Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται «βαρύς» χειμώνας για τους παραγωγούς - Άμεση στήριξη τώρα...

«Η ελληνική δενδροκομία καταρρέει... και μαζί της κινδυνεύει να καταρρεύσει και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.»

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Βοργιάδης 

Έρχεται «βαρύς» χειμώνας για τους παραγωγούς

Κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και δαμάσκηνα πωλούνται φέτος σε εξευτελιστικές τιμές. Σε πολλές περιπτώσεις, ο παραγωγός δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα που έκανε για να φτάσει το προϊόν από το χωράφι στην αγορά.

Και το ερώτημα είναι απλό...

Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ο Έλληνας παραγωγός;

Όταν η δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου πληρώνεται κάτω από το κόστος, η εγκατάλειψη των καλλιεργειών δεν είναι απλώς ένα ενδεχόμενο. Είναι μια πραγματικότητα που πλησιάζει.

Αν χαθούν αυτές οι καλλιέργειες, δεν θα πληγούν μόνο οι αγρότες. Θα πληγούν η Ημαθία, η Πέλλα, η Κοζάνη, η Λάρισα και δεκάδες ακόμη περιοχές που στηρίζουν την τοπική τους οικονομία στην παραγωγή φρούτων.

Οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως τα De Minimis ή οι Κρατικές Αρωγές, μπορούν να δώσουν μια πρώτη ανάσα. Όμως δεν αρκούν.

Όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ξεπερνούν συνολικά (προαναφερθέντα φρούτα) τις 600.000 στρέμματα, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθεί η τεράστια απώλεια εισοδήματος.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής.

Χρειάζονται άμεσες λύσεις. Όχι αύριο. Σήμερα.

Γιατί αν χαθεί ο παραγωγός, η Ελλάδα θα χάσει παραγωγή, εξαγωγές, θέσεις εργασίας και ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενούς της τομέα.

Η στήριξη της ελληνικής γεωργίας δεν είναι προνόμιο. Είναι εθνική ανάγκη.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb