Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Αστυνομικός σκύλος «ξετρύπωσε» καπνικά προϊόντα και φυτοφάρμακα

Στη σύλληψη τριών ατόμων, δύο ημεδαπών κι ενός αλλοδαπού, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, λαθραίων καπνικών προϊόντων καθώς και παράνομων φυτοφαρμάκων από την Τουρκία προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που έγινε στην περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βέροια και την Αλεξάνδρεια, εντοπίστηκε ο αλλοδαπός δράστης να οδηγεί φορτηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός ο ένας ημεδαπός και να μεταβαίνουν σε αποθήκη όπου βρισκόταν ο τρίτος δράστης.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 430 λίτρα έλαιου, πιθανόν χασισέλαιου, 1240 κιλά αρωματικού καπνού, για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί, η αξία των οποίων υπολογίζεται περίπου 280.000 ευρώ, 861 κιλά και 260 λίτρα παράνομων φυτοφαρμάκων και 160 κιλά γεωργικών σπόρων, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Επιπλέον κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 5760 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, ιδιόχειρες σημειώσεις, το φορτηγό αυτοκίνητο κι ένα Ι.Χ. που χρησιμοποίησαν οι δράστες. 

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί εθνικού τελωνειακού κώδικα. Θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δήλωση Θεοδώρας Τζάκρη για την ανακοίνωση των θανάτων από Covid στην Κεντρική Μακεδονία

Θηριώδης για τα παγκόσμια δεδομένα είναι η θνησιμότητα covid στην Ελλάδα.

0,21% υπήρξε μέχρι τώρα η πανελλήνια θνησιμότητα ή ένας στους πεντακόσιους Έλληνες.

0,38% η θνητότητα στην Θεσσαλονίκη ή ένας στους 260 Θεσσαλονικείς.

0,47% η θνητότητα στον νομό Πέλλας ή ένας στους 210 κατοίκους του ν Πέλλας.

Συγκρίσιμο είναι μόνο το Κιλκίς (0,45%) ενώ ακολουθούν από κοντά οι άλλοι νομοί της Περιφέρειάς μας. Χρειάστηκε 15 μήνες το ηλεκτρονικό κράτος της αριστείας για να δώσει τους αριθμούς ανά νομό, λες κι επρόκειτο για επτασφράγιστο πολεμικό μυστικό. Ο λόγος της αδιαφάνειας του είναι σε όλους προφανής!

Ακόμη όμως και τώρα οι νεκροί μας επιχειρείται να παραμείνουν αριθμοί, έστω και εξωφρενικοί (679 για τον νομό Πέλλας και 7.120 για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Ο λόγος της ανωνυμίας δεν είναι άλλος από την προσπάθεια αποσιώπησης των τραγικών προσωπικών ιστοριών του καθενός και της καθεμιάς.

Μαζί με την απαίτησή μου για τα κατά τόπους στοιχεία στην Βουλή (Νοέμβριος 2020) ζητούσα να μάθω και το πού και πώς κατέληξαν οι άνθρωποι αυτοί. Πόσοι δηλαδή πέθαναν αβοήθητοι, πόσοι δεν βρήκαν ποτέ πρόσβαση σε ΜΕΘ, πόσοι διατέλεσαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ποια κριτήρια πρυτάνευσαν στην διαλογή των ασθενών που προτιμήθηκαν ή όχι;

Η απαίτηση αυτή θα έπρεπε να είναι πάνδημη και διακομματική. Όχι μόνο για να αποτυπωθούν τα ονόματα των απόντων στην ιστορική μνήμη με μια κοινή πρωτοβουλία μνήμης, αλλά και για να διερευνηθούν ενδελεχώς τα αίτια και οι συνθήκες της τραγωδίας.

Λέγαμε τότε, πως όσο δεν απαντά η κυβέρνηση, απαντά η σιωπή της. Οι πολυάριθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του νομού δεν συνέβαλαν μέχρι τώρα στην αποκάλυψη της αλήθειας, ας το κάνουν τουλάχιστον από εδώ και πέρα.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας προς όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Όσοι έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα να προστατεύουμε την ζωή και την τιμή των Ελλήνων δεν μπορεί να ακυρώνουμε ερωτήματα και να συγκαλύπτουμε τον τρόπο που έφτασαν στον θάνατο οι αγαπημένοι τους.

Όσοι, απελπισμένα, επιζητούν σήμερα να εξοβελιστούν από την επικαιρότητα τα 22.200 θύματα και μέσα σε αυτούς οι 679 συμπατριώτες μας, το κάνουν απλώς γιατί δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Σταμάτησαν τα έργα επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου - η οργή του λαού και η μήνυση του προέδρου του ΑΚΚΕΛ "παραίτησαν" τον υπεργολάβο της ΤΕΡΝΑ

Το ΑΚΚΕΛ εκφράζει τη χαρά και ικανοποίησή του με την απόφαση του υπεργολάβου της ΤΕΡΝΑ να παραιτηθεί από το έργο επέκτασης του ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Έβρου και να αποσύρει τα μηχανήματα που είχαν ξεκινήσει εργασίες επέκτασης και προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις, μοναδικές στην ιστορία της περιοχής.

            Η σθεναρή Αντίσταση του ΑΚΚΕΛ και του προέδρου Βάκη Τσιομπανίδη (ο οποίος υπέβαλε μήνυση κατά του εργολάβου της ΤΕΡΝΑ διότι δέχτηκε από αυτόν επίθεση και ξυλοδαρμό), είναι αποδεκτό από όλους ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σωστή απόφαση του εργολάβου να αποσυρθεί, να σταματήσει τις εργασίες και να μαζέψει τα μηχανήματα από τον χώρο γύρω από το ΚΥΤ Φυλακίου.

            Το ΑΚΚΕΛ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε μεθόδευση, δολιότητα, πονηριά και κάθε αλητεία από το καθεστώς του Μητσοτάκη και του Μηταράκη. Θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας, εμείς δεν εφησυχάζουμε.

Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την Κοινωνική Οικονομία

Στις 9/12/2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Σχέδιο Δράσης (COM (2021) 778 final) προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο (Υπουργών), την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την «Οικοδόμηση μιας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων: σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία».

Τα συστήματα οικονομικής διαχείρισης είναι τρία (3). 1. Η Δημόσια Οικονομική με στόχο το συμφέρον όλων. 2. Η Ιδιωτική (κερδοσκοπική) Οικονομική με στόχο την επίτευξη των ιδιοτελών στόχων. Και 3. Η Κοινωνική Οικονομία με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των συμμετεχόντων.

Τους τελευταίους δύο αιώνες ενισχύεται σκανδαλωδώς η κερδοσκοπική Ιδιωτική Οικονομική, προκρίνοντας οι κυβερνήσεις την πρωτοπορία του χρήματος, και θέτοντας τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των ανακτών των πολιτών σε δεύτερη μοίρα. Από το τέλος του 20ου αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα το ενδιαφέρον επανεστιάσθηκε στον άνθρωπο και η πανδημία του covid19 επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Ο κ Βασίλης Τακτικός, επισημαίνει από το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ότι: Σε όλο τον κόσμο η Κοινωνική Οικονομία προβάλλεται ως αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την κινητοποίηση πόρων, την ανάπτυξη της απασχόλησης, το μειωμένο κόστος των ανταλλαγών και για την ανάπτυξη αγαθών κοινωνικών υπηρεσιών δίδοντας έμφαση στην πραγματική οικονομία και στην οικονομία της κοινωνικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, η Κοινωνική Οικονομία θεωρείται σημαντικός τομέας για την Ψηφιακή μετάβαση και την Πράσινη νέα εποχή.

Ο κ Β. Τακτικός (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) τονίζει ότι: Πλέον σε όλο τον κόσμο η Κοινωνική Οικονομία προβάλλεται ως αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την κινητοποίηση πόρων, την ανάπτυξη της απασχόλησης, το μειωμένο κόστος των ανταλλαγών και για την ανάπτυξη αγαθών κοινωνικών υπηρεσιών δίδοντας έμφαση στην πραγματική οικονομία και στην οικονομία της κοινωνικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, η Κοινωνική Οικονομία θεωρείται σημαντικός τομέας για την Ψηφιακή μετάβαση & την Πράσινη εποχή.

Στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία της ΕΕ, υπάρχουν περίπου 2,8 εκατομμύρια φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας που προσφέρουν απτές και καινοτόμες λύσεις σε μια σειρά από βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικονομία με στόχο την οικοδόμηση μιας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για οικονομικά προσιτές κατοικίες με ενεργειακούς και για οικιστικούς συνεταιρισμούς.

Συνολικά η Κοινωνική Οικονομία συμβάλλει σημαντικά κατά 10% στο ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και την ποιότητα των

προϊόντων/υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.

Η Κοινωνική Οικονομία περιλαμβάνει ένα φάσμα φορέων με διαφορετικά επιχειρηματικά και οργανωτικά μοντέλα που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους οικονομικούς τομείς: γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία, αλιεία, κατασκευές, επαναχρησιμοποίηση και επισκευή, διαχείριση αποβλήτων, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ενέργεια και κλίμα, πληροφόρηση και επικοινωνία, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, κτηματομεσιτικές δραστηριότητες, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, ανθρώπινη υγεία και κοινωνική πρόνοια, τέχνες, πολιτισμό και μέσα ενημέρωσης.

Το αντικείμενο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά, ο όρος «Κοινωνική Οικονομία» αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς τύπους φορέων που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στα μέλη τους ή/& στην κοινωνία γενικότερα: συνεταιρισμούς, αλληλασφαλιστικά ταμεία, ηθικές τράπεζες, ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων των φιλανθρωπικών οργανώσεων) και ιδρύματα.

Το Σχέδιο δράσης προβλέπει την ενίσχυση των θεσμών Κοινωνικής Οικονομίας στον τομέα των αλληλοασφαλιστικών ταμείων, στις συνεταιριστικές-ηθικές τράπεζες, τις τοπικές κοινωνικές συμπράξεις με χρηματοδοτικά προγράμματα απευθείας από την ΕΕ ενώ προσβλέπει επίσης στις θετικές αλληλεπιδράσεις με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πλαίσια των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας-ILO eξέδωσε ενημερωτικό οδηγό για την «Προώθηση των συνεταιρισμών» και θα αφιερώσει την Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας (ILC) του 2022 στην «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (SSE) για ένα ανθρωποκεντρικό μέλλον της εργασίας».

Η ΕΕ θα δημιουργήσει μια νέα Ακαδημία Πολιτικής για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα των Νέων το 2022 στο πλαίσιο του ΕΚΤ+, με στόχο να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των νέων, μεταξύ άλλων για γυναίκες και κοινωνικούς επιχειρηματίες.

Προωθούνται επίσης οι «συνεταιρισμοί πλατφορμών» που χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των πολιτών και την πώληση τοπικά παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας για τα μέλη τους.

Το 2022 θα συσταθεί ένα νέο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων για την Κοινωνική Καινοτομία» από την Ευρ. Επιτροπή. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα επιχορηγήσεων που θα διευκολύνει τη μεταφορά ή/& τη μεγέθυνση της κοινωνικής καινοτομίας και το 2022 ένα καταλυτικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Καινοτομίας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η Κοινωνική Οικονομία είναι σχεδόν άγνωστη και μετέχει μόλις με το πενιχρό 2% στο ΑΕΠ. Ταυτόχρονα «καταληστεύονται» οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρ. Κοινωνικού Ταμείου για να υποστηρίζουν το Δημόσιο ή Ιδιώτες.

Με βάση την εμπειρία των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει δύο όψεις: αφενός, δεν υπάρχει αντίστοιχη πολιτική στα κόμματα και αφετέρου, οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας είναι τόσο ασυντόνιστοι που δεν μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικά για να αναδειχθεί το ζήτημα. Αυτό το θεσμικό έλλειμμα καθιστά επείγουσα και αναγκαία την εισαγωγή της Κοινωνικής Οικονομίας στο πολιτικό προσκήνιο ως τρίτο πόλο ανάπτυξης της οικονομίας.

Την συζήτηση με τον κ Βασίλη Τακτικό θα προβάλει δημόσια μετά την 14 Μαρ 2022, στις 21.00 ο ιστότοπος www.stent.net.gr στα πλαίσια των συζητήσεων Agro Bus του STENT TV, με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.