Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Ολιγόωρη διακοπή νερού, λόγω βλαβών στον κεντρικό αγωγό στο Μακροχώρι του Δήμου Βέροιας

Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) γίνεται γνωστό
ότι: το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 θα γίνει ολιγόωρη διακοπή νερού από την ώρα 08:00 έως
12:00, στην δεξιά μεριά (με κατεύθυνση Βέροια προς Μακροχώρι) της Κοινότητας
Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας, λόγω βλαβών στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι να φροντίσουν για την συγκέντρωση των απαραίτητων
ποσοτήτων νερού, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα λειψυδρίας το χρονικό
διάστημα των εργασιών. Παράλληλα με την ανακοίνωση στα ΜΜΕ, πάγια τακτική της ΔΕΥΑΒ
είναι, οι συμπολίτες μας να ενημερώνονται έγκαιρα με σχετική μεγαφώνιση.
Τα τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε οι εργασίες να
αποκατασταθούν το γρηγορότερο δυνατόν. Η ΔΕΥΑΒ ζητεί την κατανόηση των καταναλωτών-
πελατών της για την ολιγόωρη αναστάτωση που θα υποστούν.

Η ΠΚΜ σε επαγγελματικές ημερίδες στο Μιλάνο και το Παρίσι για την ενίσχυση του τουρισμού

 Με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από ποιοτικές τουριστικές αγορές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε στοχευμένες ενέργειες προβολής της περιοχής ως προορισμού, συμμετέχοντας σε ένα Road Show στην κεντρική Ευρώπη και με σταθμούς το Μιλάνο και το Παρίσι.

          Η εκδήλωση στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου με τη συνεργασία του Γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας, σε συνεδριακό χώρο και προσκεκλημένους τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Εκπρόσωπος της Περιφέρειας παρουσίασε θεματικά το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας, η  Γενική Διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau Ελένη Σωτηρίου ανέλυσε τις προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας Αναστασία Γαϊτάνουπαρουσίασε την πολιτιστική διαδρομή των Βημάτων του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία.

          Η αντίστοιχη δράση στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου με τη συνεργασία του ΕΟΤ Γαλλίας σε συνεδριακό χώρο και με συμμετέχοντες τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους του Παρισιού. Παρόμοιες στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχιστούν εντός του 2021 με σταθμούς στην Αθήνα, την Κοπεγχάγη και τη Μαδρίτη.

          «Ύστερα από τα αισιόδοξα μηνύματα που λάβαμε από τις φετινές αφίξεις, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία, στοχεύουμε δυναμικά για την επόμενη σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα το επόμενο έτος, όχι μόνο στην επαναπροσέγγιση των επισκεπτών που ήδη μας γνωρίζουν, αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών από πολύ ποιοτικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίοι δεν  έχουν επισκεφθεί τον τόπο μας. Είναι επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα, αλλά κατευθύνονται κυρίως προς τα νησιά. Σκοπός μας είναι να τους εκπαιδεύσουμε, να πάμε στον τόπο τους, να γνωριστούμε και να τους παρουσιάσουμε τις εμπειρίες που θα βρουν στις εναλλακτικές δραστηριότητες στον Όλυμπο, στις τιρκουάζ παραλίες της Χαλκιδικής, στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αρχαία Πέλλα, στην παρατήρηση σπάνιων πουλιών στην Κερκίνη, στα οινοποιία της Νάουσας και της Γουμένισσας. Παρουσιάζουμε την Κεντρική Μακεδονία θεματικά, με νέο υλικό προβολής, κάτω από νέο brand name και με ποικίλες δράσεις, όπως digital marketing, προβολή στα ΜΜΕ και δράσεις στο εξωτερικόΕίμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τη νέα τουριστική περίοδο τα τουριστικά έσοδα και οι αφίξεις θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019», δήλωσε ο Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.

Πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας

Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS CoV–2 στον Δήμο Βέροιας, από κλιμάκια της Κινητής Μονάδας του ΕΟΔΥ στην Ημαθία.

Η διαδικασία των δωρεάν rapid tests έχει προγραμματιστεί τις παρακάτω μέρες και ώρες στο ΚΑΠΗ Δήμου Βέροιας (Μαυρομιχάλη 14, έναντι Βήματος Απ. Παύλου):

Δευτέρα 29.11.21 έως Παρασκευή 03.12.21 από τις 8:30 έως τις 15:00 και

Κυριακή 05.12.21 από τις 8:00 έως τις 14:30.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δυνατότητα διενέργειας rapid test έχουν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι. Βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος χορηγείται στους εμβολιασμένους ενώ για τους μη εμβολιασμένους το αποτέλεσμα του rapid test δίνεται προφορικά.

Οι πολίτες θα πρέπει γνωρίζουν τo ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, καθώς και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

*Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η ώρα προσέλευσης κοινού είναι αυστηρά έως τις 14:30 γιατί οι δράσεις ολοκληρώνονται τις καθημερινές στις 15:00.

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλή για την κτηνοτροφία και αγροτικά θέματα

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε εχθές στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου που αφορά σε μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και άλλα θέματα του του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο Λάκης Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα, αφήνοντας χώρο στους παραγωγούς, ειδικά στους νεότερους, να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη προστασία από εξωγενείς απειλές.

Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον Παγετό, στην εκκρεμότητα με τις δηλώσεις παγετού εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ, λόγω προανθικού σταδίου, η οποία όπως είπε αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών στον ορεινό όγκο της Πέλλας, στην έγκαιρη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και στην ανάγκη στήριξης συνεταιρισμών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού για τις ζημιές από τον Παγετό.

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/t1dYSi1Xnz4

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι περισσότεροι από εμάς προερχόμαστε από περιοχές της ελληνικής περιφέρειας στις οποίες ο πρωτογενής τομέας υπήρξε για γενιές ολόκληρες και παραμένει μέχρι και σήμερα η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, με ισχυρό αντίκτυπο και στην εθνική οικονομία μέσω της εξωστρέφειας.

Θα το πω όσο πιο απλά μπορώ ώστε να γίνει κατανοητό. Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κτηνοτροφία.

Δυστυχώς η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και από το εξωτερικό προερχόμενο κύμα ακρίβειας που διαπερνά και την ελληνική οικονομία επηρεάζουν και την κτηνοτροφία. Τα κόστη για πρώτες ύλες και ζωοτροφές ανεβαίνουν, πολλές αγορές του εξωτερικού παραμένουν κλειστές, η ζήτηση έχει μειωθεί, το κόστος ενέργειας μετακυλίεται ακόμη και στους κτηνοτρόφους. Η παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα εφοδιασμού δεν έχει συνέλθει ακόμη.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου, ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί στην Ελλάδα και να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

Προσοχή όμως, θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μείνουμε σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος που θέλουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο μόνιμα εξαρτώμενο από ένα κράτος ελεήμονα, όπως άλλωστε συνέβαινε για πολλά χρόνια και στον αγροτικό τομέα.

Οφείλουμε, από τη μία, να αφήσουμε χώρο στους ίδιους τους κτηνοτρόφους που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους, να αναπτύξουν τον κλάδο, επιπλέον να δώσουμε κίνητρα σε νέους επαγγελματίες να πάρουν τα απαραίτητα ρίσκα που θα εισάγουν την επιχειρηματικότητα στον κλάδο και θα δώσουν αξία στη δουλειά τους.

Οφείλουμε όμως, από την άλλη, να εγκαταστήσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τον πρωτογενή τομέα, ώστε οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί να μην ζουν με τη μόνιμη απειλή μιας εξωγενούς καταστροφής που μπορεί δυνητικά να έχει ολέθριες επιπτώσεις στο εισόδημά τους.

Κι επειδή, ως γνωστόν, κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία, η χρονική συγκυρία που το επισπεύδον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέλεξε να καταθέσει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Το σχέδιο νόμου έρχεται να διορθώσει τις αδυναμίες του ν.4056/2012 που δεν επιτρέπουν τη νόμιμη λειτουργία στο 80% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας. Και αναφέρομαι βέβαια στα πρόχειρα καταλύματα.

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και όχι η οριζόντια νομιμοποίηση, όπως θέλει να το παρουσιάζει μερίδα της αντιπολίτευσης, θα βελτιώσει τη λειτουργία τους και θα επιτρέψει τη βιωσιμότητά τους.

Επιπλέον, επιλύονται χρόνια ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να τους καθιστούν πιο εύκολους και πιο αποτελεσματικούς, ενώ παράλληλα διευκολύνεται και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Πρόκειται για εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς, αλλά και νέες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες.

Με το νομοθέτημα αυτό εισάγεται ένα σύγχρονο, απλό, ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Καλώ, λοιπόν, τα κόμματα που στην αρμόδια επιτροπή δήλωσαν την επιφύλαξη τους να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Έρχομαι, κύριε Πρόεδρε, τώρα στις διατάξεις που αφορούν τον ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκα πριν στην ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόπιστου μηχανισμού προστασίας από το απρόβλεπτο. Ειδικά φέτος και ειδικά για την περίπτωση των ζημιών από τον παγετό, νομίζω ότι ο οργανισμός λειτούργησε υποδειγματικά. Πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουμε, όχι σαν την εξαίρεση, αλλά σαν τον κανόνα για την από εδώ και πέρα λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Παρά τον πρωτοφανή όγκο των δηλώσεων, οι δικαιούχοι παίρνουν πορίσματα και εξοφλούνται εντός έτους στο 100% και όχι τμηματικά, όπως συνήθιζε η προηγούμενη κυβέρνηση να πληρώνει. Κι όχι μόνο αυτό, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο ΕΛΓΑ έδωσε προκαταβολές, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα και να εξασφαλιστεί η επόμενη χρονιά. Είναι πραγματικά σημαντικό και ο αγροτικός κόσμος το αναγνωρίζει αυτό. Ειδικά στην Πέλλα είχαμε εκτεταμένες καταστροφές σε πάρα πολλές καλλιέργειες.

Και επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω την εκκρεμότητα, κύριοι Υπουργοί, με τις δηλώσεις παγετού εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ λόγω προανθικού σταδίου. Στην Πέλλα αφορά σημαντικό αριθμό παραγωγών στον ορεινό όγκο, όπου πραγματικά μιλάμε για πολύ μεγάλες ζημιές, στα όρια της ολικής καταστροφής. Γίνανε αναγγελίες, υπάρχουν εκτιμήσεις και έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οπότε αναμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις, ώστε να ανακουφιστούν και αυτοί οι συμπολίτες μας.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1141 και ειδικό 37, ειδικότερα στο άρθρο για τη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες. Ακόμα και πριν την πανδημία, εγώ και αρκετοί συνάδελφοι είχαμε αναδείξει τη σημασία μιας απλής και αποτελεσματικής διαδικασίας, έγκαιρα γνωστής και διαθέσιμης στους ενδιαφερόμενους για τη μετάκληση εργατών γης. Χαίρομαι που ξανανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι επίσης σημαντικό από τώρα να ξέρω ότι και του χρόνου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με πέρυσι και ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έγκαιρα καθώς ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η μετάκληση αφορά μερικές χιλιάδες ενδιαφερόμενους.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1142 και ειδικό 38, ιδιαίτερα για το άρθρο 33, που ανέφερε πριν ο κύριος Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Βεσυρόπουλος, η οποία δίνει τη δυνατότητα να ενισχυθούν επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από θεομηνίες, από καιρικά φαινόμενα ουσιαστικά και υπήρξε απώλεια εισοδήματος. Σε εμάς ιδιαίτερα στις περιοχές μας όπως η Πέλλα, Ημαθία και άλλες, αφορούν πολλές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Από τον καταστροφικό παγετό λοιπόν επλήγησαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και με αυτή την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα, όπως και σε ομάδες παραγωγών και σε συνεταιρισμούς, να τους ενισχύσουμε ώστε να σταθούν όρθιες.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.