Ροδακινοκαλλιέργεια: Σε αύξηση των πωλήσεων αγροτεμαχίων και εγκατάλλειψη του επαγγέλματος οδηγούν τους ροδακινοπαραγωγούς οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Προβληματισμό και δυσαρέσκεια προκαλούν στους ροδακινοπαραγωγούς οι τιμές πώλησης των νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων οι οποίες ανακοινώθηκαν από τους περισσότερους συνεταιρισμούς της Ημαθίας.
Επίσης ακόμη χειρότερα δείχνουν να είναι τα πράγματα στο νομό Πέλλας όπου οι παραγωγοί δεν είναι το ίδιο οργανωμένοι, καθώς λιγοστό ποσοστό τους, παραδίδει τα προϊόντα σε συνεταιρισμούς.
Οι φετινές τιμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια είναι κάτω του κόστους παραγωγής, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς αναζητείται λύση κάλυψης της απώλειας εισοδήματος, γεγονός που σε καθημερινή βάση και ερχόμενοι σε επικοινωνία με την "Ημαθιώτικη Γη", αναφέρουν ότι αναμένουν ως μάνα εξ ουρανού να λάβουν στρεμματική ενίσχυση (Deminimis) το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να φανούν συνεπείς στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και στο ΕΛΓΑ, όπου αν δεν μπορέσουν να τις καταβάλουν, θα χάσουν τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους.
Δυσκολίες αντιμετώπισαν τη φετινή χρονιά και με την καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου, αφού ανά τακτά διαστήματα γινόταν παύση παραλαβών, οι τιμές επίσης ήταν χαμηλές και στο τέλος της σεζόν προέκυψε το επιπρόσθετο ζήτημα με τους Αμερικάνικους δασμούς.
Επίσης, όπως μας ανέφεραν, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε με την εργασία του κλαδέματος και πολλοί εξ αυτών σκέφτονται την εγκατάλλειψη του επαγγέλματος κάτι που αποδικνύεται από τις εγκαταλελειμμένες φάρμες και την μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στις πωλήσεις αγροτεμαχίων.
Ο άλλοτε πλούσιος κάμπος της Ημαθίας έχει πλημμυρίσει με φτωχούς αγρότες, γεγονός που οφέίλει να το δει άμεσα η πολιτεία και να δώσει λύση.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Αγροτικά νέα: Ποιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Για τα προβλήματα με την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να γίνει μια κοινή σύσκεψη με το Υπ. Οικονομικών
- Ο Ολυμπιακός χωρίς Γκαρθία και Έσε απέναντι στην Κηφισιά
- Αγρότες Κρήτης στη συνάντηση με Χατζηδάκη-Τσιάρα: Μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν έως τέλη Νοέμβρη να πληρώσουν τη βασική ενίσχυση
- Τάσος Μπαρτζώκας: Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση αποκαθιστά την ισότητα και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γίνονται πράξη