Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Σπ. Λιβανός: Εντείνουμε τους ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα - Ημερίδα για το ΠΑΑ στο Αγρίνιο

Αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές και να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα μέσω εφαρμογής του ΠΑΑ, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, στο Αγρίνιο.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν έργα που έχουν εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους, καθώς και μέτρα που προκηρύσσονται άμεσα προς όφελος των αγροτών.

«Η παλιά πολιτική των υποσχέσεων πέθανε. Την ενταφιάζουμε σήμερα. Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική που ακολουθούμε είναι η αλήθεια και τα έργα. Αυτή είναι η πολιτική του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Λιβανός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροσυνεταιριστές και νέοι αγρότες καθώς βασική προτεραιότητα του κ. Λιβανού είναι η επιστροφή των νέων στο χωράφι και μέσω της αξιοποίησης του πλούτου της ελληνικής γης να καταστούν σύγχρονοι επιχειρηματίες.

Με αυτόν τον στόχο ο κ. Λιβανός ανέλυσε τις προοπτικές που δίνει στους Έλληνες αγρότες το ΠΑΑ και τα επί μέρους προγράμματα των οποίων η υλοποίηση ξεκινά σε σύντομο διάστημα, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας και τους Έλληνες παραγωγούς καθώς έχουν στη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν 22 δις ευρώ (ΚΑΠ, ΕΠΑλΘ και Ταμείο Ανάκαμψης).

Επρόκειτο για την πρώτη ομιλία του κ. Λιβανού, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία δεν επέτρεπαν να συμβεί νωρίτερα κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ο κ. Λιβανός έκανε πολλές αναφορές στον τόπο του και στις δυνατότητες που έχει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης που κάνει η χώρα, καθώς ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα στηριχθεί η προσπάθεια αυτή είναι ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο η Αιτωλοακαρνανία έχει πολλές προοπτικές. Επίσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά έργων που ο ίδιος ως ΥΠΑΑΤ έχει δρομολογήσει.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Έλεγχοι

Αναφερόμενος στους ελέγχους  που αποτελούν στρατηγική επιλογή του ΥΠΑΑΤ με στόχο τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, ο κ. Λιβανός είπε:

 «Προστατεύουμε τους παραγωγούς μας και ενισχύουμε το εισόδημά τους. «Χτυπάμε» τις παρανομίες και τις ελληνοποιήσεις & δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου.

Ο ΕΛΓΟ πλέον αυξάνει σημαντικά τους ελέγχους στα σημεία πώλησης. Επιβάλαμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία για παραβάσεις σχετικά με τη φέτα ΠΟΠ, μετά από έτη απραξίας. Με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του γάλακτος για τους παραγωγούς. Επιβάλαμε σημαντικές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα βιολογικά προϊόντα.

Επίσης ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

Κι επιπλέον, προχωράμε σε απλοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων και αυστηροποίησή τους. Ξεκινάμε με το πλαίσιο που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του πλαισίου και για τα βιολογικά προϊόντα.

Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο,  για να θωρακίσουμε τα ελληνικά προϊόντα!».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιέγραψε τις δυνατότητες για στήριξη της παραγωγής τους που έχουν οι αγρότες μέσα από την αξιοποίηση του ΠΑΑ και των 22 δις που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ, το ΕΠΑλΘ και το Ταμείο Ανάκαμψης:

Όπως είπε:

"Δίνουμε 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους. Υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τουλάχιστον 35.000 αγρότες και νέους αγρότες, ώστε να υποστηριχθούν στην τεχνική – οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής. Μέσα στον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους γεωργικούς συμβούλους.

Επιταχύνουμε το μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης και δίνουμε 180 εκ. ευρώ στους κατ΄επάγγελμα γεωργούς για την απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων, και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Η δημοσίευση της πρόσκλησης θα γίνει τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου.

Δίνουμε 490 εκ. € στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες που επιλέγουν τη βιολογική παραγωγή, ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι και ο πρωτογενής τομέας μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, βιώσιμος. Τη σχετική πρόσκληση θα δημοσιεύσουμε μέχρι το τέλος του έτους (Νοέμβριο με Δεκέμβριο)

Δίνουμε συνολικά 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μας, διπλασιάζοντας το ποσό της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση. Εντός Νοεμβρίου θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους νέους αγρότες. Κάθε δικαιούχος θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ."

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός «η ενίσχυση και στήριξη των νέων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.  Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή διέξοδο ζωής για τους νέους της χώρας μας. Γι΄αυτό και θέλουμε να φέρουμε νέους ανθρώπους στο χωράφι! Στην παραγωγή!  Και να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να λειτουργούν και ως επιχειρηματίες».

Στο πλευρό των αγροτών

 Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε  πολυδιάστατα τα οφέλη της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, για το σύνολο των αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς, στόχος είναι:

-        Η ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.

-        Η ενθάρρυνση των πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων.

-        Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

-        Οι νέες προοπτικές για τους νέους. 

-        Η υποστήριξη και  επιμόρφωση των γεωργών μας. Και,

-        Η ουσιαστική  ενίσχυση του εισοδήματός τους.

«Στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό του γεωργού, του κτηνοτρόφου του αλιέα. Του Έλληνα της υπαίθρου, του μόχθου, της καθημερινής βιοπάλης. Θέλω η αγροτική μας παραγωγή να κερδίσει τον κεντρικό ρόλο που της αξίζει για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η εθνική μας ανάπτυξη θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια. Και ο δικός μας νομός, η Αιτωλοακαρνανία μας,  ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσει  στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια να χτίσουμε όλοι μαζί τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο. Το μέλλον βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια. Και μπορούμε να το (συν)διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ!», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Έργα Αιτωλοακαρνανίας

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για την περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις τεράστιες δυνατότητές μας. Τα εύφορα εδάφη  μας, τα μοναδικά  προϊόντα της γης  μας, τον  υδάτινο πλούτο μας».

Αναφερόμενος στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Λιβανός είπε:

  • Υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των ΤΟΕΒ του νομού. Κατασκευάζουμε υπόγεια δίκτυα, αλλάζουμε αντλιοστάσια (όπου χρειάζεται) και εφαρμόζουμε καινοτομία (τηλεμετρία, ηλεκτρικοί μετρητές). Όπως η Ιόνια Οδός άλλαξε τον «συγκοινωνιακό» χάρτη, έτσι αυτό το έργο θα αλλάξει ριζικά τον «αγροτικό» χάρτη της περιοχής.
  • Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1300 στρεμμάτων,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας,  με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα,  που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Δώσαμε επιπλέον πόρους στα προγράμματα LEADER/CLLDQ των Αναπτυξιακών  του νομού για την ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων. Ενισχύουμε, έτσι, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τονώνουμε την τοπική επιχειρηματικότητα.
  • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί, χωρίς να φταίνε, καθώς από γραφειοκρατικό λάθος είχαν εξαιρεθεί από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς».

Ο κ. Λιβανός απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του είπε ότι νιώθει διπλή ευθύνη:

«Γιατί έχω χρέος απέναντι σε όλους τους Έλληνες, όλους τους αγρότες μας, να κάνουμε μαζί το καλύτερο για τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς μεροληψίες, χωρίς διακρίσεις, με όραμα και με αποφασιστικότητα.

Όμως  νιώθω και χρέος μου απέναντι στον νομό μας, να κάνω πάντα ό,τι μπορώ, απ΄ όποια θέση κι αν βρίσκομαι, για να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία τη δύναμη που χρειάζεται  για να  πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.

 Αυτό είναι το χρέος μου  απέναντι σε όλους τους συντοπίτες μου – είτε με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους είτε όχι.  Το χρέος μου  απέναντι στον τόπο μας.

Και σας υπόσχομαι δύο πράγματα:

Ότι με τις πολιτικές μας στο Υπουργείο θα δημιουργούμε μέρα με τη μέρα τις προϋποθέσεις για την εκτόξευση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.

Και ότι πέρασαν πια οι μέρες που η Αιτωλοακαρνανία μας ένιωθε ξεχασμένη, πως βρίσκεται στο περιθώριο. Τώρα, θα βρει και ο νομός μας τις ευκαιρίες που αξίζει. Και είναι στο χέρι όλων μας να τις αξιοποιήσουμε. Όλοι μαζί! Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, ενώνουμε δυνάμεις για  την ανάπτυξη του τόπου μας».

Γ. Παπαναστασίου (Δήμαρχος Αγρινίου): Διάλογος  και τομές

Προσφωνώντας τον κ. Λιβανό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι οφείλουμε να επενδύσουμε στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.  Τόνισε ότι ο διάλογος αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρα και επισήμανε ότι απαιτούνται τομές και έξυπνες λύσεις

Ν. Φαρμάκης: Η ΠΔΕ βασικός πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε τη σημασία της Ημερίδας στο Αγρίνιο, καθώς, όπως σημείωσε, ο αγροτικός τομέας για η Δυτική Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, της παραγωγής, της απασχόλησης και γενικότερα της ευημερίας του τόπου μας.

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός αγροτικών προϊόντων στη χώρα, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο περιφερειακό εισόδημα άνω του 1,3 δις. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως είναι 6η σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, καταλαμβάνει την 4η θέση σε φυτική παραγωγή και την 3η θέση σε ζωική παραγωγή» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δυτική Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και ο αγροτικός τομέας μπορεί να καταστεί ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τοπικής οικονομίας εφόσον ξεπεραστούν, ελλείψεις, προβλήματα και παθογένειες του χθες.

Αναφερόμενος, στον κύριο στρατηγικό στόχο της περιφερειακής αγροτικής πολιτικής που επικεντρώνεται, όπως είπε,  στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα  ανέδειξε ως κρίσιμης σημασίας την αποτελεσματική υλοποίηση και άμεση απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) το οποίο υλοποιείται από τις Υπηρεσίες μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε  τα εξής στοιχεία:

Στο Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης), υποβλήθηκαν στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας 1242 φάκελοι επενδυτικών σχεδίων, εγκρίθηκαν 824, με συνολική δημόσια δαπάνη 47.764.236 €.

Στο Υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες) εντάχθηκαν 1726 δικαιούχοι με συνολικό ποσό στήριξης 33.307.500 €.

Στο Υπομέτρο 6.3 (Ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων) εντάχθηκαν 375 δικαιούχοι με συνολικό ύψος δημόσιας δαπάνης 5.250.000 €

Ο κ. Φαρμάκης εκτίμηση ότι είναι απολύτως αναγκαία και για τον αγροτικό τομέα μία πολιτική που θα ακολουθεί το τρίπτυχο «απλοποίηση, εκσυγχρονισμός και ευελιξία» - και το οποίο αποτελεί προϋπόθεση  της ευρωπαϊκής περιφερειακής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιώσιμη  ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις και κατέληξε:

“Eίναι αναγκαία η περαιτέρω απλοποίηση και αποκέντρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε η αξιοποίηση των πόρων να κατευθύνεται σε στοχευμένες δράσεις που θα απαντούν στις τοπικές ανάγκες και προκλήσεις».

  •       Στην Ημερίδα μίλησε και ανέλυσε τα μέτρα του ΠΑΑ ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ  N. Μανέτας, Eυθ. Τσιατούρας, Θαν.  Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς

ΑΚΚΕΛ: Οι τιμές λιπασμάτων εκτινάσσονται λόγω των κυρώσεων προς την Ρωσία

 

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου. Η κατάσταση με την απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και οι επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας, παραμένουν ένα σημαντικό θέμα στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές της GrainTrade σχολιάζουν ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στα 900 δολάρια/m3 είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε προς την Ρωσία. Το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας- ΑΚΚΕΛ το 2017 είχε υποβάλει Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τεράστιο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το εμπάργκο και τις επιπτώσεις του στους Ευρωπαίους αγρότες (στο τέλος παραθέτουμε την περίληψη της Αναφοράς του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές των  καυσίμων θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές δεξαμενές.

Λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας, πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή  λιπασμάτων και ορισμένα από αυτά σταμάτησαν ακόμη και τη διαδικασία παραγωγής τους.

Τα πρώτα σήματα για ένα τεράστιο πρόβλημα

Οι παραγωγοί λιπασμάτων αυξάνουν τις τιμές και μεταθέτουν το βάρος του περιττού κόστους στους καταναλωτές- αγρότες.

Από αυτή την άποψη, η GrainTrade τονίζει το γεγονός ότι οι αγρότες θα επηρεαστούν άμεσα από την ταχεία αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος τη νέα συγκομιδή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών για τον Οκτώβριο, ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων στην Ουκρανία είτε θα μειώσουν την παραγωγή στο ελάχιστο είτε θα σταματήσουν να παράγουν λιπάσματα που δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική οικονομία ακολουθεί επίσης τις παγκόσμιες τάσεις.  Από τον Αύγουστο, η Neochim AD σταμάτησε να καταναλώνει φυσικό αέριο, αναμένοντας ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα επανέλθει σταδιακά στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 2021. Τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη κατανάλωση υγρής αμμωνίας, η οποία διατηρείται ακόμη στο απόθεμα.

------------------------------------------------------

Αναφορά του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας:

Αξιότιμη κα. Πρόεδρε,

Η αναφορά την οποία υποβάλλουμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος από το εμπάργκο που έχει θέσει η Ρωσία στα αγροτικά και άλλα προϊόντα από την Ε.Ε.. Έχει όμως διαστάσεις πολύ πιο πέρα από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι Έλληνες αγρότες και άλλοι επαγγελματίες (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε.) από τις παράνομες και απαράδεκτες κυρώσεις τις οποίες υποχρέωσαν οι ΗΠΑ να ασκήσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Αυτές οι κυρώσεις είχαν αποτέλεσμα, με την αρχή της αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία με τη σειρά της να απαντήσει με εμπάργκο αγροτικών και άλλων προϊόντων κατά της Ε.Ε. και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί μελιού κλπ που αποτελούν τη διατροφική ραχοκοκαλιά της χώρας μας (και εκπροσωπούμενοι πολίτες από το κόμμα μας) να είναι αυτοί τους οποίους έχει πλήξει η πολιτική της Ε.Ε. με τις κυρώσεις. Και μάλιστα αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα μη ευρωπαϊκά συμφέροντα πέρα του Ατλαντικού και πλήττει την ενιαία αγροτική πολιτική της Ε.Ε..

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στην Ελλάδα είναι εξοντωτικές σε μερικές περιπτώσεις. Ακόμη και κατ’ ελάχιστο έχουν προκαλέσει σοβαρή απώλεια εισοδήματος σε όλους, σε μία περίοδο που η αποτυχημένη πολιτική των Μνημονίων έχει ήδη στοχοποιήσει τους αγρότες στην Ελλάδα με «ρατσιστικό» τρόπο.

Ενδεικτικά, τεράστιες απώλειες είχαν οι ακόλουθοι τομείς: πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια κλπ) 48.865.000 ευρώ, άλλα φρέσκα φρούτα 27.739.000 ευρώ, φράουλες 23.519 ευρώ, ψάρια 9.885.000 ευρώ, ελαιόλαδο 8.058.000 ευρώ, μαρμελάδες 11.501.000 ευρώ, γούνες-δερμάτινα 87.464.000 ευρώ. Η παραγωγή ροδάκινων στην Ελλάδα κατά 80% εξάγονταν στη Ρωσία ενώ το 40% περίπου των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία περιελάμβανε αυτά τα προϊόντα που έχουν πληγεί από το εμπάργκο. Το 2013 η Ρωσία ήταν ο 8ος εξαγωγικός προορισμός αγροτικών προϊόντων μας και το 2016 έπεσε στην 29η θέση (με περίπου 75% μείωση των εσόδων από Ρωσία) !!!

Εκτός από την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ομοίως οδηγήθηκαν σε κατάρρευση και οι τιμές των σχετικών προϊόντων στην ελληνική αγορά λόγω μεγαλύτερης προσφοράς που ευνοεί τους μεσάζοντες να δημιουργήσουν καρτέλ και να καταργήσουν τους νόμους ελεύθερης οικονομίας ακόμη και εντός της ελληνικής αγοράς.

Συνεπώς, η εξώθηση της Ε.Ε., από εξω-ευρωπαϊκά συμφέροντα τρίτων, να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μακροχρόνιες καταστροφικές επιπτώσεις στον τομέα που διέπεται από την κοινή αγροτική πολιτική, χωρίς όμως η Ε.Ε. να έχει κάνει δημοκρατικά την διαμόρφωση και εφαρμογή στοιχείων αγροτικής πολιτικής από τα κυρίαρχα κράτη της Ε.Ε. που θα επέφεραν έστω και αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Το πεδίο υλοποίησης των εν λόγω ζημιών είναι η κοινή αγροτική πολιτική χωρίς όμως την συγκατάθεση των λαών στα όρια της Ε.Ε. Φυσικά, η κοινή αγροτική πολιτική (όπως την γνωρίζουμε) δεν θα μπορούσε να στοχεύει να φέρει τέτοιες καταστροφές στον αγροτικό κόσμο και το καταστροφικό αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη στοιχείο αποκάλυψης της ασυμβατότητας και αντι-συμβατότητας των κυρώσεων ακόμη και με την κοινή αγροτική πολιτική.

Όσο και αν δεν είναι εύκολο να το παραδεχθούμε, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ΗΠΑ και η ηγεσία της Ε.Ε. μας υποχρέωσαν να στηρίξουμε έξωθεν εντολές οι οποίες έπληξαν τα συμφέροντα της ενωμένης ευρώπης. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο οι κυρώσεις φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη θεραπείας της ηγεσίας της Ε.Ε., στοιχείο που μας φέρνει στα βασικά ζητούμενα της παρούσας Αναφοράς που εξουδετερώνουν την πηγή του προβλήματος εντός του πεδίου καταστροφής, όπως έχει γίνει η «κοινή αγροτική πολιτική» στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το καταστροφικό αποτέλεσμα στο πεδίο εργασίας μας, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αναδεικνύει διαστάσεις της πηγής του προβλήματος που ξεπερνούν κάθε επαγγελματικό τομέα και αφορούν πια την ίδια την υπόσταση και δημοκρατική βάση της Ε.Ε.. Συνεπώς, τα προαναφερθέντα ζητούμενα αφ’ ενός μεν λύνουν το πρόβλημα στον δικό μας εργασιακό τομέα (και στην κοινή αγροτική πολιτική) αλλά εξουδετερώνουν και την πηγή δημιουργίας του.

Για άλλη μια φορά, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Αντιμετωπίζουν για 5η χρονιά τη συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των εξαγωγών, από 168 εκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 38,2 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανεξέλεγκτη ληστεία από τους εμποροβιομήχανους, που αξιοποιούν και το εμπάργκο για να παίρνουν κοψοχρονιά τα προϊόντα.

Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Οι παραγωγοί αγροτικών προιόντων που καταστράφηκαν από τη μη διάθεση της σοδειάς τους στη ρωσική αγορά (φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνια), ο κλάδος του τουρισμού από τις ακυρώσεις χιλιάδων κρατήσεων, όπως και άλλοι κλάδοι, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα .Ενώ οι Έλληνες παραγωγοί, περίμεναν «μάνα» εκ Βρυξελλών, μετά την ολική καταστροφή που έχουν υποστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις αποφάσεις της και «παγώνει» στην κυριολεξία τον αγροτικό κόσμο. Με μια απαράδεκτη απόφαση, που την ονόμασαν βοήθεια για την αναγκαία προσαρμογή της αγοράς! Με αποζημιώσεις -ψίχουλα, ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας οδηγείται σε αφανισμό.

Σπ. Λιβανός σε εκπροσώπους αγροτών στο Αγρίνιο : Επιζητώ τον διάλογο. Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντοτε ανοικτές

Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, τόνισε σε εκπροσώπους μερίδας των αγροτών που τον υποδέχθηκαν με πανό στο Παπαστρατειο, ο ΥΠΑΑΤ Σπηλιος Λιβανος και τους κάλεσε να συνεχίσουν τη συζήτηση στο Γραφειο του στο υπουργείο

Οι αγροτες ζήτησαν  φθηνό πετρέλαιο για αγροτική χρήση και μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής

Ο πρώην Βουλευτης του ΚΚΕ κ. Νικος Μωραΐτης συνομιλώντας με τον κ. Λίβανο είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να επεκταθούν οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και σε άλλα προϊόντα. Εκτίμηση του κ. Μωραΐτη είναι ότι το αγροτικό εισόδημα κινδυνεύει λόγω των πολιτικών της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Σπυρος Κοτοπούλης παρέδωσε ψήφισμα στον κ. Λιβανό και τόνισε ότι η ομοσπονδία του εκφράζει την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πολιτική 

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός τους κάλεσε στο Γραφειο του για διάλογο και μεταξύ άλλων είπε:

"Χαίρομαι που είμαι στο Αγρίνιο. Επιζητώ τον διάλογο και εδώ, στον Νομό μας αλλά και στο υπουργείο, όπου οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές και όποτε θέλετε να έρθετε και να συζητήσουμε.  Έχουμε ουσιαστικές και μεγάλες διαφορές και αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας. Εσείς, στο ΚΚΕ, πιστεύετε ότι όλα τα δεινά για τον αγροτικό κόσμο προέρχονται από την καπιταλιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά, πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο και γι αυτό ήρθαμε εδώ, για να  μιλήσουμε για τα 22 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν ακριβώς στον αγροτικό κόσμο, για να μην γίνουν όλα αυτά που περιγράψατε. Για να μείνει ζωντανή η ύπαιθρος και να μην ερημώσει ο τόπος. Κάποια από τα ζητήματα που μου θέτετε στο υπόμνημά σας, είναι δίκαια.

Αντιλαμβάνομαι ότι στο πλαίσιο της αποστολής σας έχετε την υποχρέωση να διεκδικείτε την ικανοποίηση των αιτημάτων σας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα διεκδικεί το καλό για τον αγρότη της Αιτωλοακαρνανίας. Προφανώς, οι δρόμοι μας είναι ασύμπτωτοι, παράλληλοι. Ο διάλογος δεν τελειώνει σήμερα. Σήμερα, ξεκινάει. Πάντα είμαι ανοικτός στον διάλογο και στον διάλογο, αξιολογώ τις καλές προτάσεις. Πήρα τις προτάσεις σας και γι αυτό μπορούμε και κάνουμε εθνική πολιτική."

Yβριδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου ROBINSON με συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Η υβριδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου ROBINSON- -« Smart integRation Of local energy sources and innovative storage for flexiBle, secure and costefficIent eNergy Supply ON industrialized islands – Ευφυής ολοκλήρωση τοπικών ενεργειακών πηγών και καινοτόμων πρακτικών αποθήκευσης για ευέλικτη, ασφαλή και οικονομική παροχή ενέργειας σε βιομηχανοποιημένα νησιά» του χρηματοδοτικού πλαισίου HORIZON 2020, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου και της ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης στις 21 -22 Σεπτεμβρίου 2021 στο Eigerøy της Νορβηγίας, όπου συζητήθηκαν διοικητικά και επιστημονικά θέματα υλοποίησης του έργου.

Το έργο βρίσκεται στο 1ο έτος υλοποίησης του και θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια.  Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης στο έργο, συνολικά συμμετέχουν 18 εταίροι από 10 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο σκοπός του έργου «ROBINSON» είναι να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα (Energy Management System – EMS), για να βοηθήσει τα νησιά στην μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, διασφαλίζοντας μια καθαρή, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική παροχή ενέργειας, μέσω ενός συνδυασμού υποδομών παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Η πιλοτική εγκατάσταση θα είναι στο νησί Eigerøy στη Νορβηγία , ενώ στα νησιά ακόλουθοι (Κρήτη στην Ελλάδα και Western Isles στη Σκωτία) θα υλοποιηθούν τα Σχέδια Αναπαραγωγής.

Στη συνάντηση του έργου αποτιμήθηκε ως θετική η μέχρι τώρα συμμετοχή και συνεισφορά της Περιφέρειας Κρήτης στο έργο, ενώ παρουσιάστηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης (συμμετέχων εταίρος του ROBINSON) η περιοχή μελέτης στην περιφέρεια Κρήτης, τα βήματα του Σχεδίου Αναπαραγωγής του έργου με όρους βιωσιμότητας και οι κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη των Σχεδίων Αναπαραγωγής.

Το έργο υλοποιείται για την Περιφέρεια Κρήτης από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας και στη συνάντηση συμμετείχαν διαδικτυακά τα στελέχη της Π.Κ.: Δαφνομήλη Δήμητρα (συντονίστρια για την Π.Κ.), Ρουσάκη Κατερίνα, Μπίλιος Χρήστος, Γιανναδάκη  Γιούλη, Αποστολάκη Μαρία και ο εξωτερικός συνεργάτης του έργου Ανδρουλάκης Δημήτρης

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.