Τίτλοι:

Χρήστος Φωτιάδης

Χρήστος Φωτιάδης

URL Ιστότοπου:

Θεοδώρα Τζάκρη: "Είναι επιτακτική ανάγκη φέτος να αυξηθεί η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο λόγω της μειωμένης ποσότητας και της αυξημένης ζήτησης" Συναντήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη με αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγρότες και τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Κώστα

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε την Κυριακή 28 Ιουνίου σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και αγρότες του νομού Πέλλας. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εμπορική διαχείριση του ροδάκινου της φετινής περιόδου, ενός προϊόντος εξαιρετικά σημαντικού για την τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, η βουλευτής επισκέφτηκε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Προφήτη Ηλία, Μανδάλου, Παλαιού Μυλοτόπου και Γαλατάδων.

            Καταγράφηκε η έντονη ανησυχία των παραγωγών σχετικά με το επιτραπέζιο ροδάκινο γιατί για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται. Η καλή αρχή που έγινε με τις πρώιμες ποικιλίες δεν συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού να καταρρέουν και για τα χνουδωτά να είναι 30 λεπτά/κιλό περίπου, ενώ για τα νεκταρίνια 45-50 λεπτά/κιλό. Επιπλέον, οι αγρότες επεσήμαναν στην κ. Τζάκρη τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος αρχικά κατά την εκτέλεση των εργασιών (αραιώματα) και κατά την έναρξη της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Έτσι έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει τα καλά μηνύματα που υπήρξαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου για την καλή εικόνα της αγοράς στα επιτραπέζια ροδάκινα. Προσθετικά σε όλα αυτά η απαγόρευση εξαγωγών στη ρωσική αγορά μετά από 6 χρόνια εξακολουθεί να «δυσκολεύει» την εμπορία, αφού επρόκειτο για μια αγορά που κατ’ εξοχήν απορροφούσε σημαντικές ποσότητες των ροδάκινων της περιοχής.

 

            Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι τα προβλήματα παραμένουν και κατ’ επέκταση πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εμπορίας του προϊόντος και σαν τέτοια ανέφερε μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, καθώς και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο για την άρση του ρωσικού εμπάργκο και το άνοιγμα νέων αγορών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

            Όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο, η εμπορία του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 10 μέρες, οι παραγωγοί επεσήμαναν ιδιαίτερα την μειωμένη παραγωγή που υπάρχει φέτος σε αρκετές ποικιλίες (andros, A37, A39, katerina κ.λπ.) εξαιτίας του παγετού που επικράτησε τον Απρίλιο μήνα. Εξέφρασαν δε, την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί τόσο η τοπική υπηρεσία του ΕΛΓΑ Βεροίας, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο δεν επέτρεψαν τις δηλώσεις ζημιάς σε κεράσια, συμπύρηνα ροδάκινα, καθώς και σε πολλές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου. Επίσης αναφέρθηκαν στην ανασφάλεια που βιώνουν κάθε χρόνο που προκαλείται από το γεγονός ότι η ΕΚΕ δεν ανακοινώνει έγκαιρα τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο που θα οδηγηθεί στην βιομηχανία, κάτι που συμβαίνει και φέτος.

 

 

            Κατόπιν των ανωτέρω η κ. Τζάκρη συναντήθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου και με τον πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου στα γραφεία της Ένωσης στην Επισκοπή Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Τζάκρη μετέφερε στον κύριο Αποστόλου τους προβληματισμούς των αγροτών εξαιτίας του γεγονότος ότι η Βιομηχανία δεν έχει ανακοινώσει τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος που επικρατούσε η ανασφάλεια και το "διαίρει και βασίλευε". Η βουλευτής άκουσε ακόμη μια φορά τα επιχειρήματα της πλευράς των μεταποιητών σύμφωνα με τα οποία «οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του covid 19 δεν έχουν επιτρέψει ακόμη τη διαμόρφωση τιμής για το συμπύρηνο ροδάκινο, κάτι το οποίο, όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αποστόλου, θα γίνει με την έναρξη της φετινής συγκομιστικής περιόδου» και ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΕ «... η φετινή παραγωγή θα είναι λίγο μειωμένη ποσοτικά σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά αναβαθμισμένη ποιοτικά σε σχέση με την περσινή παραγωγή λόγω του μεγάλου μεγέθους του καρπού».

            Η κ. Τζάκρη επισήμανε στον κ. Αποστόλου τις ανησυχίες των παραγωγών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι μια χρονιά που υπάρχουν επιπλέον προϋποθέσεις για αύξηση της τιμής που εισπράττουν για το προϊόν τους, η οποία παραμένει καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα. Επιπλέον η μειωμένη και καλής ποιότητας φετινή παραγωγή και η μείωση των αποθεμάτων λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, πρέπει επιτέλους να οδηγήσει στην πολυπόθητη αύξηση της τιμής παραγωγού. Η βουλευτής ανέφερε στον κ. Αποστόλου ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να καθοριστούν οι τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο το συντομότερο δυνατόν, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι αυτό είχε γίνει το Μάιο όταν ακόμη δεν υπήρχε ακόμη σαφής εικόνα για το τελικό ύψος της παραγωγής. Σημείωσε ότι η βιομηχανία πρέπει να σταματήσει αυτή την επίδειξη υπεροχής και μαζί με τους παραγωγούς να καθίσουν με ειλικρίνεια γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουν ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και για τις δυο πλευρές. Μόνο έτσι οι παραγωγοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, μιας καλλιέργειας που πρέπει να διατηρηθεί διότι συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία με προϊόντα που έχουν παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην παγκόσμια αγορά (Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ κ.λπ.) και μάλιστα με ηγετικά χαρακτηριστικά.

 

 

 

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του και με γνώμονα την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αλιέων, ανέδειξε το ζήτημα της παραβίασης των ελληνικών υδάτων στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, επισημαίνοντας ότι η ανεξέλεγκτη αλιευτική τους δραστηριότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο - καθώς δεν υπόκεινται στους ίδιους περιοριστικούς κανόνες που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους - υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής και έχει σημαντικές συνέπειες στην αναπλήρωσή τους.

Ο κ. Βορίδης κατήγγειλε ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εισέρχονται παρανόμως και με μεγάλη συχνότητα στα ελληνικά ύδατα, πολλές φορές μάλιστα συνοδευόμενα από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να προχωρήσουν σε παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι προφανώς ένα ζήτημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Η Ελλάδα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες προς την Κομισιόν σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2017. Καλωσορίζουμε φυσικά και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Κομισιόν, ωστόσο έχει έρθει η ώρα για μία πιο προληπτική και αποφασιστική απόκριση, στη βάση των πληροφοριών που έχουν ήδη δοθεί» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Κομισιόν οφείλει να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στα σχετικά διεθνή φόρα, όπως στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), στις διμερείς επαφές που διεξάγονται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αλιεία καθώς και σε άλλες συζητήσεις που αφορούν ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ζήτησε από την Κομισιόν να ενημερωθεί η χώρα μας για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση και κάλεσε στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του περιπολικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA) καθώς και τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, συζητήθηκε επιπλέον και το ζήτημα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2021 - 2027).

Ο Υπουργός εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της χώρας μας στην πρόβλεψη οι ενισχύσεις για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς να συνυπολογίζονται στο ποσοστό που διαθέτει ο 2ος Πυλώνας και που αφορά περιβαλλοντικές δράσεις.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε την πρόταση να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στον 1ο Πυλώνα τα περιβαλλοντικά σχέδια (eco-schemes) εξαιρετικά ριψοκίνδυνη δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα μέτρο που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται για πρώτη φορά και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η οποιαδήποτε απώλεια κεφαλαίων από τον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, υπό το ενδεχόμενο μάλιστα χαμηλής συμμετοχής των αγροτών σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά την απόλυτη αντίθεση της Ελλάδας στην Εξωτερική Σύγκλιση των άμεσων πληρωμών που θέτει ως μοναδικό κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή.

Επιπροσθέτως, ανέδειξε τη σημασία των μικρών οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως άρρηκτο μέρος της παραδοσιακής Ελληνικής γεωργίας και επεσήμανε την αναγκαιότητα να εξαιρεθούν από τους κανόνες αιρεσιμότητας, εξαιτίας του μη εντατικού τους χαρακτήρα, του χαμηλού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος καθώς και του γεγονότος ότι καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και εκείνων που παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε διαφορετική περίπτωση όλες οι προσπάθειές μας θα υπονομευτούν από χαμηλής ποιότητας, φθηνότερα και μη βιωσίμως παραγόμενα, εισαγόμενα τρόφιμα» εξήγησε σχετικά.

Μεταμεσονύκτια διακοπή νερού λόγω σπατάλης στην Κοινότητα Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας.

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) γίνεται γνωστό ότι: Σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου, αύριο Τετάρτη 01 Ιουλίου και την Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 θα γίνει διακοπή νερού από την ώρα 24:00 έως 06:00 το πρωί της επόμενης μέρας (εξάωρη μεταμεσονύχτια διακοπή), σε όλη την Κοινότητα Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας, λόγω σπατάλης νερού. Η διακοπή αποφασίστηκε με το Δ.Σ. της Κοινότητας.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να φροντίσουν για την συγκέντρωση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα λειψυδρίας το χρονικό διάστημα της διακοπής.

Η ΔΕΥΑΒ ζητεί την κατανόηση των καταναλωτών-πελατών της για την ολιγόωρη αναστάτωση που θα υποστούν, αλλά θα πρέπει να αντιληφτούν ότι το νερό είναι πολύτιμο, δεν είναι απεριόριστο και είναι πρώτα για να εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες ύδρευσης και ατομικής υγιεινής. Με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη, όπως πότισμα, κατάβρεγμα κλπ ενέργειες οι οποίες στερούν το νερό στους ίδιους τους κατοίκους.

 

Συμπύρηνο ροδάκινο: Συνάντηση αγροτών Ημαθίας και Πέλλας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ)

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) κ. Κώστα Αποστόλου πραγματοποίησαν σήμερα 23 Ιουνίου εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας και του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας στο γραφείο του στη Νάουσα.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν, όπως το θέμα της χαμηλής τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου που σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή και το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστούν την καλλιέργεια μη βιώσιμη, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές και το πως μπορούν να δοθούν λύσεις για να έχει προοπτική και μέλλον η καλλιέργεια.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.