Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ. Τζάκρη : Ομιλία για το πόρισμα της προανακριτικής Παππά

Ομιλία απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Η κ. Τζάκρη, η οποία συμμετείχε στην Προανακριτική Επιτροπή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ομιλία της κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της στην υπόθεση Παππά, σχολιάζοντας πως η Προανακριτική που στήθηκε κατέληξε σε «πολιτική φαρσοκωμωδία».

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η βουλευτής «η ΝΔ παρέπεμψε έναν πρώην Υπουργό και μάλιστα έναν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού σε Προανακριτική, χωρίς κανένα στοιχείο, με τον λόγο μόνο ενός νταραβερτζή εργολάβου που γυρίζει από εδώ κι από εκεί, παριστάνοντας τον ψευδομάρτυρα, μπας και εξοικονομήσει κανένα εκατομμυριάκι και στην προκείμενη περίπτωση τρία εκατομμυριάκια. Η ιστορία αυτή δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε μια πολιτική φαρσοκωμωδία, την οποία έστησαν οι «αχθοφόροι» του συστήματος, οι επαγγελματίες της Novartis, της Siemens, της βαλίτσας και της συγκάλυψης».

Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη σημείωσε πως με την υπόθεση αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει τα δικά της μεγάλα σκάνδαλα και τις οικονομικές της ατασθαλίες, κάνοντας επίθεση στον Νίκο Παππά «διότι τα έβαλε με το σύστημα το οποίο η ίδια έστησε και με το οποίο κυβερνά τόσα χρόνια».

Η βουλευτής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που καταδεικνύουν την αθωότητα του πρ. Υπουργού, τόνισε πως η αρχική κακουργηματική κατηγορία αποσύρθηκε και έμεινε μόνο μια αβάσιμη κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, η οποία και δε στοιχειοθετείται, ενώ, όπως σημείωσε, «η παντελής απουσία οποιονδήποτε ενδείξεων για το έγκλημα του χρηματισμού υπέρ τρίτων δείχνει πως θα έπρεπε όσοι κατασυκοφάντησαν τον Νίκο Παππά, σε ανθρώπινο επίπεδο, δηλαδή εξωνομικά, εξωπολιτικά, να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο της συλλογικής δημόσιας συγνώμης».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της βουλευτή:

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Και εγένετο πόρισμα. Να σας το διαβάσω λοιπόν. Ανοίγουμε την πρώτη σελίδα, στην οποία υπάρχει η περίληψη του πορίσματος, και τι λέει: «Οι κυρίες και οι κύριοι Βουλευτές της ΝΔ, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής δηλώνουν ότι βρίσκουν την ΝΔ υπεύθυνη για τα εξής αδικήματα: 

Πρώτον Υφαρπαγή της ψήφου του Ελληνικού Λαού σε βαθμό κακουργήματος. 

Δεύτερον Διαστρέβλωση της αλήθειας και παραποίηση των στοιχείων σε βαθμό κακουργήματος και 

Τρίτον πολιτική ασυναρτησία σε βαθμό πλημμελήματος. 

Αυτό είναι, αν θέλετε, το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο του πορίσματος που παρέδωσε η ΝΔ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Διότι τι ακριβώς μας λέει, ότι παρέπεμψαν έναν πρώην Υπουργό και μάλιστα έναν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού σε Προανακριτική, χωρίς κανένα στοιχείο, με τον λόγο μόνο ενός νταλαβερτζή εργολάβου που γυρίζει από εδώ κι από εκεί, παριστάνοντας τον ψευδομάρτυρα, για να το πω απλά και λαϊκά, μπας και εξοικονομήσει κανένα εκατομμυριάκι και  στην προκείμενη περίπτωση τρία εκατομμυριάκια. 

Και βέβαια όλη αυτή η ιστορία δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε μια πολιτική φαρσοκωμωδία, την οποία έστησαν μάλιστα ποιοι; Οι κατεξοχήν «αχθοφόροι» του συστήματος, οι επαγγελματίες της Novartis, της Siemens, της βαλίτσας και της συγκάλυψης.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές

 Η χώρα ζει μεγάλες στιγμές εικαστικής και πολιτικής διαστρέβλωσης. Πρόσφατα μάλιστα, γέλασε το Πανελλήνιο, από το βούλευμα  που έβγαλε τον δικηγόρο των off shore «λάδι» για την συσσωρευμένη διαφθορά. Και βγήκε μάλιστα και ο πρώην πρωθυπουργός από τα χαλάσματα για να μας κουνήσει το δάχτυλο και να μας ζητήσει και τον λόγο! Για να μην αναφερθούμε καθόλου στην εταιρεία ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ- ΓΚΑΜΠΡΟΦΣΚΥ Α.Ε. και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που κάνει συχνά πυκνά το ζεύγος της ανάπτυξης και του επιτελικού κράτους. Πουλώντας εξυπηρετήσεις και εισπράττοντας «σπίτια του Βολταίρου». 

Αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πραγματικά σε τι βούρκο έχετε φέρει αυτή την χώρα. Πήρατε μια οικονομία με γεμάτα ταμεία και φεύγοντας θα κλέψετε και το πόμολο του χρηματοκιβωτίου. 

Και εσείς, αυτή η κυβέρνηση, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είχατε το θράσος να στήσετε Προανακριτική Επιτροπή και να ζητάτε να στείλετε έναν πρώην Υπουργό στο Δικαστικό Συμβούλιο για κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος διότι τα έβαλε με το σύστημα που εσείς οι ίδιοι στήνετε και με το οποίο κυβερνάτε τόσα χρόνια. 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, ακόμη και η δική σας συνείδηση, ή καλύτερα ό,τι έχει απομείνει βέβαια από αυτήν, εξεγέρθη και αποσύρατε την κακουργηματική κατηγορία, αφήνοντας μόνο την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για να έχετε κάτι να λέτε. 

Στήσατε δηλαδή ένα κατηγορητήριο που ούτε εσείς αντέξατε και αφήσατε το κάτι τις για να έχετε να λέτε κάτι και εσείς απέναντι στα δεκάδες σκάνδαλα που κατατρώγουν τον χώρο της παράταξής σας και κυρίως στο πιο πρόσφατο την εταιρεία δημοσίου συμφέροντος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -ΓΚΑΜΠΡΟΦΣΚΥ ΑΕ. 

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η Προανακριτική Επιτροπή, το πόρισμα της  οποίας συζητάμε σήμερα, αποδείχτηκε περίτρανα ένας ιστορικός αστεϊσμός με τον οποίο η ΝΔ αποπειράθηκε απρόσφορα να αντισταθμίσει πρώτον την τραγική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού που μαίνεται και αυτές τις ώρες που συζητάμε, και δεύτερον τα πρωτοφανή σκάνδαλα της NOVARTIS και της SIEMENS, τα οποία δεν έχουν προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Και τα οποία  έχουν εγγραφεί στον σκληρό δίσκο της κοινωνίας ως τεράστια οικονομικά-πολιτικά σκάνδαλα  της παράταξης σας που δεν αμνηστεύονται, δεν παραγράφονται και  δεν θα  ξεχαστούν ποτέ. 

Και βεβαίως δεν αντισταθμίζονται από αστείες  πρωτοβουλίες, όπως αυτή της προανακριτικής, η οποία τελείωσε πριν καν αρχίσει λόγω  έλλειψης ακόμη και των στοιχειωδέστερων ενδείξεων. 

Χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος για να αποδειχθεί το φιάσκο του κατηγορητηρίου κατά  του Νίκου Παππά. 

Και επειδή η συκοφαντία είναι ήδη κατά την αρχαιοελληνική μας παράδοση ατιμωτικό έγκλημα καθοσιώσεως, θα έπρεπε ήδη όσοι κατασυκοφάντησαν  τον Νίκο Παππά,  σε ανθρώπινο επίπεδο, δηλαδή εξωνομικά, εξωπολιτικά, να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο της συλλογικής δημόσιας συγνώμης. 

Πιο συγκεκριμένα η παντελής απουσία οποιονδήποτε ενδείξεων για το έγκλημα του χρηματισμού υπέρ τρίτων είναι η τρανή απόδειξη ότι η συκοφαντία  βαρύνει τους κατήγορους και η επιπολαιότητα  διακρίνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες. 

Ανακρούσατε πρύμναν και ανακαλέσατε έντρομοι το κατηγορητήριο περί χρηματισμού υπέρ τρίτων, όχι γιατί μεταμεληθήκατε και απαντήσατε με ανθρώπινη λεβεντιά στο ψευδοερώτημα που οι ίδιοι θέσατε για την ενοχή του Νίκου Παππά, αλλά επειδή απλώς φοβηθήκατε το περαιτέρω κάζο, τον περαιτέρω διασυρμό σας. Για αυτό τον λόγο αποσύρατε το κατηγορητήριο έντρομοι.

Ολοκληρώνοντας δε την αήθη συκοφαντική συμπεριφορά σας κρατήσατε ένα ελάχιστο υπόλειμμα κατηγορίας, την παράβαση καθήκοντος, για τον ίδιο ακριβώς λόγο: δηλαδή για να γλιτώσετε από τον απόλυτο διασυρμό και την απόλυτη ντροπή και καταισχύνη. 

Δώσατε αρχικά την δυνατότητα στον Καλογρίτσα να μετατρέψει  σε Ειρηνοδικείο επίλυσης αστικών διαφορών έναν κοινοβουλευτικό θεσμό αυξημένου κύρους, όπως είναι η προανακριτική. Και απασχολήσατε για δύο μήνες την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, που άντεξε δέκα χρόνια πτώχευσης και δύο χρόνια εγκλεισμού, με ανόητα κουτσομπολιά και ευτελείς συκοφαντίες. Αυτό τον κόσμο τον εμπαίζετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ με φιληναφήματα περί σκανδάλου, για το  οποίο δεν υπάρχει ούτε ίχνος ένδειξης.

Ήταν από την αρχή προφανές και αποδείχτηκε  περίτρανα από την διαδικασία, πως ουδεμία σχέση είχε  ο Νίκος Παππάς με το επίδικο ποσό των 3.000.000 εκ, το οποίο αποδεδειγμένα ενθυλάκωσε ο  Καλογρίτσας, γεγονός  που πιστοποίησε   με τον επισημότερο  τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδας. Ειδικότερα από την από 31.05.2021 Έκθεση Ειδικού Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν επί λέξει τα ακόλουθα:

« -«Μετά την επιστροφή της ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου κ. Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. […] Ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό υπέρ της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια το ανάλωσε σταδιακά για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της».

Άλλωστε το ανωτέρω πόρισμα ενισχύεται από το γεγονός ότι την 19η.01.2017, ήτοι την ημέρα επιστροφής του στην εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η εν λόγω εταιρεία προέβη στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά ποσό 3.000.000 ευρώ με επιστροφή μετρητών στο μοναδικό μέτοχο, Ιωάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα διά ακυρώσεως τριών εκατομμυρίων (3.000.000) κοινών ονομαστικών μετοχών του ονομαστικής αξίας ενός (1) ευρώ εκάστης.

Από τα ανωτέρω αναντίρρητα προκύπτει ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ ουδεμία απολύτως σχέση έχει με το ποσό, που ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι κατέβαλλε για την έκδοση της εφημερίδας «Documento».

Ο ίδιος δε ο Καλογρίτσας, εξεταζόμενος ως μάρτυρας στην προανακριτική επιτροπή με τον πλέον κατηγορηματικότερο τρόπο, αρνήθηκε οποιαδήποτε εκδοχή χρηματισμού και επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε συνηλάγη με οποιονδήποτε, διότι τα χρήματα τα κράτησε για τον εαυτό του. 

Το υπόλειμμα δε της κατηγορίας που κράτησατε οι κατήγοροι για να περισώσετε την δημόσια εικόνα σας, δηλαδή την παράβαση καθήκοντος, ως κατηγορία, είναι μια παράβαση της οποίας το περιεχόμενο αναφέρεται γενικόλογα  και με αοριστία  στο πόρισμά σας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καμία βάση για να στοιχειοθετηθεί η διάπραξή της.

Ειδικότερα, αποδείχθηκε ότι οι όροι του διαγωνισμού καθορίσθηκαν με τον Ν. 4339/2015, ο οποίος ψηφίσθηκε την 29η.10.2015, και εξειδικεύθηκαν με την υπ’ αριθμ. 1/2016 Προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία εκδόθηκε την 17.05.2016, ήτοι σε χρόνο πολύ προγενέστερο της γνωριμίας των εκπροσώπων του Ομίλου Χούρυ με τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, η οποία γνωριμία, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων  Καλογρίτσα, Τόμπρα και Λιανού, έλαβε χώρα περί τα τέλη Αυγούστου 2016.

Μάλιστα, οι όροι του εν λόγω διαγωνισμού ήταν τέτοιοι, που ο  Καλογρίτσας, φέρεται ότι εξ αρχής δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Νίκος Παππάς δεν προέβη σε παράβαση των καθηκόντων του, αφού σε αυτή την περίπτωση θα είχε διαμορφώσει τους όρους του επίμαχου διαγωνισμού κατά τρόπο που ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του.

Περαιτέρω, αποδείχτηκε ότι ο κ. Παππάς ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων του επίμαχου διαγωνισμού, ώστε ο επιχειρηματίας, Χρ. Καλογρίτσας, να πληροί έστω και κατά την πορεία του τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν.

Τέλος, το γεγονός ότι τελικά ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας δεν έλαβε την επίμαχη άδεια αλλά αντιθέτως την 26.09.2019 κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, αποδεικνύει ότι οι όροι του διαγωνισμού, που ο ίδιος ο ελεγχόμενος πρώην Υπουργός είχε όχι μόνον καθορίσει αλλά και διατηρήσει καθ’ όλη την πορεία του, ήταν αδιάβλητοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία η χρηστή, έντιμη και καθαρή άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Κυρίες και Κύριοι της ΝΔ

Αφηρημένα και γενικόλογα λοιπόν πετάτε λάσπη στον πολιτικό σας αντίπαλο, κατηγορώντας τον για συμπεριφορές οι οποίες υπόκεινται στον απλό πολιτικό έλεγχο και επ ουδενί σε νομική κρίση, και  μάλιστα ποινική!

Η ποινικοποίηση πολιτικών επιλογών αποτελεί πολιτισμικό κρούσμα και απόδειξη κατάρρευσης των θεσμών. 

Υπό το πρόσχημα του ποινικού ελέγχου αφαιρούμε από τον δημοκρατικά νομιμοποιημένο πολιτικό το δικαίωμα να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την έννομη τάξη και τους νόμους. 

Πρόκειται  για απόδειξη βαθιάς πολιτικής κρίσης, πρόκειται για πρόσχημα, προκειμένου να αδυνατίσει η πολιτική, δηλαδή η δημόσια λειτουργία, με την απειλή εισαγγελικής παρέμβασης για καθαρά  πολιτικές αποφάσεις. 

Όποτε  συνέβη αυτό στην  πολιτική ιστορία του τόπου μας πρώτα πιστοποιήθηκε η κατάρρευση των αυτόκλητων εισαγγελέων και μετά ακολούθησε η συντριπτική πολιτική τους ήττα. 

Το κοντινότερο ιστορικό παράδειγμα που μπορεί να θυμηθώ αυτή την στιγμή είναι το βρώμικο ’89.  Που επισφραγίστηκε με την παταγώδη, εκωφαντική κατάρρευση των ομώνυμων κατηγόρων!

Το σπουδαιότερο λοιπόν ιστορικό και πολιτικό συμπέρασμα που μπορει να συναχθεί είναι ότι τις πολιτικές διαφορές τις ποινικοποιούν αυταρχικά καθεστώτα, λίγο πριν την κατάρρευσή τους. 

Ζούμε λοιπόν ένα ιστορικό de ja vu σε σχέση με το προηγούμενο. Και θα είναι de ja vu και για την πολιτική εξέλιξη. Οι ψευδείς κατηγορίες, οι συκοφαντίες και οι αήθεις πολιτικές πρακτικές δεν εγγυώνται την μακροημέρευση των καθεστώτων, αλλά αντιθέτως προκαλούν την κατάρρευσή τους με έντονη κοινωνική αποδοκιμασία και πολιτικό εξωστρακισμό. 

Το πολιτικό και πολιτισμικό κρούσμα στο οποίο αναφέρθηκα δεν είναι δυστυχώς μια ατυχής  περίοδος αυτής της  κυβέρνησης. Δεν είναι μια αστοχία της, που έγινε με ελαφρότητα και επιπολαιότητα, αλλά είναι αντιπροσωπευτική έκφραση της αυταρχικής δημοκρατίας  που κυβερνά σήμερα την χώρα, η οποία θα καταρρεύσει πολύ σύντομα. 

Πίσω από όλα αυτά το κίνητρο είναι προφανές. Η κυβερνητική ιδιοτέλεια «παντρεύεται» με την εκδικητικότητα των πετσωμένων μιντιαρχών, οι οποίοι, για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία  αισθάνθηκαν τον δημόσιο  έλεγχο στην απόλυτη και αντιδημοκρατική κυριαρχία τους. 

Για πρώτη φορά μετά από  25 χρόνια  είχαν την αντιμετώπιση που έχει κάθε  Έλληνας πολίτης και υποχρεώθηκαν να ανταποκριθούν άμεσα στις δημόσιες υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Ακριβώς για αυτό τον λόγο ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν στόχος μιας αηθέστατης επίθεσης με συκοφαντίες, πρόστυχα ψέματα και ευτελείς κατηγορίες. 

Αυτός που γέμισε τα δημόσια ταμεία σε περιόδους έκτακτης δημοσιονομικής κρίσης με 250 εκατομμύρια ευρώ, ως συνολική αντιπαροχή από την δημόσια διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, αντί τον δημόσιο έπαινο, αντιμετωπίζει ευτελείς κατηγορίες και αστείο κατηγορητήριο για παράβαση καθήκοντος. 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές της ΝΔ

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με μια μικρή παραίνεση. Έχετε ακόμη λίγο χρόνο να πετάξετε αυτό το πόρισμα στον πολιτικό κάλαθο των αχρήστων. Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο ακολουθώντας τον Πρόεδρο σας και ελάχιστους από αυτούς που σας ωθούν προς αυτόν τον πολιτικό κατήφορο. 

Οι οπαδοί σας, οι ψηφοφόροι σας,  ο έντιμος και εργαζόμενος συντηρητικός μέσος πολίτης είναι πολύ καλύτερος από αυτό που παρουσιάζεστε εσείς ως εκπρόσωποί του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Και αυτό μη το ανεχτείτε. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και γίνετε τα πολιτικά πρόσωπα που αξίζει και η δική σας παράταξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Κλείνω σε μία μόνο φράση την οποία και θέλω να θυμάστε: Στο σπίτι του Βολταίρου δεν θα έπρεπε να μιλάτε για τον Παππά». 

Το βίντεο της ομιλίας στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6GYVUPKmCVg

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb