Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, στην Εύβοια
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Κάλυψη των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια, που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 10.000 ελαιόδεντρα, αμπελώνες καρυδιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, στο χωριό Κοντοδεσπότι.
Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας. «Όλες οι καταστροφές θα καλυφθούν με αποζημιώσεις» τόνισε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως «ήδη άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις». Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι ζημιές, πέρα από τις δενδρώδεις καλλιέργειες υπάρχουν και σε ζωικό κεφάλαιο, όπως αίγες και μελισσοσμήνη καθώς και σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, ζωοτροφές κ.α. και σε ρητινοκαλλιέργεια.
Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να δοθούν εντός τριμήνου, ενώ αντίθετα, προβλέπεται να καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται να συνταχθεί ΠΣΕΑ και στη συνέχεια θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο, τον ΕΝΦΙΑ, για τις ασφαλιστικές εισφορές κ.α. στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπιών, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέα 9.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης που κάηκαν, ενώ θα συνταχθούν και οι απαραίτητες μελέτες για τη συγκράτηση των εδαφών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΥΠΕΘΟΟ – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: myDiesel – Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την άμεση απαλλαγή ΕΦΚ και αναλογούντος ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο
- Παρέμβαση της Ομοσπονδίας στον e-ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας – Ζητούνται απαντήσεις για τις αναδρομικές απαιτήσεις
- «Η κυκλική οικονομία ως πηγή επιχειρηματικής αξίας»: Με μεγάλη προσέλευση και δυναμισμό το τρίτο TrophyΤροφή Meet-Up 2026 στη Θεσσαλονίκη
- Έβδομη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση φρούτων και λαχανικών Fruit Αttraction
- Βασιλειάδης: Αγροτικό Πετρέλαιο με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του αναλογούντος ΦΠΑ απευθείας στην αντλία – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ