Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση Χρήστου Γιαννακάκη, στον Πρόεδρο του ΣΑΣΟΕΕ κ. Νικήτα Πρίντζο για την ίδρυση της ΕΘΕΑΣ

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΑΣΟΕΕ κ. Νικήτα Πρίντζου σχετικά με την πρωτοβουλία για την σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)  στις 11 Δεκεμβρίου και την κατ΄ αρχή συμμετοχή εννέα εκπροσώπων   Συνεταιριστικών Οργανώσεων , οι οποίοι στήριξαν   την βούληση   του Υπουργού κ. Βορίδη , της Κυβέρνησης αλλά και όλων των Συνεταιρισμών   , για την αναδιοργάνωση του Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας .

         Επειδή ο κ. Πρίντζος στις συνεντεύξεις και δημόσιες δηλώσεις του , αναφέρεται σε μεθοδεύσεις ελάχιστων μεγάλων Συνεταιρισμών, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν την Διοίκηση του Κινήματος με αντιδημοκρατικό τρόπο, εξαιρώντας και αποκλείοντας τους μικρούς Συνεταιρισμούς , του απαντώ τα εξής :

                     Στις 24 Ιανουαρίου , μου ζητήθηκε και εστάλη πρότασή μου στον Υπουργό για την ίδρυση της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Συνεταιρισμών , η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε και το σύστημα εκλογής των Οργάνων Διοίκησής της . Ειδικότερα  , πρότεινα τα εξής : για κύκλο εργασιών έως 1 εκατομμύριο ευρώ , η κάθε οργάνωση να διαθέτει χωρίς περιορισμούς μία ψήφο και ανά 3 εκατομμύρια να προστίθεται μία ψήφος με μέγιστο αριθμό ψήφων τίς 10 . Επίσης στο καταστατικό της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να προβλέπεται η κατ ΄ ελάχιστον εκπροσώπηση στο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο των οργανώσεων που έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο του 1 εκατομμυρίου ευρώ , έτσι ώστε οι μικρές Οργανώσεις να έχουν διασφαλισμένο ένα μίνιμουμ συμμετοχής τους στα όργανα Διοίκησης . Κανένα όριο για ελάχιστο κύκλο εργασιών , πλήρη δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους , σχετική αναλογικότητα ψήφων με βάση τον κύκλο εργασιών στην οργάνωση   και  περιορισμός της υπερεκπροσώπησης των μεγάλων Οργανώσεων .

       Από το πρώτο ευρώ λοιπόν έως 1.000.000 ευρώ τζίρου , να έχουν όλοι μία (1) ψήφο με μέγιστο τις 10 .

Ακολούθως ο Υπουργός ζήτησε ως όφειλε, τις προτάσεις των Οργανωμένων σχημάτων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΣΑΣΟΕΕ και ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ , για να συζητηθούν και να περιληφθούν στο σχέδιο Νόμου .

         Όταν όμως ανακοινώθηκε το τελικό κείμενο του νόμου, στο άρθρο 38 είχε μπεί το όριο ότι από τα 500.000 ευρώ και άνω ,μπορεί να έχουν οι Συνεταιρισμοί μέλη   πλήρη εκλογικά δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι .

          

Η τελική διατύπωση του νόμου βάζει την φραγή των 500.000 ευρώ , παρέχοντας δυνατότητα μόνο εάν κάνουν συμπράξεις για να αθροίσουν τις 500.000 ευρώ , ορίζει κλιμάκωση προσθήκης ψήφου ανά 2 εκατομμύρια ευρώ τζίρου και ανεβάζει το ανώτατο όριο , σε 20 ψήφους.

           Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι ο τότε Πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ   , συνδιαμόρφωσε  και συμφώνησε με τη ρύθμιση αυτή και η συμφωνία φαίνεται ξεκάθαρα όταν στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στην Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου , που συζητήθηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου , ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΣΟΕΕ κ. Κατσούλης , όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής , αναφερόμενος στο άρθρο 38 του νόμου , δεν έθεσε κανένα θέμα για την εκλογική εκπροσώπηση ότι δηλαδή αυτή αποκλείει τους μικρούς Συνεταιρισμούς και ενισχύει τους μεγάλους , παρά μόνο θέματα οικονομικής στήριξης και θεσμικής αναγνώρισης . Και ασφαλώς ο κ. Κατσούλης δεν εξέφρασε στη Βουλή τις προσωπικές του απόψεις αλλά της Διοίκησης .   Αλλά ούτε βέβαια υπήρξε έκτοτε εδώ και εννιά μήνες και μέχρι πριν μερικές ημέρες , κάποια σχετική αντίδραση ή διαφοροποίηση .

         Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κ. Πρίντζος και διαμαρτύρεται για τα όρια που έβαλε η διάταξη του νόμου , την οποία όμως  ο πρόεδρος του    ΣΑΣΟΕΕ συνδιαμόρφωσε και συναίνεσε και μάλιστα δεν προτείνει    την κατάργηση του κατώτατου ορίου των 500 χιλιάδων αλλά το χαμήλωμά του στις 400 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή συνεχίζει ο κ. Πρίντζος να αποδέχεται το ψαλίδισμα των δικαιωμάτων των μικρών Συνεταιρισμών .

           Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουν οι συνάδελφοι Συνεταιριστές τι σημαίνουν αυτά τα όρια του κ. Πρίντζου για τους μικρούς Συνεταιρισμούς. Σημαίνουν ότι με το όριο των 500 χιλιάδων ευρώ , 456 μικροί Συνεταιρισμοί μένουν χωρίς πλήρη δικαιώματα και με το όριο των 400 χιλιάδων ευρώ ,   424 μικροί Συνεταιρισμοί το ίδιο , εκτός εάν κάνουν συμπράξεις .

         Μιλάει επίσης ο κ. Πρίντζος για ανίερες συμμαχίες και ετερόκλητες κομματικές συμπράξεις ενώ  λησμονεί την σημερινή κομματική προέλευση των μελών της Διοίκησης του ΣΑΣΟΕΕ που είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει ανίερη συμμαχία και ετερόκλητη κομματική σύμπραξη;

         Έτσι αντιλαμβάνεται   την ενοποίηση του Συνεταιριστικού Κινήματος   βάζοντας  ζητήματα κομματικής καθαρότητας ;

       Διαμαρτύρεται ότι δεν προσκλήθηκε επίσημα από τον Υπουργό στην συνάντηση της 11ης Δεκεμβρίου για να μετάσχει  .

Αλήθεια είναι δυνατόν να προβάλει ένα τέτοιο ισχυρισμό ;   Είναι δυνατόν να κατηγορεί τον Υπουργό κ. Βορίδη για την μή συμμετοχή του , όταν γνωρίζει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα;

       Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νόμος για τους Συνεταιρισμούς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 11 Μαρτίου 2020.   Γνωρίζει ότι το Υπουργείο έστειλε επεξεργασμένο και αποδεκτό όπως προβλέπει ο νόμος, το καταστατικό της ΕΘΕΑΣ στις 27 Αυγούστου 2020 και ότι τα μέλη της Διοίκησης του ΣΑΣΟΕΕ πήραν αντίγραφα την 1η Σεπτεμβρίου.

       Γνωρίζει ότι από τις 11 Μαρτίου και μέχρι να αρχίσει ο Υπουργός να ενδιαφέρεται για να προχωρήσουμε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ αρχές Δεκέμβρη , πέρασαν εννιά (9) μήνες .

       Ή μήπως μετά την 1η Σεπτεμβρίου που μας κοινοποιήθηκε το Καταστατικό έγινε καμιά συνεδρίαση για την έκφραση γνώμης επί του καταστατικού; Μήπως υποβλήθηκε κανένα αίτημα επίσημα για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος; Μήπως μπήκε κάποιο άλλο ζήτημα επίσημα και δεν το γνωρίζουμε ή μήπως κωλυσιέργησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου;

         Τίποτε από όλα αυτά. Και αντί να είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες που  ενδιαφερόμαστε για τη δημιουργία ενός Εθνικού οργάνου που θα ενοποιεί την δράση των Συνεταιρισμών, θα παρεμβαίνει και θα οργανώνει την υποστήριξη των αγροτικών προβλημάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη , έγινε επισπεύδων ο Υπουργός κ. Βορίδης .

         Και τότε ξαφνικά άρχισαν τα προβλήματα.   Ζητήσαμε αναβολή της συνάντησης που ήθελε ο Υπουργός για κάποια στιγμή στο μέλλον γιατί μας εμπόδιζε ο κορονοϊός και θέλαμε να τελειώσει πρώτα η πανδημία , λές και εάν προτείναμε εγγράφως τηλεδιάσκεψη θα έλεγε ο Υπουργός όχι .   Ζητήσαμε να υπάρξουν θεσμικές κατοχυρώσεις για οικονομική στήριξη , για αναγνώριση ως Κοινωνικό Εταίρο και για εκπροσώπηση σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου .

           Και επειδή υπήρχε η πιθανότητα τα οικονομικά και κοινωνικού χαρακτήρα αιτήματα να ικανοποιηθούν ( όπως και έγινε στην συνάντηση της 11ης Δεκεμβρίου) μπήκαν και τα αιτήματα για αλλαγή του νόμου έτσι ώστε να κατέβει το όριο του τζίρου των 500 χιλιάδων ευρώ σε 400 χιλιάδες , η οροφή των ψήφων να οριστεί από τους 20 στους 7 και ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ να εκλέγεται απευθείας από την Γενική Συνέλευση , γνωρίζοντας ότι Υπουργός δεν επιθυμούσε να αλλάξει κάτι για το οποίο πρόσφατα νομοθέτησε και μάλιστα στο οποίο και οι ίδιοι συμμετείχαν συνδιαμόρφωσαν και συμφώνησαν.

         Αλλά αν επιμένει ο κ. Πρίντζος να αλλάξει ο νόμος τότε θα πρέπει άμεσα να μπεί ζήτημα να εφαρμοστεί η πρόταση κατάργησης κάθε ορίου στο τζίρο , για να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα όλοι οι μικροί Συνεταιρισμοί και ταυτόχρονα να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων των μεγάλων Συνεταιρισμών.

         Ανεξάρτητα όμως από το εάν γίνει τώρα ή αργότερα οποιαδήποτε νομοθετική τροποποίηση ,εγώ θα επιμείνω στην πρότασή μου και στο καταστατικό της ΕΘΕΑΣ ( πράγμα που επιτρέπει ο Νόμος) να μπει διάταξη ότι οι μικροί Συνεταιρισμοί με δικαίωμα μέχρι μία ψήφο , να μπορούν να εκλέγουν κατοχυρωμένα μέχρι ένα ποσοστό των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού συμβουλίου, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο , ξεχωριστό εκλογικό κατάλογο και δεύτερη κάλπη , έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα όργανα Διοίκησης .                                             Τέλος και για να μη συνεχίζεται η διαστρέβλωση της αλήθειας ,                       η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή , έγινε λόγω ανάγκης , με σκοπό να αναλάβει τις πρώτες οργανωτικές ενέργειες , να συνεργαστεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να προχωρήσει το όραμα της Νέας Ενιαίας αγωνιστικής έκφρασης του Συνεταιριστικού κινήματος . Η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε, έχει χρόνο ζωής μέχρι το μήνα Ιανουάριο.  

         Τότε θα οριστεί το Προσωρινό Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο από τα μέλη που θα έχουν δηλώσει στην Συντονιστική Επιτροπή την συμμετοχή τους στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ , αποστέλλοντας την σχετική Αίτηση και το οποίο θα καταθέσει το καταστατικό προς έγκριση στις Δικαστικές Αρχές .

Καλούνται λοιπόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ενότητα του Συνεταιριστικού Κινήματος να μετέχουν στις διαδικασίες ίδρυσης , καλούνται να μετέχουν στην διαδικασία ορισμού των προσωρινών οργάνων και καλούνται να συμβάλουν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων μπορεί να υπάρχουν σε κλίμα συναδελφικότητας .

Μετά την έγκριση από τις Δικαστικές Αρχές , θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες εντός του Μαΐου 2021, ( κορονοϊού επιτρέποντος) .

         Οι δημοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν , θα δώσουν τις νέες ηγεσίες και είναι καλοδεχούμενοι όλοι.   Η ΕΘΕΑΣ θα προχωρήσει .

Στην Δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν .

 

Γιαννακάκης Χρήστος

Μέλος της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής

Για την ίδρυση της ΕΘΕΑΣ

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb