24kontelis.gif
Τίτλοι:

EE: Η Σλοβενική Προεδρία ενημερώνει τις επιτροπές του ΕΚ σχετικά με τις προτεραιότητες

       
Οι υπουργοί περιέγραψαν τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε μια σειρά συναντήσεων.
 
Η Σλοβενία ​​ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου έως το τέλος του 2021. Οι ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 12 και 15 Ιουλίου.
 
 
ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ
 
 
Στις 12 Ιουλίου, ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Τροφίμων Jože Podgoršek είπε στην Επιτροπή Αλιείας ότι η Προεδρία θα προσπαθήσει να καταστήσει τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας πιο βιώσιμους. Θα επικεντρωθούν στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, στην αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου της αλιείας, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για αλιευτικές δυνατότητες για το 2022.
 
 
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας χαιρέτισαν την ανακοίνωση, κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει με το σχέδιο διαχείρισης του τόνου Atlantic Bluefin και επέμεινε ότι η Προεδρία θα πρέπει να είναι σταθερή όταν διαπραγματεύεται αλιευτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Μαυριτανία), για να εξασφαλίσει ίσες συνθήκες για τους αλιείς της ΕΕ σε σχέση με τους φορείς εκμετάλλευσης τρίτων χωρών.
 
 
Εσωτερική αγορά και προστασία των καταναλωτών
 
 
Στις 12 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Zdravko Počivalšek και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Boštjan Koritnik τόνισαν στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης για την αποκατάσταση μετά την πανδημία και τους μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής της ΕΕ. Τόνισαν ότι η Προεδρία θα επικεντρωθεί στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, καθώς και τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, βασικά νομοθετικά αρχεία για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη νέα τεχνολογία, να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες ψηφιοποίησης και να δημιουργηθούν υψηλά πρότυπα για την ψηφιακή οικονομία.
 
 
Πέρα από αυτά τα ψηφιακά ζητήματα, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τους δύο υπουργούς την εφαρμογή της βασικής νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, τους νέους κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων, θέματα τελωνειακού ελέγχου, την επικείμενη κοινή πρόταση φόρτισης, κανονισμούς προϊόντων δομικών κατασκευών και ερωτήσεις τυποποίησης.
 
 
Μεταφορές και Τουρισμός
 
 
Στις 13 Ιουλίου, ο Υπουργός Υποδομών, Jernej Vrtovec και ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Zdravko Počivalšek , προσδιόρισαν τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ηλεκτρονική κινητικότητα και τα εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα, ως τους βασικούς πυλώνες πολιτικής της σλοβενικής προεδρίας στον τομέα των μεταφορών. Αυτά τα ζητήματα θα είναι επίσης καίρια για να επιτύχουν η Πράσινη Συμφωνία και οι προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα.
 
 
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής μεταφορών χαιρέτισαν την εστίαση στην απαλλαγή από τον άνθρακα του τομέα των μεταφορών, προτρέποντας την Προεδρία να διασφαλίσει την τεχνολογική ουδετερότητα στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την προώθηση του σιδηροδρομικού τομέα, την επανεξέταση των κανόνων του ΔΕΔ-Μ και το πακέτο κινητικότητας των μεταφορών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών και των εργαζομένων, την επένδυση περισσότερων στην οικονομική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και την εξασφάλιση καλύτερων Συντονισμός της ΕΕ σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
 
 
Το διεθνές εμπόριο
 
 
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου επικεντρώθηκαν στην Κίνα, τα εμβόλια και το εμπόριο και τη Mercosur στις ερωτήσεις τους προς τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Zdravko Počivalšek στις 13 Ιουλίου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι σημαντικά στοιχεία στις εμπορικές συμφωνίες, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, επιβεβαιώνοντας το πάγωμα του Κοινοβουλίου στη διαδικασία επικύρωσης της Επενδυτικής Συμφωνίας Κίνας-ΕΕ.
 
 
Υποστηρίζοντας διάλογο για προσωρινή αναστολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμβολίων, οι ευρωβουλευτές έμαθαν ότι η Προεδρία θα πρότεινε συμβιβασμό για διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΠΟΕ. Η συμφωνία Mercosur χρειάζεται ισχυρούς περιβαλλοντικούς όρους, τόνισαν αρκετοί ευρωβουλευτές, ενώ ο υπουργός απάντησε ότι η μη εφαρμογή της συμφωνίας θα επηρεάσει αρνητικά τη γεωπολιτική δύναμη της ΕΕ.
 
 
Πολιτισμός και Παιδεία
 
 
Στις 13 Ιουλίου, η υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Simona Kustec είπε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης ότι η Προεδρία θα εργαστεί για τη βελτίωση της ίσης πρόσβασης στη γνώση και την κατάρτιση, κάτι που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία, εστιάζοντας στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ευρωπαίων Το Θα επικεντρωθεί επίσης στην προώθηση της κινητικότητας μεταξύ των νέων εθελοντών. Ο υπουργός Πολιτισμού Βάσκο Σιμονίτι θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα καθώς και να διασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η ελευθερία της έκφρασης.
 
 
Οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Προεδρία να πιέσει πιο δυνατά για να γίνει πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης. Για το New European Bauhaus, που τονίστηκε επίσης από τους υπουργούς ως προτεραιότητα της Προεδρίας, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ειδική χρηματοδότηση για την υποστήριξη του «φιλόδοξου σχεδίου», καθώς τα κεφάλαια αποκλειστικά από τη «Δημιουργική Ευρώπη» δεν θα ήταν αρκετά.
 
 
Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη
 
 
Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Δασολογίας και Τροφίμων Jože Podgoršek στην Επιτροπή Γεωργίας στις 13 Ιουλίου, υπονοώντας ότι το Συμβούλιο σχεδιάζει να το συζητήσει τον Οκτώβριο. Η Προεδρία θα επικεντρωθεί επίσης στη στρατηγική Farm to Fork, στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, στην επισήμανση της αγοράς, στην υποστήριξη της βιολογικής γεωργίας και στη στρατηγική της ΕΕ για τη Δασοκομία. Στον τελευταίο τομέα, η Προεδρία στοχεύει να συμφωνήσει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
 
 
Οι ευρωβουλευτές της γεωργίας χαιρέτισαν την έντονη εστίαση στην ανθεκτικότητα και τις αγροτικές περιοχές και ρώτησαν για τη θέση της Προεδρίας σχετικά με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τα μέτρα που σχετίζονται με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αρκετοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για εισαγόμενα προϊόντα που δεν τηρούν τα πρότυπα της ΕΕ.
 
 
Περιφερειακή Ανάπτυξη
 
 
Στις 13 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ Zvonko Černač διαβεβαίωσε την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ότι η Σλοβενία ​​θα προσπαθήσει για μια ισχυρή πολιτική συνοχής. Η Προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στην αποτελεσματική εφαρμογή του NextGenerationEU και θα στοχεύσει στην εξασφάλιση της ταχείας έγκρισης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
 
 
Οι ευρωβουλευτές ερωτήθηκαν τον κ. Černač για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού διασυνοριακού μηχανισμού, της συνεργασίας με τα Δυτικά Βαλκάνια, της νέας περιόδου προγραμματισμού και του κράτους δικαίου. Προέτρεψαν την Προεδρία να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ της πολιτικής συνοχής και των μέτρων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ζήτησαν την ταχεία υιοθέτηση του αποθεματικού προσαρμογής του Brexit.
 
 
Δικαιώματα των γυναικών και ισότητα των φύλων
 
 
Στις 13 Ιουλίου, ο Janez Cigler Kralj, Υπουργός Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και alσων Ευκαιριών, δήλωσε ότι η Προεδρία θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης (ΙΑ) στην ισότητα των φύλων, για να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογίες είναι αποκλειστικές τόσο για τους άνδρες όσο και γυναίκες. Πρόσθεσε ότι θα εργαστούν για την ένταξη της προοπτικής του φύλου στον προϋπολογισμό της ΕΕ, την ενίσχυση της καταπολέμησης κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής βίας και παρενόχλησης, και την προώθηση της οδηγίας για τη διαφάνεια των αμοιβών.
 
 
Ανησυχώντας για τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 στις γυναίκες, οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Προεδρία να προστατεύσει καλύτερα τις γυναίκες εργαζόμενες σε μελλοντικές κρίσεις και να σταματήσει την αντίδραση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης τον αποκλεισμό πολλών αρχείων, όπως η οδηγία για τις γυναίκες στα συμβούλια, και την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη μέλη.
 
 
Ανάπτυξη
 
 
Στις 13 Ιουλίου, ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, Δρ. Στανισλάβ Ράσαν, δήλωσε στην Επιτροπή Ανάπτυξης ότι η Προεδρία θα βοηθήσει τις χώρες εταίρους να ανακάμψουν από τις ευρείες επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, την επισιτιστική ασφάλεια και την πείνα, την εκπαίδευση και υγεία. Επιπλέον, θα συνεχίσουν την προώθηση της ισότητας των φύλων στην ευρωπαϊκή εξωτερική δράση και θα προωθήσουν την ενσωμάτωση της πολιτικής για τα ύδατα σε όλες τις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ.
 
 
Στις απαντήσεις τους, οι ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν ποιο συγκεκριμένο μέτρο θα υποστήριζε ο υπουργός για τη βελτίωση της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης υποστήριξη στη δέσμευση της Προεδρίας να πιέσει για την υπογραφή της συμφωνίας εταιρικής σχέσης μετά το Κοτονού με την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό (ΑΚΕ) πριν από το τέλος του έτους.
 
 
Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις
 
 
Την Τρίτη 13 Ιουλίου, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών Andrej Šircelj τι σκοπεύει να κάνει η Προεδρία για τα ημιτελή έργα της ΕΕ που χρειάζονται επειγόντως ολοκλήρωση. Αυτές περιλάμβαναν την Τραπεζική Ένωση, συμπεριλαμβανομένου ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS), της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, με έμφαση στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τη συνεχιζόμενη εργασία σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
 
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ήθελαν να μάθουν για τα επόμενα βήματα σχετικά με την Παγκόσμια Συμφωνία για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων και τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, και τα δύο αρχεία μπλοκάρονται στο Συμβούλιο λόγω κανόνα ομοφωνίας σε φορολογικά ζητήματα. Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν διαβεβαίωση ότι τα κεφάλαια από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα δαπανηθούν σωστά σε ολόκληρη την ΕΕ και, αναφορικά με τα αυξανόμενα χρέη και ελλείμματα σε πολλά κράτη μέλη, είπαν ότι αναμένουν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 
 
Καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά
 
 
Στις 14 Ιουλίου, ο υπουργός Γεωργίας Jože Podgoršek είπε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των σημερινών κανόνων για τη μεταφορά ζώων και μηδενική ανοχή στις παραβιάσεις της καλής μεταχείρισης των ζώων. Η σλοβενική προεδρία θα προσβλέπει στην εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής σχετικά με τους ισχύοντες κανόνες σε αυτόν τον τομέα και την επικαιροποίησή τους έως το τέλος του 2023.
 
 
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ερευνών για την Προστασία των Ζώων κατά τη Μεταφορά δήλωσαν ότι πολυάριθμες ακροάσεις σχετικά με αυτό το θέμα αποκάλυψαν πολλές ελλείψεις στην εφαρμογή των σημερινών κανόνων μεταφοράς ζώων, ζητώντας την αναθεώρησή τους και τη χρήση νέων πόρων από την Κοινή Γεωργική Πολιτική για τον εξοπλισμό των οχημάτων με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ενίσχυση της καλής μεταχείρισης των ζώων. Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης την ανάγκη απαγόρευσης της εξαγωγής ζωντανών ζώων σε τρίτες χώρες, καθώς τα κράτη μέλη δεν διαθέτουν μέσα για να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο έλεγχο στις χώρες προορισμού.
 
 
Περιβάλλον, Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων
 
 
Στις 12 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ότι η προεδρία θα προωθήσει την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για ανθεκτικά συστήματα υγείας και συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ. Δύο από τις κύριες προτεραιότητες για την προεδρία είναι η μείωση της ανισότητας στην υγεία και η πρόοδος προς μια πλήρη Ένωση Υγείας. Οι ευρωβουλευτές είχαν ερωτήσεις σχετικά με τη διασυνοριακή έρευνα κατά του καρκίνου, τη θερμοκοιτίδα HERA, έναν ισχυρότερο EMA και ECDC και την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αυτών των οργανισμών.
 
 
Στις 14 Ιουλίου, ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Τροφίμων Jože Podgoršek είπε ότι η Προεδρία θα δώσει έμφαση στις εργασίες για την προστασία των καταναλωτών, την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και τις ενδείξεις προέλευσης, καθώς και τον αποτελεσματικό επίσημο έλεγχο για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι είναι ασφαλή. Οι ευρωβουλευτές τον ρώτησαν για διάφορα θέματα, όπως η αρχική εκτίμηση του Συμβουλίου για τη δασική στρατηγική, η ευθύνη του γεωργικού τομέα στην πράσινη μετάβαση, τα φυτοφάρμακα, τα κενά στη νέα συμφωνία της ΚΓΠ και η υπερεκμετάλλευση των δασών.
 
 
Αργότερα την ίδια μέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέι Βίζιακ είπε στην επιτροπή ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή του πακέτου Fit For 2030 και θα εργαστεί προς έναν συμβιβασμό που είναι δίκαιος και διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει ανταγωνιστική. Ο υπουργός τόνισε επίσης το COP26 στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή και το COP15 για τη βιοποικιλότητα, όπου η προεδρία θα εργαστεί για την επίτευξη ενός παγκόσμιου πλαισίου δράσης για το κλίμα. Οι ευρωβουλευτές τον ρώτησαν για κίνητρα για να εξασφαλίσει την πράσινη μετάβαση, το παλιό και το νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), την ανάκτηση της ευρωπαϊκής φύσης, τη βιοποικιλότητα, τους νεροχύτες άνθρακα και τη ρύθμιση της μπαταρίας.
 
 
Εξωτερικών Υποθέσεων
 
 
Στις 14 Ιουλίου, η Σλοβενία ​​θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευημερία της ως στρατηγικού συμφέροντος για την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ανέ Λογκάρ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Η διαδικασία διεύρυνσης αποτελεί βασική προτεραιότητα, είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να συμπεριλάβει την περιοχή όταν συζητά το μέλλον της Ευρώπης. Ο υπουργός τόνισε επίσης τη γεωπολιτική διάσταση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, τη διατλαντική εταιρική σχέση, τη συνδεσιμότητα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
 
 
Οι ευρωβουλευτές ρωτήθηκαν για το πολιτικό μπλοκάρισμα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, την ανησυχητική παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για το πώς η Προεδρία θα επιτύχει τον στόχο της για μια ισχυρότερη ευρωατλαντική προοπτική για την περιοχή.
 
 
Βιομηχανία, Έρευνα και Ενέργεια
 
 
Στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός υποδομής Jernej Vrtovec είπε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ότι η Προεδρία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν πιο σταθερό ενεργειακό τομέα της ΕΕ για να προετοιμαστεί για μια ομαλή, οικονομικά αποδοτική και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Θα συνεχίσει τις εργασίες για τα διευρωπαϊκά δίκτυα για την ενέργεια (κανονισμός ΔΕΔ-Ε) και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό. Η Προεδρία προτίθεται επίσης να ξεκινήσει να επεξεργάζεται τις προτάσεις του πακέτου "Προσαρμογή για 55".
 
 
Για τα ψηφιακά ζητήματα, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Boštjan Koritnik είπε ότι η Προεδρία θα εργαστεί για τη ρύθμιση της περιαγωγής και τη διακυβέρνηση των δεδομένων, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό. Η εύρεση μιας γενικής προσέγγισης σχετικά με τον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Digitalηφιακή Ταυτότητα και η αναθεώρηση της οδηγίας NIS είναι επίσης υψηλή στην ατζέντα τους.
 
 
Όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Zdravko Počivalšek είπε ότι η Προεδρία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της επικείμενης εκσυγχρονισμένης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Βιομηχανίας, εστιάζοντας ιδίως στα ζητήματα της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ΕΕ, μιας ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας και της διπλής ψηφιακής και πράσινης μεταβάσεις. Η Προεδρία θα παρακολουθεί επίσης προσεκτικά την εφαρμογή της στρατηγικής για τις ΜΜΕ, είπε ο υπουργός.
 
 
Όσον αφορά την έρευνα, η υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού Σιμόνα Κούστεκ είπε στους ευρωβουλευτές ότι οι ευρωπαϊκές εταιρικές σχέσεις, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας, η διεθνής συνεργασία και η ισότητα των φύλων θα είναι προτεραιότητες της προεδρίας. Η Προεδρία θα έχει ως στόχο να ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία για την κοινή επιχείρηση υπολογιστών υψηλής απόδοσης, για τις κοινές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Horizon Europe και για την Ευρωπαϊκή Εταιρική Σχέση για τη Μετρολογία, είπε.
 
Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις
 
 
Την 1η Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Marjan Dikaučič ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές ότι θα επικεντρωθεί στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε σχέση με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες καθώς και στις ηθικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα ασχοληθεί επίσης διεξοδικά με το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού τόσο στο ποινικό όσο και στο αστικό δίκαιο, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους. Όσον αφορά τους νομοθετικούς φακέλους, ο υπουργός Dikaučič ελπίζει σε σημαντική πρόοδο στον τομέα των ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το αρχείο e-codex, ένα μηχανογραφημένο σύστημα επικοινωνίας για διασυνοριακές αστικές και ποινικές διαδικασίες.
 
 
Οι ευρωβουλευτές έθεσαν το ζήτημα της πιθανής ολοκλήρωσης των διαδικασιών του άρθρου 7 εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, καθώς και την ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού για τους Σλοβένους κατ 'εξουσιοδότηση εισαγγελείς της ΕΛΚΕ.
 
 
Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Ales Hojs είπε στους ευρωβουλευτές ότι η Προεδρία θα εργαστεί για την καλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της μετανάστευσης και εργάζεται για την εγγύηση υψηλού επιπέδου εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ. Όσον αφορά τη νομοθεσία, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Eurodac και η εργασία για την οδηγία για την επιστροφή και η αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν την Ευρωπόλ προσδιορίστηκαν από τον Υπουργό Hojs ως προτεραιότητες της προεδρίας.
 
 
Ο ευρωβουλευτής ρώτησε για πιθανή πρόοδο στο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Τον ρώτησαν επίσης για την ανάγκη διαμόρφωσης δομικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στη διανομή των προσφύγων, την πιθανή ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και σχεδίων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα σε επίπεδο ΕΕ.

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.