Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Ομιλία Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο από τα 6νμ στα 12νμ

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ο Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίο έχει παρακολουθήσει το θέμα και ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, επικεντρώθηκε στην ιστορικότητα της απόφασης αυτής, καθώς επεκτείνεται, με ειρηνικό τρόπο, η κυριαρχία της Ελλάδας για πρώτη φορά από το 1947, στην αποτελεσματική ελληνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία μετά τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της, αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διπλωματία για το ζήτημα.

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/dZ7XL2ih2fY

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρκετές και αρκετοί από εσάς αναφερθήκατε ήδη από εχθές στην ιστορικότητα της στιγμής. Πράγματι, η χώρα μας μεγαλώνει με την ψήφιση του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου και είναι θετικό ότι αυτό θα γίνει με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος. Είναι μια ώρα ευθύνης, για όλους.

Για πρώτη φορά από το 1947 και μετά, η ελληνική επικράτεια αυξάνεται, διευρύνοντας την κυριαρχία της στον αέρα, τη θάλασσα, τον βυθό και το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους. Η αιγιαλίτιδα ζώνη στα δυτικά της χώρας αυξάνεται από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Και είναι επίσης θετικό ότι η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στη βάση της Αρχής της Αμοιβαιότητας του Διεθνούς Δικαίου, καθώς τόσο η απέναντί μας Ιταλία, όσο και η όμορη Αλβανία έχουν ζώνες αντίστοιχου εύρους.

Επιπροσθέτως, τουλάχιστον στην περιοχή του Ιονίου, ταυτίζεται πλέον η Αιγιαλίτιδα ζώνη με τον Εθνικό Εναέριο χώρο εξαλείφοντας έτσι, μερικώς, το παγκοσμίως μοναδικό ελληνικό παράδοξο να διαθέτει η χώρα 6νμ χωρικά ύδατα και 10νμ εναέριο χώρο.

Επιτρέψτε μου όμως κ. Πρόεδρε να κάνω μία αναφορά και στην πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μου εξέλιξη η οποία προηγήθηκε και δεν είναι άλλη από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 107 του 2020, με το οποίο η Ελλάδα κλείνει τους κόλπους και χαράσσει ευθείες γραμμές βάσης. Για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία διαθέτει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα μήκος ακτογραμμών η χάραξη γραμμών βάσης αυξάνει τα οφέλη της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Και φυσικά τα οφέλη αυτά θα πολλαπλασιαστούν από την αντίστοιχη εφαρμογή στο Αιγαίο.

Γιατί ας μην γελιόμαστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σήμερα εδώ, παίρνοντας μέρος σε αυτή την ιστορική απόφαση που αφορά στα δυτικά μας σύνορα, ως αποτέλεσμα μιας νέας ελληνικής στρατηγικής απέναντι στον Ανατολικό μας γείτονα. Και εξηγούμαι.

Η Ελλάδα ουδέποτε αποποιήθηκε ή έχασε το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα, ή να ανακηρύξει οποιαδήποτε άλλη ζώνη εθνικής δικαιοδοσίας στο σύνολο της επικράτειάς της. Αυτό που συνέβαινε για πολλά χρόνια είναι ότι εκκρεμούσε η -μοναδική- διαφορά μας με την Τουρκία, περί των ορίων της Υφαλοκρηπίδας. Το status quo αυτό, επέλεξε να διαταράξει εσχάτως η Τουρκική Κυβέρνηση αρχικά με την υπογραφή του κατάφορα παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου και εν συνεχεία με τις προκλητικές ενέργειές της το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτή τη φορά η ελληνική απάντηση υπήρξε μεθοδική, συντονισμένη και ηχηρή. Ενώ λοιπόν ή Τουρκία προσπαθεί μονομερώς και αδέξια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, αυτό που τελικώς πετυχαίνει είναι να πυροδοτήσει ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών της Ελλάδας με τα υπόλοιπα κράτη, οι οποίες παράγουν απτά και καθόλα νόμιμα αποτελέσματα. Αναφέρομαι φυσικά στις συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία για την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την προμήθεια των πολεμικών αεροσκαφών τύπου RAFALE, την οποία ψηφίσαμε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Σήμερα, ψηφίζουμε μία ακόμα τέτοια ηχηρή απάντηση. Το μήνυμα που αποστέλλεται στην άλλη πλευρά είναι ότι «κάθε μονομερής ενέργειά σας, θα δημιουργεί απλώς μια δυσμενέστερη για εσάς κατάσταση». Και από ό,τι φαίνεται το μήνυμα έχει ήδη ληφθεί από τους γείτονές μας, καθώς η Τουρκία σύρεται στις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Η Τουρκία επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το οποίο αποχώρησε το 2016 αντιμετωπίζοντας μια νέα πραγματικότητα, σαφώς λιγότερο ευνοϊκή για εκείνη.

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά ίσως, δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Μένει τώρα να αντιδράσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγματι, η ευρωπαϊκή στάση θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο σκληρή. Το θετικό όμως είναι ότι σταδιακά τα ευρωπαϊκά κράτη, με πρώτη τη Γαλλία, αντιλαμβάνονται πλέον την πραγματική απειλή που μπορεί να αποτελέσει η Τουρκία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας.

Έχοντας λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο αξιόμαχο που καθημερινώς αποδεικνύουν τα στελέχη μας, και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διπλωματία στο πλευρό μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε για την Ελλάδα την άσκηση όλων των δικαιωμάτων της και την οριστική λύση της διαφοράς μας, με ειρηνικό τρόπο.

Μια τέτοια, σημαντική άσκηση δικαιώματος, λοιπόν, αποτελεί και η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο, που ψηφίζουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ.»

Η συνεισφορά του Ελληνικού Εθνικού Αγροτικού Δικτύου

Στο πλαίσιο της ενεργής συνεισφοράς του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, στη δημόσια διαβούλευση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση ενός Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις αγροτικές περιοχές με ορίζοντα 2040, από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά 4 Ομάδες Εστίασης για το μέλλον των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Οι 45 περίπου συμμετέχοντες εστίασαν στις ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων και στις προοπτικές ανάπτυξης τεσσάρων Ομάδων-Περιοχών της χώρας με αντιπροσωπευτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής υπαίθρου. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, προοπτικές ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, εργάτες γης, επαγγελματίες αγρότες, ελλείψεις υποδομών και υπηρεσιών, ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες, διαχείριση του νερού λόγω πλημμυρών και ξηρασίας, διαχείριση και χρήσεις γης, δημογραφική αποψίλωση σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, ερήμωση των χωριών, φυγή των νέων ανθρώπων προς τις πόλεις για ένα καλύτερο μέλλον, ανάγκη για δημιουργία συλλογικών σχημάτων, ένταξη προσφύγων-μεταναστών, σχέσεις και διασυνδέσεις υπαίθρου και μεσαίων αστικών κέντρων, νησιωτικές μετακινήσεις, διασύνδεση τουρισμού και τοπικών προϊόντων, προσέλκυση επενδύσεων και εγκατάστασης νέων κατοίκων και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναρτώνται:

Εργαστήρια για την επόμενη μέρα της καινοτομίας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Εργαστήρια για την επόμενη μέρα της καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -

Σχεδιασμός των δράσεων καινοτομίας στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027

          Τον πρώτο κύκλο θεματικών εργαστηρίων με στόχο τη διερεύνηση και καταγραφή των προσδοκιών του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και των προτάσεων για την ενίσχυση της θέσης της περιφερειακής οικονομίας ως προς τις επιδόσεις της καινοτομίας, παραγωγικότητας και εξωστρέφειας στις προτεινόμενες θεματικές περιοχές “Διατροφή 2030, Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Βιομηχανίας, Κυκλική Οικονομία, Υγεία, Δημιουργικό-Καινοτόμο Marketing & Branding” διοργανώνει τo One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ερχόμενο  χρονικό διάστημα, από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου 2021.

          Τα πέντε εργαστήρια αποτελούν μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού της προγραμματικής περιόδου 2021–2027 και αποτελούν συνέχεια της ευρείας και ανοικτής συμμετοχικής διαδικασίας, που ενεργοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2013 και εφαρμόζει σε διαρκή βάση. Μέσω των Εργαστηρίων Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (EDP), κατέστη δυνατή η αποτύπωση των θέσεων και προτάσεων των συμμέτοχων φορέων της επιχειρηματικής καθώς και της επιστημονικής κοινότητας, που αποτυπώθηκαν στην περιφερειακή Στρατηγική της Καινοτομίας (Έξυπνη Εξειδίκευση – RIS3 2014-2020), ενώ το ίδιο προσδοκάται και μέσω του νέου κύκλου εργαστηρίων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

          Κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών εργαστηρίων θα διερευνηθούν, μέσω ψηφιακών διαδραστικών εργαλείων, οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στόχευση, την οποία επιδιώκει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επερχόμενη προγραμματική περίοδο.

          Οι ημέρες διεξαγωγής των θεματικών εργαστηρίων θα είναι οι ακόλουθες:

- Διατροφή 2030 : 28/01/2021

- Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Βιομηχανίας: 04/02/2021

- Κυκλική Οικονομία: 11/02/2021

-Υγεία (ευεξία, γήρανση, πρόληψη, βιοεπιστήμες, κ.ά.): 18/02/2021

- Δημιουργικό – Καινοτόμο Marketing & Branding:  25/02/ 2021

          Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα επικυρώσει συμπεράσματα που έχουν προκύψει μέσα από  πλήθος δράσεων του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία εμπλουτίζουν την υφιστάμενη γνώση και εμπειρία και αποτελούν οδηγό για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Επιπλέον,  οι απόψεις όσων συμμετέχουν θα συμβάλλουν στην εξειδίκευση των παρεμβάσεων της “RIS3” με νέες, δυναμικές και καινοτόμες προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση.

          Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν θα είναι μέχρι 40 ανά θεματικό εργαστήριο, με στόχο να εξασφαλιστεί ο  διαδραστικός χαρακτήρας της κάθε δράσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης σε κάποιο από τα εργαστήρια, το εργαστήριο θα επαναληφθεί.

          Οι περιφερειακές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση (στρατηγικές RIS3) είναι ολοκληρωμένες δράσεις τοπικού οικονομικού μετασχηματισμού μιας Περιφέρειας, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης και στην Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΤΑΚ). Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης αναπτύσσονται μέσω της εμπλοκής της δημόσιας διοίκησης, της βιομηχανίας (αγοράς), της έρευνας και της κοινωνίας των πολιτών (μοντέλο της τετραπλής έλικας) σε μια συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τη Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (EDP).

          Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα 5 θεματικά εργαστήρια μπορούν να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής μέσα από τους εξής συνδέσμους:

1ο Workshop: Διατροφή 2030, https://cutt.ly/IjInvcP

2ο Workshop: Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Βιομηχανίας, https://cutt.ly/pjInmm7

3ο Workshop: Κυκλική Οικονομία, https://cutt.ly/HjInW4Y

4ο Workshop: Υγεία (Ευεξία, Γήρανση, Πρόληψη, Βιοεπιστήμες κ.α.), https://cutt.ly/1jInYfC

5ο Workshop: Δημιουργικό – Καινοτόμο Marketing & Branding, https://cutt.ly/rjInOc1

Τη διοργάνωση των εργαστηρίων θα υποστηρίξει το One Stop Liaison Office, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου “Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με τα θεματικά εργαστήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

  • Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668
  • Χριστίνα Λαγκάνη 2313 319667
  • Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 2313319790
  • Μαρία  Γουλάπτση 2313 319705

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φρ. Καρασαρλίδου: Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις

Την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξή στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ, τονίζουν σε Ερώτησή τους 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου.

«Δεδομένων των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω υγειονομικής κρίσης, προβλέφθηκε σύμφωνα με το νόμο 4722/20, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Για τους νέους όμως που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς φαίνεται ότι πέραν των 50 ενσήμων που πρέπει να έχουν, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι. Η συμπλήρωση των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη…», αναφέρεται στην Ερώτηση.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.