Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βροχοπτώσεις και STOP των βιομηχάνων τελειώνουν τη ροδακινοπαραγωγή (Φωτορεπορτάζ)

Στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ροδακινοπαραγωγών με τα στοπ στις παραλαβές από τις βιομηχανίες, ήρθαν να προστεθούν νέες ζημιές από τις βροχοπτώσεις - σε ορισμένες περιοχές και χαλαζοπτώσεις- και να αποτελειώσουν τη φετινή ροδακινοπαραγωγή στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας με τους αγρότες να βιώνουν δυσσάρεστες καταστάσεις όμοιες των οποίων ίσως δεν έχουν ξαναζήσει (πολλές αρνητικές εξελίξεις καθ ' όλη την περίοδο της συγκομιδής). 

Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Νίκος Στογιαννίδης ροδακινοπαραγωγός από την περιοχή των Γαλλατάδων Πέλλας , νέος αγρότης που καλλιεργεί 100 στρέμματα ροδάκινα και νεκταρίνια δήλωσε στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ  " Τα συνεχόμενα stop των βιομηχανιών το προηγούμενο διάστημα , καθώς και τις τελευταίες 4-5 μέρες, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου αλλά και του Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει. Ως νέος αγρότης επένδυσα στη ροδακινοκαλλιέργεια και δυστυχώς βλέπω ότι είναι ασύμφορη και όχι μόνο δεν αφήνει κέρδος αλλά στο τέλος βγαίνουμε και ζημιωμένοι οικονομικά".

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Συγχωριανός του και επίσης καλλιεργητής 100 στρεμμάτων ροδάκινων και νεκταρινιών, ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης, ανέφερε στο imathiotikigi.gr τα όσα διαδραματίζονται τη φετινή χρονιά στη ροδακινοπαραγωγή: "Με το καλημέρα από τις πρώτες κιόλας ποικιλίες βιομηχανικών ροδάκινων  ξεκίνησαν οι δυσκολίες στην παραλαβή με συνέπεια να έχουν μείνει ασυγκόμιστες μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων στα δέντρα και μιλάμε για ποικιλίες όπως η Catherina Α39 Α37 και άλλες , λόγω του ότι εκτός από την κλάση Ι ,  δεν γίνονταν παραλαβές ούτε για χυμό ,ενώ μας έλεγαν πριν από λίγα χρόνια να προβούμε σε νέες φυτεύσεις με νέες ποικιλίες. " και συνέχισε λέγοντας " Παραδίδουμε χωρίς να γνωρίζουμε τιμές και είχαμε και την βροχόπτωση της Κυριακής που αποτελείωσε την παραγωγή. Το 80% των καρπών της ποικιλίας Andros που συγκομίζουμε αυτές τις μέρες είναι στο χώμα και το υπόλοιπο είναι σίγουρα υποβαθμισμένης ποιότητας. Απαιτούμε να πληρωθεί το συμπύρηνο ροδάκινο σε τιμή αξιοπρεπή άνω των 40 λεπτών το κιλό, κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξει και η ίδια η κυβέρνηση ασκώντας την όποια πίεση από την πλευρά της, αλλά και οι τιμές να διαμορφώνονται σύμφωνα με το κόστος παραγωγής και αφήνοντας το ανάλογο κέρδος για τους παραγωγούς, διότι μαθηματικά μας οδηγούν στην ερημοποίηση της υπαίθρου".

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύμματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Χρήστου Τσανακτσίδη, μεγαλοπαραγωγού συμπύρηνων ροδάκινων από την περιοχή του Διαβατού Ημαθίας "Δυστυχώς η παραγωγή χάθηκε, στον κάμπο της Ημαθίας αντικρίζουμε μια αποκαρδιοτική εικόνα με ασυγκόμιστες φάρμες. Προσωπικά λόγω των στοπ στις παραλαβές από τις βιομηχανίες, δεν συγκόμισα κτήματα με βιομηχανικά ροδάκινα ποικιλίας Fercluse (κλάση 1) και άλλες . Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, οι ζημιές είναι τεράστιες και θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η πολιτεία και να δώσει στρεμματικές ενισχύσεις". 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb