Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού

Το μελισσόχορτο είναι ένα θαμνώδες αρωματικό φυτό που συναντάται στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, της Μεσογείου, και στην Κεντρική Ασία. Είναι γνωστό και ως μελισσοβότανο, «μέλισσα η φαρμακευτική» και κιτροβάλσαμο. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και το ύψος του συνήθως υπερβαίνει το ένα μέτρο. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και οδοντωτά και αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Το μελισσόχορτο αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα το μπαλκόνι, καθώς και σε βραχόκηπους, για να αποτελέσει πρώτη ύλη μαζί με άλλα βότανα για τα ροφήματα μας.

• Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το μελισσόχορτο;
 
Το μελισσόχορτο αναπτύσσεται σε ποικίλης σύστασης εδάφη, αν και προτιμά δροσερά και γόνιμα, αρκεί να στραγίζουν ικανοποιητικά. Προτιμά ηλιοφανείς θέσεις και είναι ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά σχετικά ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και στους παγωμένους βοριάδες. Επειδή έχει γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη, το μελισσόχορτο είναι καλύτερα να φυτεύεται μόνο του στη γλάστρα, ενώ όταν φυτευτεί σε βραχόκηπους, το επιλέγουμε στις πίσω φυτεύσεις σε απόσταση τουλάχιστον μισό μέτρο από τα άλλα αρωματικά φυτά.

• Τι φροντίδα θέλει το μελισσόχορτο;
 
Το μελισσόχορτο, όσον αφορά το πότισμα, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν συχνά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού. Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς, δυο φορές την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη. Το μελισσόχορτο συγκομίζεται στην έναρξη της ανθοφορίας στα τέλη της άνοιξης, ενώ μπορεί να δώσει κι άλλες κοπές μεσα στο καλοκαίρι. Κλαδεύεται αυστηρά στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο.

• Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το μελισσόχορτο;
 
Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται για ροφήματα, ζεστά ή παγωμένα, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα. Είναι πολύ γνωστό για την αγχολυτική και ήπια καταπραϋντική δράση του που μειώνει το στρες, ενώ βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση, ενώ τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Παράλληλα, το μελισσόχορτο συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά, ενώ τα φρέσκα φύλλα του χρησιμοποιούνται ψιλοκομμένα στην κουζίνα σε σαλάτες, σε μαρινάτες, σε πέστο και σε πιάτα με ψάρι.

• Κι ένα μυστικό για το μελισσόχορτο
 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μελισσόχορτο ανθοφορεί και εμφανίζονται μικρά λευκά άνθη γεμάτα με νέκταρ. Τα λευκά λουλούδια του προσελκύουν τις μέλισσες και ανήκει στα μελισσοκομικά φυτά. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκε και μελισσόχορτο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

mistikakipou.gr

Ερώτηση Καρασμάνη για την καθυστέρηση της καταβολής συντάξεων αγροτών και εργατών γης με εργόσημο

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί αγρότες οι οποίοι εργάσθηκαν παράλληλα και ως εργάτες γης και έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, ακόμη και τρία χρόνια πριν, εξαιτίας της μη εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης (εργοσήμων) για περιόδους ασφάλισης 2017, 2018 και 2019.

Εξαιτίας επίσης της μη εκκαθάρισης των εργοσήμων, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αγρότες που εργάστηκαν και ως εργάτες γης και τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορούν να αποδείξουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. .

 Όλη αυτή η καθυστέρηση δημιουργήθηκε από τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου ( ν. 4387/2016 άρθρο 16), ο οποίος όμως  αντικαταστάθηκε με τον Νόμο 4670/2020 άρθρο 38 της Κυβέρνησης και με τον οποίο προσδιορίζεται πλέον ο τρόπος ελέγχου των καταβληθεισών  ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργοσήμου και εάν αυτές καλύπτουν την ελάχιστη ετήσια εισφορά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εφαρμοστεί επειδή δεν υπάρχει η σχετική μηχανογραφική εφαρμογή.

ΕΠΕΙΔΗ, κυβερνητικός στόχος είναι να διορθωθούν λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης ούτως ώστε να απονεμηθούν το συντομότερο δυνατό οι εκκρεμείς  συντάξεις

ΕΠΕΙΔΗ, είναι άδικο να περιμένουν να πληρωθούν τη σύνταξή τους εδώ και περίπου τρία χρόνια απόμαχοι γης που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν άλλα εισοδήματα

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες προκειμένου να λυθούν το συντομότερο όλα τα τεχνικά ζητήματα για την εκκαθάριση των εργοσήμων, και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν τις συντάξεις τους.

ΟΠΕΚΑ: Παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου για το επίδομα γέννησης σε νέους γονείς

Οι νέοι γονείς, κατά παρέκκλιση της αρχικής τρίμηνης προθεσμίας και εφόσον για διαφορετικούς λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την σχετική αίτηση ή δεν την υπέβαλαν οριστικά έως και τις 26.11.2020, έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4756/26-11-2020 (ΦΕΚ 235 Α) οι δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης που έχασαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, όσοι δημιούργησαν αίτηση μέχρι τις 26-11-2020, αλλά δεν την υπέβαλαν οριστικά και έληξε πριν την εν λόγω ημερομηνία η τρίμηνη προθεσμία υποβολής της, καθώς και όσοι από τους υποψήφιους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση και τους ζητήθηκε μέσω της εφαρμογής η προσκόμιση ως τις 26 -11-2020 σε Κέντρο Κοινότητας ή Δήμο συμπληρωματικών δικαιολογητικών, προκειμένου να διεξαχθεί ο έλεγχος και να οριστικοποιηθεί η υποβολή αίτησης και έχασαν την προθεσμία, θα πρέπει να προβούν στην υποβολή της έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα.

Σημειώνουμε ότι στο άνω δεξιό μέρος της ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης που υποβάλλεται στη διεύθυνση https://epidomagennisis.gr εμφανίζεται η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης αμέσως μετά την εισαγωγή των στοιχείων που ζητούνται για το επιδοτούμενο νεογέννητο.

Γενικές πληροφορίες για το Επίδομα Γέννησης στη σελίδα του ΟΠΕΚΑ: https://opeka.gr/epidoma-gennisis/

ΝΕΟ Επιδοτούμενο Πρόγραμμα (VOUCHER) σε κλάδους αιχμής για 10.000 ανέργους ηλικίας 30-49 ετών

Αναμένεται άμεσα νέο Πρόγραμμα Voucher για 10.000 άνεργους  ηλικίας 30-49 ετών. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε κλάδους αιχμής.

Σκοπός Προγράμματος:

Αναμενόμενος σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της μετάβασης των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας σε βασικούς τομείς τεχνικών επαγγελμάτων όπως είναι οι κλάδοι μεταποίησης/βιομηχανίας, κατασκευών, αισθητικής και άλλων συναφών επαγγελμάτων.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα:

 • Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής
 • Παροχή συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας έως 200 ωρών
 • Πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης
 • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας έως 400 ωρών σε αντίστοιχες επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.

Blue button

Διάρκεια προγράμματος:
Η συνολική διάρκεια κάθε προγράμματος, θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (on the job training) είναι 600 ώρες.
Ο εν δυνάμει ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το αντικείμενο κατάρτισης που επιθυμεί.


Ενδεικτικά οι ειδικότητες και κλάδοι που περιλαμβάνονται είναι:

easy 1046

 1. Ελασματουργικές εργασίες
 2. Συγκολλήσεις και κοπή μετάλλων
 3. Συντήρηση εγκαταστάσεων αυτοματισμού και αυτόματου ελέγχου
 4. Χειρισμός εργαλειομηχανών
 5. Αισθητική/ Μακιγιάζ / τεχνίτες νυχιών
 6. Υγεία/ πρόνοια
 7. Τουρισμού/ επισιτισμού

Εκπαιδευτικό Επίδομα:

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο κάθε καταρτιζόμενοςαναμένεται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα συνολικής αξίας 2.520 €

Δικαίωμα συμμετοχής:

Στο πρόγραμμα αναμένεται να μπορούν να ενταχθούν οι άνεργοι που πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 • Είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
 • Έχουν γεννηθεί από 01/6/1971 έως 30/9/1990. Κατά την έναρξη του προγράμματος, ο ωφελούμενος θα πρέπει να είναι πάνω από 30 ετών και κάτω των 50 ετών.
 • Είναι τουλάχιστον απόφοιτοι υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • Δεν έχουν παρακολουθήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) τη τελευταία διετία

Κριτήρια συμμετοχής:

Για την επιλογή των εν δυνάμει ωφελουμένων στο πρόγραμμα αναμένεται να μοριοδοτούνται:

 • Η διάρκεια ανεργίας (σε μήνες)
 • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2019
 • easy 1010
 • Κάνε την καλύτερη επιλογή για την κατάρτισή σου!
 •  Γιατί να επιλέξετε το ΚΔΒΜ Easy Education;
  • Πληρούμε όλες τις προδιαγραφές που θέτει το τελευταίο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση προγραμμάτων με 20 μόνιμους εργαζόμενους και 187 άτομα δυναμικότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης προγραμμάτων ανά ώρα.
 • Άμεση έναρξη τμημάτων είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.
  • 4 ιδιόκτητες πλατφόρμες τηλεκατάρτισης.
  • Αίθουσες διδασκαλίας 40 τ.μ.
  • Άμεση ολοκλήρωση απαιτητών ενεργειών του προγράμματος.
  • 3 δομές στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας με συνολικό αύλιο χώρο 400 τ.μ. και εύκολη πρόσβαση για το σύνολο των εκπαιδευομένων σε σημεία κλειδιά της πόλης μας.
  • Συνολικά 550 τ.μ. χώρων διοίκησης, εκπαίδευσης και υποδοχής
  • Τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.
  • Διπλάσιο ποσοστό από το απαιτητό περί φυσικού αερισμού και φωτισμού.
  • Ταυτόχρονη μηχανική υποστήριξη εισροής φρέσκου αέρα (εναλλάκτες αέρα)

   easy 1056

Δικαιολογητικά:

Τα πρώτα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ορθή υποβολή αίτησης κι ένταξης στο πρόγραμμα είναι:

 • Ταυτότητα ή Διαβατήριο
 • Κάρτα ανεργίας σε ισχύ – Bεβαίωση ανεργίας
 • Εκκαθαριστικό σημείωμα του Φορολογικού έτους 2019
 • Απολυτήριο ή Πτυχίο Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι. ανάλογα το εκπαιδευτικό επίπεδο
  • Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης (IBAN)
   • Βιογραφικό σημείωμα (εάν υπάρχει)

Τις υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής θα παρέχουν Κέντρα Δια βίου Μάθησης που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης.
Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες ή από εταιρείες Λογισμικού, οι οποίες παρέχουν σχετικές Πιστοποιήσεις.Εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης υλοποίησης του εν λόγο προγράμματος δύναται να τροποποιηθούν όλα τα παραπάνω.

Επίλεξε τώρα το κέντρο δια βίου μάθησης Easy Education για την υλοποίηση της κατάρτισης σου έγκαιρα και έγκυρα.

12 Χρόνια Easy Education. Οι πιο συμφέρουσες λύσεις στην ποιοτική  εκπαίδευση. Εξυπηρεθείτε σφαιρικά και συνολικά, εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας! 

- Δωρεάν Προγράμματα Σπουδών: Πληροφορική, Αγγλικά & Εξειδικευμένα Προγράμματα

- Εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενα Σεμινάρια 

- Επιμορφώσεις σε συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Παντείου Πανεπιστημίου

- ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή σε εξετάσεις Αγγλικών Toeic 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.