Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

ΑΚΚΕΛ: Οι τιμές λιπασμάτων εκτινάσσονται λόγω των κυρώσεων προς την Ρωσία

 

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου. Η κατάσταση με την απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και οι επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας, παραμένουν ένα σημαντικό θέμα στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές της GrainTrade σχολιάζουν ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στα 900 δολάρια/m3 είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε προς την Ρωσία. Το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας- ΑΚΚΕΛ το 2017 είχε υποβάλει Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τεράστιο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το εμπάργκο και τις επιπτώσεις του στους Ευρωπαίους αγρότες (στο τέλος παραθέτουμε την περίληψη της Αναφοράς του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές των  καυσίμων θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές δεξαμενές.

Λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας, πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή  λιπασμάτων και ορισμένα από αυτά σταμάτησαν ακόμη και τη διαδικασία παραγωγής τους.

Τα πρώτα σήματα για ένα τεράστιο πρόβλημα

Οι παραγωγοί λιπασμάτων αυξάνουν τις τιμές και μεταθέτουν το βάρος του περιττού κόστους στους καταναλωτές- αγρότες.

Από αυτή την άποψη, η GrainTrade τονίζει το γεγονός ότι οι αγρότες θα επηρεαστούν άμεσα από την ταχεία αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος τη νέα συγκομιδή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών για τον Οκτώβριο, ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων στην Ουκρανία είτε θα μειώσουν την παραγωγή στο ελάχιστο είτε θα σταματήσουν να παράγουν λιπάσματα που δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική οικονομία ακολουθεί επίσης τις παγκόσμιες τάσεις.  Από τον Αύγουστο, η Neochim AD σταμάτησε να καταναλώνει φυσικό αέριο, αναμένοντας ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα επανέλθει σταδιακά στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 2021. Τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη κατανάλωση υγρής αμμωνίας, η οποία διατηρείται ακόμη στο απόθεμα.

------------------------------------------------------

Αναφορά του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας:

Αξιότιμη κα. Πρόεδρε,

Η αναφορά την οποία υποβάλλουμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος από το εμπάργκο που έχει θέσει η Ρωσία στα αγροτικά και άλλα προϊόντα από την Ε.Ε.. Έχει όμως διαστάσεις πολύ πιο πέρα από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι Έλληνες αγρότες και άλλοι επαγγελματίες (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε.) από τις παράνομες και απαράδεκτες κυρώσεις τις οποίες υποχρέωσαν οι ΗΠΑ να ασκήσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Αυτές οι κυρώσεις είχαν αποτέλεσμα, με την αρχή της αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία με τη σειρά της να απαντήσει με εμπάργκο αγροτικών και άλλων προϊόντων κατά της Ε.Ε. και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί μελιού κλπ που αποτελούν τη διατροφική ραχοκοκαλιά της χώρας μας (και εκπροσωπούμενοι πολίτες από το κόμμα μας) να είναι αυτοί τους οποίους έχει πλήξει η πολιτική της Ε.Ε. με τις κυρώσεις. Και μάλιστα αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα μη ευρωπαϊκά συμφέροντα πέρα του Ατλαντικού και πλήττει την ενιαία αγροτική πολιτική της Ε.Ε..

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στην Ελλάδα είναι εξοντωτικές σε μερικές περιπτώσεις. Ακόμη και κατ’ ελάχιστο έχουν προκαλέσει σοβαρή απώλεια εισοδήματος σε όλους, σε μία περίοδο που η αποτυχημένη πολιτική των Μνημονίων έχει ήδη στοχοποιήσει τους αγρότες στην Ελλάδα με «ρατσιστικό» τρόπο.

Ενδεικτικά, τεράστιες απώλειες είχαν οι ακόλουθοι τομείς: πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια κλπ) 48.865.000 ευρώ, άλλα φρέσκα φρούτα 27.739.000 ευρώ, φράουλες 23.519 ευρώ, ψάρια 9.885.000 ευρώ, ελαιόλαδο 8.058.000 ευρώ, μαρμελάδες 11.501.000 ευρώ, γούνες-δερμάτινα 87.464.000 ευρώ. Η παραγωγή ροδάκινων στην Ελλάδα κατά 80% εξάγονταν στη Ρωσία ενώ το 40% περίπου των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία περιελάμβανε αυτά τα προϊόντα που έχουν πληγεί από το εμπάργκο. Το 2013 η Ρωσία ήταν ο 8ος εξαγωγικός προορισμός αγροτικών προϊόντων μας και το 2016 έπεσε στην 29η θέση (με περίπου 75% μείωση των εσόδων από Ρωσία) !!!

Εκτός από την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ομοίως οδηγήθηκαν σε κατάρρευση και οι τιμές των σχετικών προϊόντων στην ελληνική αγορά λόγω μεγαλύτερης προσφοράς που ευνοεί τους μεσάζοντες να δημιουργήσουν καρτέλ και να καταργήσουν τους νόμους ελεύθερης οικονομίας ακόμη και εντός της ελληνικής αγοράς.

Συνεπώς, η εξώθηση της Ε.Ε., από εξω-ευρωπαϊκά συμφέροντα τρίτων, να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μακροχρόνιες καταστροφικές επιπτώσεις στον τομέα που διέπεται από την κοινή αγροτική πολιτική, χωρίς όμως η Ε.Ε. να έχει κάνει δημοκρατικά την διαμόρφωση και εφαρμογή στοιχείων αγροτικής πολιτικής από τα κυρίαρχα κράτη της Ε.Ε. που θα επέφεραν έστω και αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Το πεδίο υλοποίησης των εν λόγω ζημιών είναι η κοινή αγροτική πολιτική χωρίς όμως την συγκατάθεση των λαών στα όρια της Ε.Ε. Φυσικά, η κοινή αγροτική πολιτική (όπως την γνωρίζουμε) δεν θα μπορούσε να στοχεύει να φέρει τέτοιες καταστροφές στον αγροτικό κόσμο και το καταστροφικό αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη στοιχείο αποκάλυψης της ασυμβατότητας και αντι-συμβατότητας των κυρώσεων ακόμη και με την κοινή αγροτική πολιτική.

Όσο και αν δεν είναι εύκολο να το παραδεχθούμε, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ΗΠΑ και η ηγεσία της Ε.Ε. μας υποχρέωσαν να στηρίξουμε έξωθεν εντολές οι οποίες έπληξαν τα συμφέροντα της ενωμένης ευρώπης. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο οι κυρώσεις φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη θεραπείας της ηγεσίας της Ε.Ε., στοιχείο που μας φέρνει στα βασικά ζητούμενα της παρούσας Αναφοράς που εξουδετερώνουν την πηγή του προβλήματος εντός του πεδίου καταστροφής, όπως έχει γίνει η «κοινή αγροτική πολιτική» στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το καταστροφικό αποτέλεσμα στο πεδίο εργασίας μας, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αναδεικνύει διαστάσεις της πηγής του προβλήματος που ξεπερνούν κάθε επαγγελματικό τομέα και αφορούν πια την ίδια την υπόσταση και δημοκρατική βάση της Ε.Ε.. Συνεπώς, τα προαναφερθέντα ζητούμενα αφ’ ενός μεν λύνουν το πρόβλημα στον δικό μας εργασιακό τομέα (και στην κοινή αγροτική πολιτική) αλλά εξουδετερώνουν και την πηγή δημιουργίας του.

Για άλλη μια φορά, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Αντιμετωπίζουν για 5η χρονιά τη συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των εξαγωγών, από 168 εκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 38,2 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανεξέλεγκτη ληστεία από τους εμποροβιομήχανους, που αξιοποιούν και το εμπάργκο για να παίρνουν κοψοχρονιά τα προϊόντα.

Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Οι παραγωγοί αγροτικών προιόντων που καταστράφηκαν από τη μη διάθεση της σοδειάς τους στη ρωσική αγορά (φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνια), ο κλάδος του τουρισμού από τις ακυρώσεις χιλιάδων κρατήσεων, όπως και άλλοι κλάδοι, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα .Ενώ οι Έλληνες παραγωγοί, περίμεναν «μάνα» εκ Βρυξελλών, μετά την ολική καταστροφή που έχουν υποστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις αποφάσεις της και «παγώνει» στην κυριολεξία τον αγροτικό κόσμο. Με μια απαράδεκτη απόφαση, που την ονόμασαν βοήθεια για την αναγκαία προσαρμογή της αγοράς! Με αποζημιώσεις -ψίχουλα, ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας οδηγείται σε αφανισμό.

Σπ. Λιβανός σε εκπροσώπους αγροτών στο Αγρίνιο : Επιζητώ τον διάλογο. Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντοτε ανοικτές

Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, τόνισε σε εκπροσώπους μερίδας των αγροτών που τον υποδέχθηκαν με πανό στο Παπαστρατειο, ο ΥΠΑΑΤ Σπηλιος Λιβανος και τους κάλεσε να συνεχίσουν τη συζήτηση στο Γραφειο του στο υπουργείο

Οι αγροτες ζήτησαν  φθηνό πετρέλαιο για αγροτική χρήση και μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής

Ο πρώην Βουλευτης του ΚΚΕ κ. Νικος Μωραΐτης συνομιλώντας με τον κ. Λίβανο είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να επεκταθούν οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και σε άλλα προϊόντα. Εκτίμηση του κ. Μωραΐτη είναι ότι το αγροτικό εισόδημα κινδυνεύει λόγω των πολιτικών της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Σπυρος Κοτοπούλης παρέδωσε ψήφισμα στον κ. Λιβανό και τόνισε ότι η ομοσπονδία του εκφράζει την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πολιτική 

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός τους κάλεσε στο Γραφειο του για διάλογο και μεταξύ άλλων είπε:

"Χαίρομαι που είμαι στο Αγρίνιο. Επιζητώ τον διάλογο και εδώ, στον Νομό μας αλλά και στο υπουργείο, όπου οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές και όποτε θέλετε να έρθετε και να συζητήσουμε.  Έχουμε ουσιαστικές και μεγάλες διαφορές και αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας. Εσείς, στο ΚΚΕ, πιστεύετε ότι όλα τα δεινά για τον αγροτικό κόσμο προέρχονται από την καπιταλιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά, πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο και γι αυτό ήρθαμε εδώ, για να  μιλήσουμε για τα 22 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν ακριβώς στον αγροτικό κόσμο, για να μην γίνουν όλα αυτά που περιγράψατε. Για να μείνει ζωντανή η ύπαιθρος και να μην ερημώσει ο τόπος. Κάποια από τα ζητήματα που μου θέτετε στο υπόμνημά σας, είναι δίκαια.

Αντιλαμβάνομαι ότι στο πλαίσιο της αποστολής σας έχετε την υποχρέωση να διεκδικείτε την ικανοποίηση των αιτημάτων σας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα διεκδικεί το καλό για τον αγρότη της Αιτωλοακαρνανίας. Προφανώς, οι δρόμοι μας είναι ασύμπτωτοι, παράλληλοι. Ο διάλογος δεν τελειώνει σήμερα. Σήμερα, ξεκινάει. Πάντα είμαι ανοικτός στον διάλογο και στον διάλογο, αξιολογώ τις καλές προτάσεις. Πήρα τις προτάσεις σας και γι αυτό μπορούμε και κάνουμε εθνική πολιτική."

Yβριδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου ROBINSON με συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Η υβριδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου ROBINSON- -« Smart integRation Of local energy sources and innovative storage for flexiBle, secure and costefficIent eNergy Supply ON industrialized islands – Ευφυής ολοκλήρωση τοπικών ενεργειακών πηγών και καινοτόμων πρακτικών αποθήκευσης για ευέλικτη, ασφαλή και οικονομική παροχή ενέργειας σε βιομηχανοποιημένα νησιά» του χρηματοδοτικού πλαισίου HORIZON 2020, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου και της ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης στις 21 -22 Σεπτεμβρίου 2021 στο Eigerøy της Νορβηγίας, όπου συζητήθηκαν διοικητικά και επιστημονικά θέματα υλοποίησης του έργου.

Το έργο βρίσκεται στο 1ο έτος υλοποίησης του και θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια.  Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης στο έργο, συνολικά συμμετέχουν 18 εταίροι από 10 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο σκοπός του έργου «ROBINSON» είναι να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα (Energy Management System – EMS), για να βοηθήσει τα νησιά στην μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, διασφαλίζοντας μια καθαρή, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική παροχή ενέργειας, μέσω ενός συνδυασμού υποδομών παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Η πιλοτική εγκατάσταση θα είναι στο νησί Eigerøy στη Νορβηγία , ενώ στα νησιά ακόλουθοι (Κρήτη στην Ελλάδα και Western Isles στη Σκωτία) θα υλοποιηθούν τα Σχέδια Αναπαραγωγής.

Στη συνάντηση του έργου αποτιμήθηκε ως θετική η μέχρι τώρα συμμετοχή και συνεισφορά της Περιφέρειας Κρήτης στο έργο, ενώ παρουσιάστηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης (συμμετέχων εταίρος του ROBINSON) η περιοχή μελέτης στην περιφέρεια Κρήτης, τα βήματα του Σχεδίου Αναπαραγωγής του έργου με όρους βιωσιμότητας και οι κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη των Σχεδίων Αναπαραγωγής.

Το έργο υλοποιείται για την Περιφέρεια Κρήτης από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας και στη συνάντηση συμμετείχαν διαδικτυακά τα στελέχη της Π.Κ.: Δαφνομήλη Δήμητρα (συντονίστρια για την Π.Κ.), Ρουσάκη Κατερίνα, Μπίλιος Χρήστος, Γιανναδάκη  Γιούλη, Αποστολάκη Μαρία και ο εξωτερικός συνεργάτης του έργου Ανδρουλάκης Δημήτρης

14σέλιδο αφιέρωμα - ύμνος του National Geographic Romania στη Θεσσαλία

Μέσα στο καλοκαίρι υποδεχτήκαμε το National Geographic Romania στη Θεσσαλία.  Στα μέσα Ιουλίου και για πέντε ημέρες, μετά από συνεργασία του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας   Γιάννη Μπουτίνα με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και με τη συμβολή του Διευθυντή ΕΟΤ Ρουμανίας  Γιώργου Σταφυλάκη   οργανώθηκε  ένα media trip - ταξίδι εξοικείωσης με  προσκεκλημένους τον αρχισυντάκτη Catalin Gruiea και τον κορυφαίο φωτογράφο Costas Dumitrescu  του National Geographic Traveller,  του πιο έγκυρου και μεγάλης αναγνωσιμότητας ταξιδιωτικού περιοδικού της Ρουμανίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας,  αποτυπώνεται στο τεύχος  Σεπτεμβρίου  του περιοδικού, που φιλοξενεί  ένα αφιέρωμα 14 σελίδων σε  προορισμούς  που προσφέρουν  εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες, στις φυσικές ομορφιές  και στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της  Θεσσαλίας. Οι συντελεστές του περιοδικού υμνούν τη Θεσσαλία σε κάθε τους στάση: Μετέωρα, παράλια Λάρισας, Πήλιο, Βόλος και άλλοι προορισμοί ταξιδεύουν τους Ρουμάνους αναγνώστες στη Θεσσαλία,  μέσα από την ξεχωριστή γραφή και  το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της συντακτικής ομάδας  του  National Geographic Romania.

«Με την επανεκκίνηση του τουρισμού, φέτος το καλοκαίρι,  παρατηρήσαμε σε όλους τους προορισμούς στη Θεσσαλία αυξημένη κίνηση οδικού τουρισμού» δηλώνει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας. «Φαίνεται ότι η Θεσσαλία κερδίζει το στοίχημα του οδικού τουρισμού,   στον οποίο  επενδύσαμε με την  εκδήλωση της παγκόσμιας πανδημίας. Υπό τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, αναδιαμορφώσαμε  το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής, επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στον εσωτερικό και οδικό τουρισμό, εστιάσαμε σε δράσεις digital tourism marketing, που έχουν γρήγορη ανταπόκριση στο κοινό και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα φαίνονται μέρα με τη μέρα. Τους τελευταίους μήνες το μοντέλο τόσο του οδικού τουρισμού όσο  και του εσωτερικού τουρισμού στη Θεσσαλία,  δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά. Σε  παραθαλάσσιους προορισμούς αλλά και στην ενδοχώρα, όπως στα Μετέωρα, συναντούμε αρκετά αυτοκίνητα με τουρίστες από γειτονικές χώρες και από τη χώρα μας, οι οποίοι απολαμβάνουν την τοπική φιλοξενία και στην πλειονότητα τους δηλώνουν  ότι θα επαναλάβουν την  επίσκεψη  στη Θεσσαλία.

Ο τουρισμός μετά το παγκόσμιο lockdown αλλάζει. Γεννιέται μια νέα γενιά τουριστών - επισκεπτών που  δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι οι περισσότεροι τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας  αναζητούν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα και κατοικίες ή bungalows σε ξενοδοχειακές μονάδες με γνώμονα  την  προστασία της υγείας τους. Επιλέγουν τουριστικές  εμπειρίες που συμβάλλουν στην  ψυχική και σωματική  υγεία (περιπάτους στη φύση, εναλλακτικές δραστηριότητες, ιαματικά λουτρά  κλπ).  Θέλουν να συνεχίσουν το νέο τρόπο ζωής που είχαν επιλέξει  εν μέσω lockdown και στις διακοπές τους.  Επίσης,  η διαμονή πολυτελείας ανακάμπτει πολύ ταχύτερα από τον μαζικό τουρισμό, μετά την κρίση. Η νέα γενιά  τουριστών  δίνει έμφαση στον  ποιοτικό θεματικό τουρισμό,   αναζητά  νέους προορισμούς, πέρα από τους  ήδη γνωστούς και  προβεβλημένους και είναι διατεθειμένη  να δαπανήσει χρήματα για νέες εμπειρίες. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, συνεχίζουμε  να εργαζόμαστε  συστηματικά για το βιώσιμο  μέλλον όλων των τουριστικών προορισμών  της Θεσσαλίας, τόσο  αυτών που είναι δημοφιλείς ώστε να διατηρήσουν αυτά που έχουν κεφαλαιοποιήσει όσο και νέων προορισμών  που με ήπια και οργανωμένη ανάπτυξη  έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε  νέα τουριστικά brands» συμπληρώνει ο κ. Μπουτίνας.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.