Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Αναπτυξιακό εργαλείο στον πρωτογενή τομέα

Γράφει η Λινα Τουπεκτσή – Γεωπόνος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 Με αφορμή τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι σημαντικό να ειπωθούν τα πλεονεκτήματα της συμβολαιακής γεωργίας για τον αγροτικό κόσμο. 

Η συμβολαιακή γεωργία, η οποία ως μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναφέρεται στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας ανάμεσα σε αγρότες και μεταποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προκαθορισμένη τιμή και χρόνο παράδοσης. 

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας είναι η αποκόμιση του αμοιβαίου οφέλους που προκύπτει από τη μείωση του κινδύνου των δυο μερών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.Το μεταξύ τους συμβόλαιο συνήθως περιλαμβάνει όρους που καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων (καλλιεργητική μέθοδο, σπόρους, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων κ.ά.), την ποσότητα της παραγωγής και τη χρονική περίοδο παράδοσης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, την τιμή αγοράς, τη δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης σε περίπτωση ανωτέρας βίας. 

Οι αγρότες με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν στην διαδικασία, ελαττώνουν η μηδενίζουν την διαμεσολάβηση για την προμήθεια αγροεφοδίων και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο την ταμειακή τους ρευστότητα, προστατεύουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενώ έχουν διαρκή υποστήριξη για την οργάνωση της παραγωγής και την εκπαίδευση τους στη χρήση νέων τεχνολογιών. Επιπρόσθετα εξασφαλίζουν την πώληση του παραγόμενου προϊόντος. Η συμβολαιακή γεωργία συνεπώς επηρεάζει την αγορά αγροεφοδίων, κυρίως δημιουργώντας εισροές για πιστοποιημένα αγροτικά εφόδια, ενώ συμβάλει στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, γεγονός ιδιαίτερα θετικό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb