24kontelis.gif
Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους πάνω στις πράσινες δεξιότητες

Συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος ΕΔΩ και ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για την έναρξη του προγράμματος!

Η δράση θα αφορά την παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών.

Εξασφαλίστε τη συμμετοχή σας και λάβετε επίσημη πιστοποίηση, γνώσεις και εκπαιδευτικό επίδομα.

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση έχουν εργαζόμενοι και άνεργοι οι οποίοι:

  • έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης
  • είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τους εργαζόμενους
  • οι άνεργοι να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας της ΔΥΠΑ

Κάνε την αίτηση ενδιαφέροντος πατώντας ΕΔΩ

Προσοχή! Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και οι ωφελούμενοι που πραγματοποίησαν την τελευταία 2ετία επιδοτούμενα προγράμματα με την προϋπόθεση ότι θα καταρτιστούν σε διαφορετική θεματική κατηγορία.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις για τα παρεχόμενα προγράμματα;

Τα στελέχη του ΚΔΒΜ Easy Education βρίσκονται στη διάθεση σας για να σας κατευθύνουν στην αποτελεσματικότερη λύση.

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2331070102 & 2331022004, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Ακόμη μια κάκιστη πληρωμή και «Μαύρο» Πάσχα για αγρότες και κτηνοτρόφους

Δυστυχώς για τους αγρότες μας, επιβεβαιωθήκαμε πλήρως για όσα είχαμε γράψει πριν από ένα μήνα περίπου με άρθρο μας στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ (Δείτε ΕΔΩ ), σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις από τα eco schemes, ότι θα είναι κατά πολύ μειωμένα τα ποσά που θα λάβουν οι παραγωγοί και η μείωση θα ανέρχεται περίπου στο 43% των χρημάτων που θα λάμβαναν.

Έτσι λοιπόν, σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος της ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί ανά στρέμμα με έτος εφαρμογής το 2023 ήταν μειωμένο κατά 40%, 50% και κάποιες φορές ακόμη και στο 60% περίπου, σε σχέση με το ύψος της ενίσχυσης σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ το οποίο γίνονταν γνωστό στους αγρότες κατά τη διάρκεια της ενιαίας δήλωσης (ΟΣΔΕ). Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο παραδείγματα: η ετήσια ενίσχυση για την καλλιέργεια μηλιάς , ροδακινιάς και κερασιάς (ωφέλιμα αρπακτικά έντομα) είχε εκτιμηθεί σύμφωνα με το ΣΣ της ΚΑΠ στα 35,8 ευρώ ανά στρέμμα και οι παραγωγοί έλαβαν 18,2 ευρώ ανά στρέμμα και στην περίπτωση της ετήσιας ενίσχυσης για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας στα πυρηνόκαρπα το ύψος της ενίσχυσης είχε εκτιμηθεί στα 94,1 ευρώ ανά στρέμμα αλλά οι παραγωγοί έλαβαν 55 ευρώ ανά στρέμμα.

Δεν έφτανε λοιπόν η καθυστέρηση των πληρωμών που πραγματοποιήθηκε τέλος Απριλίου ενώ το αντίστοιχο πρασίνισμα καταβάλλονταν τέλη Δεκεμβρίου , έγινε ακόμη μια κάκιστη πληρωμή, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες, οι οποίοι είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζαν να λάβουν, σύμφωνα με την πρόγραμμα που επέλεξαν στα οικολογικά σχήματα κατά την υποβολή της ενιαίας δήλωσης (ΟΣΔΕ) και φυσικά το ίδιο συνέβη και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδεδεμένων ενισχύσεων όπου τα ποσά ήταν πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα και μάλιστα όσον αφορά την συνδεδεμένη στον αραβόσιτο πολλοί ήταν οι παραγωγοί που δεν έλαβαν ούτε ευρώ, όπως και στο βιομηχανικό ροδάκινο που «πετάχτηκε» εκτός λίστας συνδεδεμένων 2023-2027.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στο Άρθρο 1 της απόφασης με Αριθμό 1523/124389 η οποία αφορά Τροποποίηση της υπ’ αρ. 1545/179036/09.06.2023 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής της παρέμβασης Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας», του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, εφεξής οικολογικά σχήματα (eco schemes), του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027» (Β’ 3776)

Το συνολικό ύψος ενίσχυσης για το ημερολογιακό έτος 2023 για τη δράση 31.9 ανέρχεται στο ποσό των 162.623.600 €.

Η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει των πρόσθετων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της παρούσας παρέμβασης και εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας ή/και της εκτροφής.

Οι επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος ενίσχυσης/καλλιέργεια για το έτος 2023 ορίζονται στον παρακάτω πίνακα:

τγτ33

ικοπππ

ικλ3

Οι ανωτέρω ενισχύσεις καλύπτουν την αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη μείωση της παραγωγής λόγω της εφαρμογής της βιολογικής γεωργίας, ανά καλλιέργεια/εκτροφή, καθώς επίσης και το κόστος πιστοποίησης.

Επίσης με την Αριθμ. 939/124417 1η τροποποίηση της υπ’  αρ. 1384/190515/ 19.06.2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των παρεμβάσεων του άρθρου 31 “Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων” του Καν. (ΕΕ) 2021/2115, Π1-31.3, Π1-31.4, Π1-31.8 και Π1-31.10 καλούμενων “οικολογικά προγράμματα” (eco-schemes), του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023- 2027» (Β’ 3946) και καθορισμός ύψους ενίσχυσης των οικολογικών προγραμμάτων Π1-31.3, Π1-31.4, Π1-31.8 και Π1-31.10 για το έτος εφαρμογής 2023 προκύπτει όπως αναφέρει το Άρθρο 43Α ,

ειδικά για το έτος εφαρμογής 2023, μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη γνωστοποίηση της προσδιορισθείσας επιλέξιμης έκτασης για κάθε κωδικό μοναδιαίου ποσού, το ύψος ενίσχυσης (μοναδιαίο ποσό) καθορίζεται ως εξής:

τηηηη

 

Τέλος σύμφωνα με την 3η τροποποίηση της υπ’  αρ. 2207/16-6-2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των παρεμβάσεων του άρθρου 31 “Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων” του Καν. (ΕΕ) 2021/2115, οικολογικά προγράμματα (ecoschemes) Π1-31.1, Π1-31.2, Π1-31.5 και Π1- 31.6 του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027» (Β’ 3941) και καθορισμός ύψους ενίσχυσης των οικολογικών προγραμμάτων Π1-31.1, Π1-31.2, Π1-31.5 και Π1-31.6 για το έτος εφαρμογής 2023 προκύπτει σύμφωνα με το Άρθρο 93,

ειδικά για το έτος εφαρμογής 2023, μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη γνωστοποίηση της προσδιορισθείσας επιλέξιμης έκτασης για κάθε κωδικό μοναδιαίου ποσού, το ύψος ενίσχυσης (μοναδιαίο ποσό) καθορίζεται ως εξής:

ποπ99

γτυ3

Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων, οικολογικών σχημάτων και βασικής ενίσχυσης 2023

Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών. Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.

Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.

Επιπλέον πιστώθηκαν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το έτος 2023, καθώς επίσης και ποσά πληρωμής σε 6815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο, πολλά από τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη.

Αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Για όλα τα παραπάνω θα εκδοθούν σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προθεσμίες που θα τεθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα, την αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς, δίκαιες πληρωμές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες κοινοτικές και εθνικές νομικές διατάξεις και κανονισμούς. Η συνεχής, αδιάληπτη υποστήριξη και καθοδήγηση, της νέας Διοίκησης του Οργανισμού από την Πολιτική Ηγεσία του Εποπτικού θεσμικού Οργάνου δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, αποτέλεσαν την βάση για την ανάταξη του Οργανισμού. Απαιτήθηκαν για ένα ολόκληρο τρίμηνο αδιάκοπες, νυχθημερόν προσπάθειες από όλους και βέβαια κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και τα Γραφεία μας. Χωρίς την αυταπάρνηση και την προσήλωση των εργαζομένων τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Αυγενάκης: Με τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια ανοίγουμε δρόμους προόδου και προοπτικής για τους παραγωγούς μας

Τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητήριο Αχαΐας το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία ίδρυσης Τμήματος Αγροτών

Και το Επιμελητήριο Αχαΐας έλαβε απόφαση να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο οποίο μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λουξεμβούργο που βρισκόταν, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης.

Ήδη στη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων προχωρούν 45 επιμελητήρια με τα 22 εξ αυτών να έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου.

Πρόκειται για τα εξής: Εμπορικό & Βιομηχανικό Αθηνών, Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Πειραιώς, Επαγγελματικό Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας,  Αχαΐας , Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Χανίων, Χίου.

Επίσης,23 επιμελητήρια είναι θετικά ως προς τη σύσταση αγροτικών τμημάτων, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διαδικασίες. Πρόκειται για το Βιοτεχνικό Αθηνών, Εμπορικό & Βιομηχανικό Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης, Αρκαδίας, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηλείας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Ξάνθης, Ρεθύμνης, Σάμου, Φθιώτιδας,

Μη ενεργοποιημένα έως αυτήν την ώρα ως προς το ενδεχόμενο σύστασης Αγροτικού Τμήματος: 5 επιμελητήρια

Υπενθυμίζεται ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ν. 5087/2024), θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, μια σειρά διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, καθώς και στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών (άρθρα 50-53). Το μητρώο αγροτών θα διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παρεμβαίνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ευχαρίστησε τον πρόεδρό του Πλάτωνα Μαρλαφέκα για την πρωτοβουλία, και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».

Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ,  θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων).«Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές προς όφελος των παραγωγών μας».

Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτήν την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, μεταξύ άλλων είπε:

«Εδώ και 10 χρόνια περίπου, πολλά Επιμελητήρια της επαρχίας που έχουν επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής ζητούσαμε να μπορούμε να κάνουμε Αγροτικά Τμήματα και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τα Επιμελητήρια θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Με μεγάλη ικανοποίηση αποδεχτήκαμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και αμέσως την υιοθετήσαμε στο Επιμελητήριο Αχαΐας με την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος. Τα Επιμελητήρια είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα».

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.