευσης ενέργειας πελατών της ΤΕΧΝΟΒΟΛΤ Α.Ε.
- Γιορτή ροδάκινου στο Διαβατό Ημαθίας - Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση και τον πρωτογενή τομέα
- Opta: Η ελληνική Super League 27o πιο ισχυρό πρωτάθλημα στον κόσμο
- Νέο ΟΠΣ e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κ.Ε.Α.Ο. από 10 Αυγούστου 2026